loader

Gazipaşa Mutfak Kültürü

Antalyada Gazipaşa'da Gazipaşa Mutfak Kültürü Haberlerimizi  Buradan İnceleyebilirsiniz… Gazipaşa Mutfak Kültürü Nedir? Gazipaşa Mutfak Kültüründe adet ve alışkanlıklar nelerdir? Gazipaşa Mutfak Kültürünü Biliyormusunuz? Yörüklerin Tarihi Nedir? Nereden Gelmişlerdir?

Sofralarınızı Şenlendirecek Etli Taze Fasulye Tarifi

Sofralarınızı Şenlendirecek Etli Taze Fasulye Tarifi

Antalya Gazipaşa'nın muhteşem lezzetlerine bir yenisini daha eklemeye ne dersiniz? Sağlık ve lezzetin buluşma noktası olan Etli Taze Fasulye, yemek listelerinizin vazgeçilmezi olmay..

Antalya Gazipaşa Mutfak Kültürü Nedir?

Antalya Gazipaşa Mutfak Kültürü Nedir?

Akdeniz iklimine sahip bir bölge olduğu için mutfak kültürü tipik olarak Akdeniz mutfağını yansıtır. Ancak her ilçede olduğu gibi Gazipaşa'nın da kendine özgü yemekleri, tatları ve gelenek..

Bir Şepit Atıver Bakeen

Bir Şepit Atıver Bakeen

Gazipaşa Mutfak Kültüründe Ekmek yapımı hatırın yoğrulması ile başlar. Hamur mayalanır. Bu arada ekmek sacı küllenir. Niye mi? Ekmek yanmasın deye. Senit, sırana, oklava, şiş hazır edilir.

İşgembe Nasıl Temizlenir?

İşgembe Nasıl Temizlenir?

Kurban Bayramı geliyor. Asırların lezzeti, bağışıklık sitemini güçlendiren en önemli besinlerden isgembenin temizliği nasıl yapılır? En iyi işgembecilere gittiğimiz zaman bol sarımsaklı...

Tereyağı, Çökelek ve Lor Nedir? Nasıl Yapılır?

Tereyağı, Çökelek ve Lor Nedir? Nasıl Yapılır?

Gazipaşa Mutfağında ve yörük yemek kültüründe Ağustos’tan itibaren süt koyulaşır, bu sütten peynir olmaz. Kazanda süt pişirilir, az miktarda yoğurt...

Türk Mutfak Kültüründe Geleneksel Beslenme...

Türk Mutfak Kültüründe Geleneksel Beslenme...

Karadeniz kıyılarındaki insanlarımızın hazırladıkları yemeklerle Güneydoğu’daki yemeklerin aynı olmayacağı ortadadır. Orta Anadolu...

Gazipaşa Mutfağında Domates Salçası Nasıl Yapılır?

Gazipaşa Mutfağında Domates Salçası Nasıl Yapılır?

Gazipaşa lezzetlerinde kış hazır -lıklarından Domates salçasının yapılışı ve püf noktaları nelerdir? Gazipaşa yemek kültüründe yemeklerin olmazsa olmaz...

Gazipaşa Yemek Kültürü Ve Yörük Mutfağı Nedir?

Gazipaşa Yemek Kültürü Ve Yörük Mutfağı Nedir?

Yörük mutfağının en önemli özelliği pratik, yalın ve karmaşadan uzak, aroması yüksek ve hızlı hazırlanabilir türde yemeklerden...

Gazipaşa Mutfağı Nedir?

Gazipaşa Mutfağı Nedir?

Gazipaşa Mutfağı Nedir? Gazipaşa'da Ne Yenir? Gazipaşa Mutfak kültüründeki yemekler nelerdir? Yöresel Mutfaklarımızdaki Gazipaşa Mutfağından Yöresel Yemekleri biliyormusunuz?..





Antalyada Gazipaşa'da Gazipaşa Mutfak Kültürü Haberlerimizi Bu linki Tıklayarak İnceleyebilirsiniz… Gazipaşa Mutfak Kültürü Nedir? Gazipaşa Mutfak Kültüründe adet ve alışkanlıklar nelerdir? Gazipaşa Mutfak Kültürünü Biliyormusunuz?
 
Yörüklerin Tarihi Nedir? Nereden Gelmişlerdir?
Bugün konar-göçer yaşamı sürdüren yörüklerden sadece Sarıkeçililer kalmıştır geriye, onlar da hepi topu yaklaşık 50 hanedir. Kasım ayından nisana kadar Antalya’nin Aydıncık ilçesindeki dağların eteklerine geçici olarak yerleşir, ardından Karaman’a doğru deve sırtında yola çıkarlar.
 
Antalya Gazipaşa Yörük Kültürü nedir dersek; Keçi sütünden yapıp çörekotuyla harmanladıkları bez tulum peynirini bir başka yerde yeseniz de aynı tadı alamazsınız. Keçilerini her gün Torosların eteklerinden deniz kenarına indirip otlatmaya çıkaran yörüklerin bol enerjiye ihtiyaçları vardır ve derler ki “Bir çomaç etsek, bütün gün götürür bizi.” Onların dilindeki “çomaç” şehir insanının dilinde “dürüm”dür.
 
Bez tulum peynirli, bol tereyağlı, patateslidir. Mutfak kültüründe “yörük sıkması” da denilir buna. Sıkmaların yerini hiçbir şey tutmaz onlar için. Bazen de dağlardan topladıkları türlü otlardan bazlamalar pişirir yörük kadınları. Sacda pişirilen bazlamaların lezzeti, yayıkta çalkalanan ayranın tadı ve ardından közde pişirilen çayın key! bir başkadır.
 
Sarıkeçililer, Torosların geçici misa!rleridir ama Karakeçililer yerleşik yörükleridir Antalya’nin. Onlar da keçileri hayatlarından çıkarmasalar da farklı yemekler de yapmaya başlamışlar. Bu da Antalya mutfağına bir başka yörük rengi daha katmış.
 
Gazipaşa Mutfağı Nedir? Gazipaşa'da Ne Yenir? Gazipaşa Mutfak kültüründeki Gazipaşa yemekleri nelerdir? Yöresel Mutfaklarımızdaki Gazipaşa Yörük Mutfağı Ve Yörük Yemeklerini biliyormusunuz? Gazipaşa Pilavları Nasıl Yapılır? Gazipaşa Pilavları Nelerdir? Gazipaşa Pilavları Tariflerini Biliyormusunuz?
 
Gazipaşa'nın ekonomisi, seracılıktan önceki dönemlerde tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ilıman iklim bölgesinde bulunması nedeniyle, dört mevsim sebze üretilebilmektedir. 
 
Üretim için harcanan zaman fazla olduğu için, hazırlığı uzun süren yemek kültürü oluşmamıştır. Çabuk yapılan aperatif yemek türleri ve ağırlıklı olarak sebze yemekleri beslenmede yerini almıştır....
 
Gazipaşa yemek kültüründe yemek yer sofrasında yenir. Sofrada “Besmele” ile önce büyükler yemeğe başlar, küçükler onları takip eder.
 
Oburluk hiçbir zaman benimsenmeyen bir davranıştır. Yemek yeme sırasında konuşulmaz, kaşık sesi duyulmaz. Sofrada misafirin ulaşamadığı yemekler misafire ikram edilir, ısrarda bulunulur.
 
Yörük yemek kültüründe Ev sahibi sofraya oturmaz, hizmet eder, misafir çok ısrar ederse sofraya oturur. Erkek misafirler ayrı, kadın misafirler ayrı sofralarda otururlar ve böylece herkesin daha rahat etmesi sağlanmış olur. Yemeğin sonunda “sofra duası” okunarak kalkılır.
 
Yörük mutfağının en önemli özelliği pratik, yalın ve karmaşadan uzak, aroması yüksek ve hızlı hazırlanabilir türde yemeklerden oluşması. Gözleme, bazlama, yufka Yörük sofrasının olmazsa olmazı, ayran en güzel içeceği, güveç yemekleri ise baştacıdır.
 
Yörük kültürü kaybolmaya yüz tutsa da mutfağıyla yaşamaya devam eder. Tantuni, cezerye, lagos balığı... Bunlar Antalya mutfağı denilince akla gelen ilk lezzetler.
 
Antalya’nin sadece Arap mutfağı etkisinde kaldığı varsayılır. Oysa bir liman kenti olan Antalya, Hititler, Asurlular, Babiller, Fenikeliler, Frigler, Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok medeniyeti ağırlamış, farklı kimliklere ev sahipliği yapmış haliyle bu çok kültürlü şehrin mutfağı da rengârenk bir yelpazeye dönüşmüştür...
 
Yörük mutfağı bunlardan biridir. Yaylalarda yetişen taze otların baharatlara karıştığı, tertemiz dağ havasında beslenen hayvanların etleriyle, sütleriyle lezzet bulan yemekler dizisidir....
 
Tavsiye Edilen Gastronomi Yazılarını Da Belirtilmiş Linkleri Tıklayarak Okuyabilirsiniz...
 
Kesin Başarı İçin Restoran Danışmanlığı Almalımıyım?
Gastronimi Turizminde Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular?
Yiyecek ve İçecek Sektöründe Gastronomi Danışmanlığı ne demektir?