loader
Gıda İsrafıyla Mücadelede Güçler Birleşiyor, İsraf Azalıyor

Gıda İsrafıyla Mücadelede Güçler Birleşiyor, İsraf Azalıyor

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 12.3 başlığı altında, “Gıda Atığını Kaynağında Azaltma” ve “Gıda Geri Kazanımı” konusunda paydaşlarına teknolojik çözümler sunan, gıda işletmelerinin..

Gıda İsrafıyla Mücadelede Güçler Birleşiyor, İsraf Azalıyor
 
Günde 4.9 milyon ekmeğin, yılda 1 trilyon dolar değerinde gıdanın çöpe gittiği dünyada gıda israfının yüzde 40’ı otel ve restoranlarda gerçekleşiyor. Gıda işletmelerinin satılmayan ürün stoklarını etkin yöneterek talep fazlası ürünlerden ekonomik ve sosyal değer yaratmasını sağlayan Fazla Gıda ve Metro Türkiye, FAZLA Uygulaması’nın daha çok işletmede kullanılmasını sağlamak amacıyla ortak bir çalışma başlattı. Bu çalışmayla gıda israfına “dur” denilecek.
 
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 12.3 başlığı altında, “Gıda Atığını Kaynağında Azaltma” ve “Gıda Geri Kazanımı” konusunda paydaşlarına teknolojik çözümler sunan, gıda işletmelerinin satılmayan ürün stoklarını etkin yöneterek talep fazlası ürünlerden ekonomik, çevresel ve sosyal değer yaratmasını sağlayan Fazla Gıda ve 30 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerinde sürdürülebilirliği işinin merkezine yerleştiren Metro Türkiye gıda israfı ve gıda atıklarının yönetimi konusunda aktif olarak çalışmalarını sürdürüyor.
 
Fazla Gıda ve Metro Türkiye gıda israfını azaltma konusunda yeni bir iş birliğine imza attı. 30 Kasım’da çevrimiçi gerçekleştirilen basın toplantısında; restoran ve kafelerin tazeliklerini koruyan üretim fazlası yiyecek ve içecekleri %50 indirimle tüketiciyle buluşturan FAZLA Uygulaması’nın Metro Türkiye aracılığıyla yeme-içme sektöründe daha fazla işletmede etkili bir şekilde kullanılmaya başlayacağı belirtildi.
20.000 ton gıda kurtarıldı, 1 milyon 100 bin ihtiyaç sahibine gıda yardımı yapıldı
 
Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, Fazla Gıda ve Metro Türkiye iş birliğinin gıda israfını önlemede önemli bir adım olduğunun altını çizerek, “30 yıldır işin mutfağında bulunan Metro Türkiye gıda atıkları ile mücadelesini daha geniş bir zemine taşımayı hedefliyor. Bu çalışmaların içine Fazla Gıda olarak biz de dahil olduk. Dünyadaki gıda kaybının ve israfının ekonomik, çevresel ve sosyal boyutları oldukça dramatik. Üretilen her 3 gıdadan 1’i israf olurken, dünya nüfusunun 10’da 1’i yatağa aç giriyor. Mevcut üretim aslında tüm dünyaya yetebilecekken, israf ve dağıtım sorunları nedeniyle açlık sorunu hızla sürüyor.  
 
Yaşadığımız iklim krizine sebep olan karbon salımının %10’u da gıda israfı kaynaklı gerçekleşiyor. Gıda israfının Dünya’ya ekonomik olarak yıllık faturası ise 1 trilyon doların üzerinde. Fazla Gıda olarak, bu küresel problemle savaşmak ve gıda israfı kaynaklı karbon salımını 2030’a kadar %50 azaltma vizyonuyla 2016’da yola çıktık. FAZLA uygulamamız için yaptığımız bu iş birliği gıda israfını önlemede yepyeni bir sayfa açacak. Fazla Gıda olarak dijital alt yapımız ile 4 yıllık bir sürede 20 bin ton gıda kurtardık. 
 
65 bin ton karbon emisyonunu önlerken, 200 Milyon TL değerinde gıdayı ekonomiye geri kazandırdık. 1 milyon 100 bin ihtiyaç sahibine aylık gıda yardımı yaptık. Fazla Gıda platformu üzerinden 75 binden fazla gıda kurtarma işlemi gerçekleştirildi.  FAZLA uygulamamızla ilgili ev dışı tüketim sektöründe Metro Türkiye ile yapacağımız bu iş birliğiyle ile rakamlar daha da artacak.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
 
“Hedef 3.000 işletme ile birlikte 108 ton gıdayı israf olmaktan kurtarmak”
 
Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng;  “Metro Türkiye olarak 30 yılı aşkın bir süredir sorumlu iş modelimizin odağına sürdürülebilirliği alıyor, bu kapsamda gıda atıklarıyla mücadelemizi çalışanlarımızdan, tedarikçi ve üreticilerimize, en yakın iş ortaklarımız olan otel ve restoranlara kadar kısacası tüm paydaşlarımızı kapsayacak şekilde bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz. Otel ve restoran sektörünün doğası gereği toplum ile çok geniş bir etkileşim içerisinde olması nedeniyle bu işletmelerin, bilinçli gıda tüketimini teşvik etmek için çözümün bir parçası olduğuna inanıyoruz.
 
Metro Türkiye olarak üç ayaktan oluşan gıda atıkları ile mücadelenin ilk ayağında kendi operasyonlarının, ikinci ayağında tedarikçilerinin, üçüncü ayağında ise otel ve restoran sektöründeki işletmelerin olduğunu belirten Türüng; “Fazla Gıda ile yaptığımız işbirliğimizin hedefi 2 yılda 3.000 işletmeyi bu uygulamaya dâhil edip bu sayede her yıl en az 108 ton gıdayı israf olmaktan kurtararak 1.200 insanın bir aylık gıda ihtiyacı eş değerinde bir gıda israfını önlemek ve yaklaşık 270 ton karbon salınımını engellemek.” dedi.
 
Gıda israfı ile mücadele çalışmalarımıza farklı bir boyut kazandırdık
 
Türüng ayrıca; “Bu kapsamdaki çalışmalarımızda son olarak geçtiğimiz aylarda 30 milyon kişiye yetecek gıdanın nasıl kurtarılabileceğini, Tarım ve Orman Bakanlığı, FAO iş birliği ile hazırlayıp paylaştığımız otel, restoran ve diğer tüketim yerlerinde gıda israfı ile mücadele kılavuzumuzda anlattık. Böylelikle gıda atıkları ile mücadelemizi daha geniş bir zemine taşıyarak sunduğumuz bilgiler sayesinde otel ve restoran işletmelerinin atıklarla mücadelede başlangıç yapmasına, kendileri için hedefler koymasına ve faaliyetlerine uyan başarılı bir gıda yönetimi stratejisi geliştirmelerine destek olduk. 
 
Şimdi ise Fazla Gıda ile 2017 yılından bu yana devam eden iş birliğimizin yeni projesi ‘FAZLA’ uygulamasıyla gıda israfı ile mücadele çalışmalarımıza farklı bir boyut kazandırarak, işletmelerin sosyal açıdan çevreye duyarlılığını artırdığı ve gıda israfı kaynaklı zararlarını azaltabileceği; tüketicilerin de ‘Mahallemde ne var?’ diyerek hem yakın çevreden alışveriş yaptığı hem de bölgesindeki işletmelere destek olduğu bir sistem sunuyoruz. Metro Türkiye olarak gıda israfı konusunda sürdürülebilirlik vizyonumuza paralel olarak hazırladığımız öncü çalışmalarımızı yıl boyunca sürdürecek, hazırlayacağımız kılavuz ve eğitimlerle otel ve restoranları bu yönde hem teşvik etmeye hem de desteklemeye devam edeceğiz.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
 
Fazla Gıda Hakkında: Fazla Gıda 2015 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda Atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar %50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir. 
 
Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla Gıda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen dünyadan 9 etki odaklı girişimden biri seçilmiş ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır. 
 
Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünerek bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışan Fazla Gıda, sadece Türkiye’de değil Dünya’da da etkin şekilde Gıda Atığı ve Açlık ile mücadelede sağladığı teknoloji altyapısı ile çözüm üretmektedir.
 
Metro Türkiye Hakkında
1964 yılında Almanya'da kurulan ve bugün 34 ülkede hizmet veren uluslararası perakende şirketi Metro, 1990 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet göstermektedir. 30 yılı aşkın bir süredir Türk mutfak kültürünü ve değerlerini korumak, gelecek nesillere aktarmak ve Türk mutfağının şefleriyle birlikte dünyada hak ettiği yere gelmesi amacıyla çalışan Metro Türkiye, bugün Türkiye’nin 21 şehrinde 37 mağazasıyla 4.200’ün üzerinde çalışana istihdam sağlamaktadır. 
 
Mağaza operasyonlarının yanı sıra Gıda Sevkiyat Operasyonu (FSD) ile 60’tan fazla şehirde profesyonel müşterilerine gıda sevkiyat hizmeti gerçekleştirmekte; son tüketicilere ve HORECA (otel, restoran, kafe) işletmelerine 40 binden fazla çeşitte gıda ve gıda dışı ürünü, fiyat-kalite-performans ilişkisini gözeterek sunmaktadır. 
 
Sürdürülebilir İş Ödülleri sahibi olan Metro Türkiye ekonomik, çevresel ve sosyal etkileri dikkate alarak faaliyetlerini sürdürmektedir. İzlenebilirlik, gıda güvenliği ve gıda atığı alanlarında uzun soluklu projelere imza atan ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sertifikasına da sahip olan şirket yerli üretimi, üreticileri ve kooperatifleri desteklemekte ve coğrafi işaretli ürünlerin yaygınlaşmasına ve ihracatına katkı sağlamaktadır. Metro Chef, Metro Professional, Metro Premium, Aro ve Rioba gibi kendi markaları ile de tüketicilere 5.000’den fazla ürün sunan Metro Türkiye, Türkiye’de “Tarladan Sofraya” gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulmasını esas alan uluslararası geçerlilikteki IFS Cash & Carry / Wholesale + IFS Lojistik kombine sertifikasına sahip ilk ve tek şirkettir.
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler