loader
Aşırı Kaynak Kullanımı Geri Dönüşümü Zorunlu Kılıyor

Aşırı Kaynak Kullanımı Geri Dönüşümü Zorunlu Kılıyor

Fazla Gıda olarak son 5 yılda 30 bin tondan fazla gıdayı kurtararak 75 bin ton karbon salımını önledikleri 'nin altını çizen Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı kaynak kullanımı konusunda..

18 Mart Dünya Geri Dönüşüm Günü kaynak kullanımının önemini hatırlatıyor
 
Aşırı Kaynak Kullanımı Geri Dönüşümü Zorunlu Kılıyor
 
18 Mart Dünya Geri Dönüşüm Günü olarak kutlanıyor. Dünya geri dönüştürülebilir ürünleri yedinci doğal kaynak olarak kabul ediyor. Bugün, atıkların çevrenin yanı sıra ekonominin de önemli bir parçası olduğuna dikkat çeken Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, kaynak kullanımı konusunda acilen aksiyon alınması gerektiğini ve geçtiğimiz yıl o yıl içinde tüketeceğimiz kaynakları 7 ayda tükettiğimizi vurguladı.
 
Fazla Gıda olarak son 5 yılda 30 bin tondan fazla gıdayı kurtararak 75 bin ton karbon salımını önlediklerinin altını çizen Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, “18. yüzyılın sonlarına doğru yaşanan Sanayi Devrimi ile insanlık; tarihin en büyük değişimlerinden birine şahit oldu. 
 
Kas gücünün makinalar ile değiş tokuşu ile birlikte hızla artan üretim grafiği devamında alışılagelmiş toplumsal yapıyı ve insan davranışlarını da etkiledi; buhar gücünün insanın yerini alması ile hayat kalitesinde gözlenen artış ortalama yaşam sürelerine ve nüfusa da yansıyarak yükselen eğriler ile karşılaşmamıza sebep oldu. Burada belki de bizi en çok etkileyen ve o döneme vurgu yapmamıza sebep olan nokta üretici ve tüketici davranışlarındaki değişim oldu.” dedi
 
İklim krizi acil müdahale gerektiriyor
 
İklim krizinin çok tehlikeli boyutlarda olduğunu da sözlerine ekleyen Silahlı, “Üretimin çok daha kolay ve hızlı hale gelmesi ham madde kullanımını da ivmelendirirken ürüne kolay ulaşım tüketimin de günden güne artmasına sebep oldu. Aslında yaşanan tüm değişimler domino etkisi yaratarak ibreyi geri dönülemez bir dönemin başlangıcına çevirdi: iklim krizi. Üretim ve tüketim kültüründe yaşanan bu dönüşüm ile insanlığın Dünya üzerinde bıraktığı iz artmaya ve bugün tüm canlıları etkisi altına alan ve acil müdahale gerektiren iklim krizi bu dönem ile birlikte varlığını göstermeye başladı. 
 
1 yıl içinde tüketeceğimiz doğal kaynakları 7 ayda tüketiyoruz
 
18 Mart’ta küresel alanda yer bulan Uluslararası Geri Dönüşüm Günü kapsamında bu konudaki farkındalığın önemini yeniden vurgulamak gerekiyor. Aldığımız her aksiyon ile nasıl bir etki oluşturduğumuz bilincine varmaya ihtiyacımız var. 2021 yılı içinde Küresel Ayak İzi Ağı’nın yaptığı çalışmalar 1 yıl içinde tüketmemiz gereken doğal kaynakları 7 aydan kısa sürede tükettiğimizi bizlere gösterdi. Bu gerçeği kabul edip kaynak kullanımı konusunda acilen aksiyon almamız gerekiyor; bu aksiyon planında bireylerin, özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve devletin kolektif şekilde hareket etmesine ihtiyacımız var.  
 
Dünyada her yıl 2 milyar tonun üzerinde atık üretiyoruz; araştırmalar bunun en az %33’ünün çevresel etkisi gözetilmeden bertaraf edildiğini gösteriyor. Gıda alanına baktığımızda her yıl 1.3 milyar tonun israf edildiğini görüyoruz; bunun ekonomik maliyeti 1 trilyon doların üstünde. Üretilen plastik ambalajların ise %95’i her yıl çöpe gidiyor. Veriler böyleyken etrafımızdaki kaynakları nasıl en verimli şekilde kullanabileceğimizi sorgulamak ve her adımımızı sorumluluk bilinci ile atmak artık bir opsiyon değil.  ” şeklinde görüşlerini dile getirdi. 
 
Fazla Gıda Hakkında: Fazla Gıda 2015 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda Atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar %50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir. 
 
Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla Gıda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen dünyadan 9 etki odaklı girişimden biri seçilmiş ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır. 
 
Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünerek bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışan Fazla Gıda, sadece Türkiye’de değil Dünya’da da etkin şekilde Gıda Atığı ve Açlık ile mücadelede sağladığı teknoloji altyapısı ile çözüm üretmektedir.
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler