loader
İlk Kez Tüketicileri De Gıda Kurtarma Hareketine Davet Ettik

İlk Kez Tüketicileri De Gıda Kurtarma Hareketine Davet Ettik

Fazla Gıda yolculuğunun "Bu yolculukta gerekli olan teknolojik danışmanlığı sağlar, ekip kurma konusunda sana destek veririm.” cümlesi ile başladığını belirten Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CTO...

21 Nisan Dünya Yaratıcılık ve İnovasyon Günü
 
Dünyanın iyiliği için geliştirdiğimiz fikirleri ürüne dönüştürüyoruz
 
İnsani gelişimin her alanında yaratıcılık ve inovasyonun rolünün farkındalığını artırmak için Birleşmiş Milletler tarafından 21 Nisan Dünya Yaratıcılık ve İnovasyon Günü olarak kutlanıyor. Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CTO'su Arda Eren, bugüne özel açıklamalarda bulunarak, “Tüm inovasyonlarımızda teknolojiyi işimizin kalbine koyarak sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir iş modeli yaratıyoruz.” dedi.
 
Fazla Gıda yolculuğunun "Bu yolculukta gerekli olan teknolojik danışmanlığı sağlar, ekip kurma konusunda sana destek veririm.” cümlesi ile başladığını belirten Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CTO'su Arda Eren, “Özellikle ilk yıllarımızda gerçekleştirdiğimiz yoğun literatür ve sektör taramaları, hem Türkiye hem de Dünya’nın dört bir yanında yaptığımız saha ziyaretleri ve iyi örnek araştırmaları sonucunda gıda atığı sorunun boyutlarını ve etki alanlarını daha derinden kavradık.
 
Küresel gıda atığı problemi ile geliştirdiği bütüncül ve teknoloji tabanlı çözümler ile mücadele eden sosyal etki odaklı bir girişim olarak aklımızda her zaman, Dünya için neyi daha iyi yapabileceğimiz sorusu ile hareket ediyoruz. 
 
Döngüsel ekonomiye kazandırabileceğimiz farklı çözüm önerileri geliştirdik
 
Yola çıkarken öncelikli olarak B2B alanda ihtiyaç sahiplerine bağış çözümü için Atık Yönetim Platformu’nu geliştirirken bir yandan da ürün portföyümüze ekleyebileceğimiz diğer çözüm önerileri üzerine araştırmalara devam ettik. Bağış operasyonlarını optimize etmek için çalışırken bir yandan da platforma insan tüketimi için uygun durumda olmayan gıdaların da geri kazanılabilmesi için hayvan yemi ve biyogaz üretimi modüllerini de ekledik. Böylece kurumların elindeki fazla ürünler ne durumda olursa olsun döngüsel ekonomiye kazandırabileceğimiz farklı çözüm önerileri geliştirmiş olduk. 
 
Pandemiyi inovasyon yılı gibi görerek sürekli ürettik
 
Yaptığımız her çalışmada süreçlerin takip edilebilir ve arşivleniyor olması bizler için oldukça değerliydi; tutulan veri setleri ışığında daha etkin şekilde ürün ve yazılım geliştirmeyi sürdürdük. Bu anlamda pandemi dönemi nasıl büyük çoğunluk için evlere kapanma zamanı olduysa bizler de aslında sınıflarımıza çekildik ve bu dönemi bir inovasyon yılı gibi görerek yeni çözüm önerileri geliştirmeye adadık. Bu bakış açısı ile 2020 yılında Akıllı Tartı Sistemi, FAZLA uygulaması ve Fazla Gıda Market olmak üzere 3 ürünümüzün geliştirmelerini tamamladık ve 2021 yılında bu ürünleri kullanıcıları ile buluşturarak ilk testleri tamamladık, ürün-market uyumunu kontrol ettik ve gerekli gördüğümüz geliştirmeler ile güçlendirdik.
 
Akıllı tartı, atık azaltmada aksiyon almanın önünü açtı
 
Sürdürülebilir sistemlerde işlerin nesneler tarafından gerçekleştirilmesinin getireceği potansiyelin bilinci ile bir Nesnelerin İnterneti (IoT) çözümü olarak geliştirdiğimiz Akıllı Tartı Sistemi, özellikle HoReCa (otel, restoran, yemekhane) mutfaklarında her gün oluşan gıda atığını otomatik olarak ölçebilmeyi ve kaydedebilmeyi sağlıyor. Gıdanın hangi aşamada atığa dönüştüğünü, türünü ve miktarını kaydeden sistem; sunduğu iç görüler ile atık azaltıcı aksiyon almanın önünü açıyor.
 
İlk kez tüketicileri de gıda kurtarma hareketine davet ettik
 
B2B pazarda ikincil bir pazar yeri olarak geliştirdiğimiz Fazla Gıda Market ise markaların çeşitli sebepler ile standart satış kanallarından satışını gerçekleştiremediği stoklarını indirimli şekilde başka markalar ile buluşturarak israfın önüne geçiyor. İlk kez tüketicileri de gıda kurtarma hareketine davet ettiğimiz FAZLA uygulamamız ise restoran, kafe, pastane, market gibi gıda işletmelerinde gün içerisinde satılamama riski olan taze yiyecek ve içecekleri mobil uygulama üzerinden %50 indirimli olarak tüketicilerle buluşturuyor; böylece işletme ve tüketiciler el ele israfa dur demiş oluyor. 
 
30 bin ton gıdayı kurtararak 75 bin ton karbon emisyonunu engelledik 
 
Tüm inovasyonlarımızda teknolojiyi işimizin kalbine koyarak sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir iş modeli yaratıyoruz. Sunduğumuz teknolojik altyapı ve dijital ürünler, çözümlerimizin daha fazla kuruma ve bireye ulaşabilmesini sağlıyor. Teknoloji tabanlı çözümlerimiz sayesinde bugüne kadar 30 bin ton gıdayı kurtararak 75 bin ton karbon emisyonunu engellemiş olduk.   
 
Yaptığımız her Ar-Ge çalışmasında ve geliştirdiğimiz her üründe çevresel, sosyal ve finansal faydayı bir arada sağlamaya odaklanıyor; bir kazan-kazan modeli ile hareket ediyoruz. Bu anlamda 21 Nisan Dünya Yaratıcılık ve İnovasyon Günü vesilesiyle, mevcut iş ortaklarımıza, destekçilerimize ve Dünyanın iyiliği için geliştirdiğimiz fikirleri ürüne dönüştüren teknoloji ekibime teşekkür ederim.” şeklinde görüşlerini dile getirdi. 
 
Fazla Gıda Hakkında: 
 
Fazla Gıda 2015 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda Atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır. 
 
Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığı kaynaklı karbon salımının 2030 yılına kadar %50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir. 
 
Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla Gıda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen dünyadan 9 etki odaklı girişimden biri seçilmiş ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır. 
 
Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünerek bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışan Fazla Gıda, sadece gıda alanında değil tekstilden elektroniğe, ambalajdan kimyasal farklı atık tipleri ile mücadelede sağladığı teknoloji altyapısı ile çözüm üretmektedir. 
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler