loader

Gazipaşada Âdet Ve Gelenekler

Gazipaşa Kültüründe Bazı Örf ve Âdetleri Biliyormusunuz? Anne karnında çocuğun cinsiyetinin belirlenmesinde eski zamanlarda çeşitli yöntemler kullanılmaktaymış; fakat yakın zamanlarda teknolojik yöntemlerle cinsiyet belirlendiği için bu yöntemler unutulmuş. Hamile kadın büyüklerinin rehberliğinde...

"İmece" Usulü Ne Demek? "İmece"yi Kimler Kullanır?

"İmece" kelimesi, Türk kültürüne özgü bir kavramı ifade eder ve kolektif bir iş yapma, dayanışma ya da toplulukla bir şeyleri ortaklaşa gerçekleştirme anlamına gelir. Geleneksel olarak özellikle kırsal..

Gazipaşa Köy Düğünlerinin Önemi Ve Özellikleri Nelerdir

Gazipaşa Köy Düğünlerinin Önemi Ve Özellikleri Nelerdir

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde de köy düğünleri, sosyal yaşamın önemli bir parçasıdır. Köy düğünleri, topluluğun bir araya geldiği, sosyal bağların pekiştirildiği ve kültürel değerlerin yeni nesillere akta..

Direvli’nin Elektriksiz Yılları- Radyo, Akülü Televizyon, Löküs

Direvli’nin Elektriksiz Yılları- Radyo, Akülü Televizyon, Löküs

Bizim, biri küçük biri büyük iki tane termosumuz vardı. Küçük olanı ile iftar saatine yakın köprünün yanındaki İrbam ustanın ceviz ağacının dibinden ve ‘arkaltında’ ‘Karalıların’ yolunun üstü..

Sırtımızda Az Mı Ekin Destesi Taşıdık?

Sırtımızda Az Mı Ekin Destesi Taşıdık? "Fatih Yılmaz"

Bizim çocukluğumuzda yani 1980'li yılların ortalarında köylerde insanlar kendi yiyecekleri buğdayı kendileri üretirdi, her aile neredeyse una hiç para vermez, "çarşı ekmeği" dediğimiz fırınlarda pişen..

Seyfe’de Rençberlik (Çiftçilik) Anılar- Bilgiler- Görgüler..

Seyfe’de Rençberlik (Çiftçilik) Anılar- Bilgiler- Görgüler..

Seyfeli olduğu için örneklerimi buradan seçiyorum. Rençber dilimize Farsça’dan gelme bir sıfattır. Tarım işi ile uğraşan ve ekmeğini topraktan kazanan..

Seyfe’de Harman Yeri...

Seyfe’de Harman Yeri...

Köyümüzde Nisan ayı sonlarında buğday tarlalarında yoğun bir faaliyet başlardı. Ekilmişse sahilde mercimek ve burçaklar en önce elle yolunur. Arpalar erken yetişir ve biçilir, en sona buğday kalır.

Vedat Sümbül

Vedat Sümbül "Gazipaşa…"

Kütüphanemde bir hazine gibi sakladığım Denize Düşen Taşlar kitabını öpüp göğsüme bastırıyorum.) Şehriban’la her seferinde kesişiyor yollarımız ve ilçeye dair havadisleri alıyorum..

Gazipaşa’da Adet Ve Gelenekler

Gazipaşa’da Adet Ve Gelenekler

Gazipaşa’da doğum ve sonrası adetler,gazipaşa’da düğün adetleri, ölümle alakalı adetler, ocak kültü ile alakalı pratikler, siğil yazma, yılancık kıydırma, canavar ağzı bağlama, atalar kültürü..

Gazipaşa Arı Serenleri

Gazipaşa Arı Serenleri

Halk arasında “arı evi”, “arı konağı” olarak da adlandırılan arı serenlerine, Gazipaşa İlçesi Anamur sınırında, Akoluk ve Çamlıca mahallelerinde, Elmalı, Korkuteli ve Kumluca ilçelerinde...

Aza Kanaat Etme Unutuldu...

Aza Kanaat Etme Unutuldu...

Çocukluğum, ıssız dağların , tozlu yolların türküsü. İsli çıra ışığından bilgisayar çağına ışınlanan bir rüya… Derme çatma bir okul, uzaklarda çok uzaklarda bir ağıt kadar yalnız bir köy...

Kaybolmakta Olan Bir Kırsal Kültür Örneği

Kaybolmakta Olan Bir Kırsal Kültür Örneği "Su Değirmenleri"

Kırsal mirasımızın en önemli maddi kültür belgelerinden biri de, halk mimarisi örneklerinden olan “Su Değirmenleri”dir. Kırsal alanda üretilen ve kır insanının temel...

Keçi Gerçeğini Biliyormusunuz?

Keçi Gerçeğini Biliyormusunuz?

Hiç Torosların zirvelerindeki yaylalarda dolaşma imkanı olmayan şehirliler, Keçi yetiştiren Yörüklerden alacakları keçi peyniri ile o yaylalarda yetişen onlarca çeşit bitkinin şifasına ulaşabilirler.

Gazipaşa Günnercik Yaylası Ve Atatürk Silüeti Şaşırtıyor...

Gazipaşa Günnercik Yaylası Ve Atatürk Silüeti Şaşırtıyor...

Antalya'nın Gazipaşa ilçesindeki Toros Dağları'nın bir yamacında ortaya çıkan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk silüeti, görenleri hayran bırakıyor. Gazipaşa..

Ali YILDIZ: Etin Tözü’nden, Bel Töz’e..  Aaah Belim..

Ali YILDIZ: Etin Tözü’nden, Bel Töz’e.. Aaah Belim..

Böbrekler ve bel kemiğine yapışık durumda olan bir kısım var ki anam buna TÖZ derdi. Onları yağ ve böbrekten ayırır, “bu yenmez buna töz denir” derdi...

Nerede O Eski Gazipaşa?

Nerede O Eski Gazipaşa?

Gazipaşada Âdet Ve Geleneklerden Fıstıkları iftime (fıstığı püründen ayırma) yapılırdı. Fıstık ekmeyen hayvanı olanlar da bize yardıma gelirdi. İftime yaptıkları fıstık pürlerini hayvanları için...

Gazipaşada Eski Köy Düğünlerini Özleyen Varmı?

Gazipaşada Eski Köy Düğünlerini Özleyen Varmı?

Gazipaşada eski köy düğünlerinde yemek verilir arkasından gelin alıcı gidilir kamyonlara doluşudur toz duman içinde gelin alınır gelinirdi. Yolda tefek ile tütük düşülür...

Anadolu’da Yayla Kültürü

Anadolu’da Yayla Kültürü

Eski Türk evlerinin çoğunda kapıların önünde asılı olan koç boynuzlarına rastlamak pek mümkündür. Bunun yanında duvarlara asılan veya üzerine oturulan koyun derisi..

Gazipaşa Örf Ve Adetlerinden Yayla Geleneği Nedir?

Gazipaşa Örf Ve Adetlerinden Yayla Geleneği Nedir?

Gazipaşa örf adet ve gelenek 'lerinde iklimi nemli ve sıcak olan ilçemizde tarımsal üretimin gelişmediği ve turizmin olmadığı dönemlerde hayvancılıkla...

Gazipaşa Yörük Kültüründe Doğum Geleneği Nedir?

Gazipaşa Yörük Kültüründe Doğum Geleneği Nedir?

Gazipaşa örf adet ve gelenekler 'inde Doğum ve Sonraki Törenler: Doğum öncesi akraba ve komşulardan tecrübeli ve yaşlı kadınlar evde toplanır..

Gazipaşa kültüründe Düğün Gelenekleri Nelerdir?

Gazipaşa kültüründe Düğün Gelenekleri Nelerdir?

Gazipaşa kültüründe kız İstemede Mendil Düğümleme.. Yörük kültürünün hakim olduğu Gazipaşa’da gelenek ve göreneklerde bu kültürün...

Gazipaşa'da İmece Geleneği Nedir?

Gazipaşa'da İmece Geleneği Nedir? " İmece Kültürü"

İmece Geleneği Nedir? İmece usulü Ne Demektir? Anadolu'da İmece Kültürü. İmece, bir köy ya da köy topluluğu içinde işlerin gönüllü...

Gazipaşa Kültüründe Bazı Örf ve Âdetleri Biliyormusunuz?

Gazipaşa Kültüründe Bazı Örf ve Âdetleri Biliyormusunuz?

Gazipaşa Kültür ve gelenekler 'inde Doğum Âdetleri, Sünnet Âdetleri, Asker Uğurlama, Evlenme Âdetleri... Doğumdan sonra komşular..





Gazipaşa Haberler olarak Siz Takipçilerimiz için  hazırladık... Gazipaşa Yörük Kültüründe Bazı Örf ve Âdetleri Biliyormusunuz?
 
Gazipaşa Kültüründe ve  Gazipaşada Âdet Ve Gelenekler'den Gazipaşa’da Doğum Âdetleri
Anne karnında çocuğun cinsiyetinin belirlenmesinde eski zamanlarda çeşitli yöntemler kullanılmaktaymış; fakat yakın zamanlarda teknolojik yöntemlerle cinsiyet belirlendiği için bu yöntemler unutulmuş. Hamile kadın büyüklerinin rehberliğinde geçirdiği hamileliğin ardından çocuk doğunca ailenin ileri geleni çocuğun adını koyar.
 
Konulan ismin Kur’an’da geçmesine çok dikkat edilir. 
 
Doğumdan sonra komşular ziyarete gelir ve gelen komşulara lokum, bisküvi, çikolata, şeker vb. ikram edilir ve bu dağıtılanlar yörede göbedelik olarak adlandırılır.
 
Gazipaşa Haberleri olarak hazırladığımız haberde;
Çocuk doğduktan bir hafta sonra çocuğun ilerde çeşitli cilt hastalıklarına yakalanmaması ve vücudunun kokmaması amacıyla komşular davet edilerek ailenin kadın büyükleri tarafından bebek tuzlaması yapılır (Uysal, 2009:211). Bebeğin ilk dişi çıktığında bakla, nohut, buğday ve mısır karıştırılarak pişirilen ve dişleme adı verilen yemek pişirilip komşulara dağıtılır.
 
Antalya Gazipaşa’da Sünnet Âdetleri
Yörede çocuklar 5-10 yaş arasında sünnet ettirilir. Sünnet yapılırken komşulara yemek verilir. Yakın zamana kadar çocukları göçebe hayatı yaşayan Abdallara ilkel yöntemlerle sünnet ettirmek gelenek hâlindeyken son zamanlarda modern yöntemlerle sünnetler yapılmaktadır (Uysal, 2009:213).
 
Gazipaşa’da ve Yörük Kültüründe Asker Uğurlama
Askerlik yörede çok önemsenmektedir. Çünkü askerlik, hem peygamber ocağı sayılmakta hem de askere gidip gelen gence toplumda kabul görme adına önemli bir statü kazandırmaktadır. Ailelerin durumu iyi olsun kötü olsun mutlaka askere gidecek oğlu için düğün yapmaya çalışmaktadır.
 
Askere gidecek genç gitmeye yakın hısım ve akrabalarını helallik istemek için ziyaret eder, onlar da gence yolluk adıyla harçlık verir.
 
Gazipaşa’da Evlenme Âdetleri
Geçmiş yıllarda görücü usulüyle evlilik yaygınken son zamanlarda değişen toplum yapısıyla birlikte gençlerin görüşüp anlaşmasıyla yapılan evlilikler yaygınlaşmıştır. Görüşüp anlaşan gençler ailelerine haber verirler. Erkek tarafı kız eviyle görüşerek uygun bir zamanda kızı istemeye gider ve bu durum yörede düğürcü gitme/ düğürcü gelme olarak adlandırılır.
 
Daha sonra söz kesilir ve genelde aile arasında kız evinde nişan yüzükleri takılır.
 
Yine son zamanlarda nişan töreni içinde düğündeki gibi büyük törenler yapılmaktadır. Düğünden bir hafta önce kurban kesilerek dualar eşliğinde oğlan evine köyün gençleri tarafından bayrak dikilir. Düğüne üç dört gün kala, genelde perşembe günleri, kız evine gidilir ve kıza takılacak olan takılar, giyecek elbiseler, düğünde kullanılacak malzeme götürülür ve dönüşte kızın çeyizi getirilir, bu olaya keseneye gitme denmektedir.
 
Düğünden önceki akşam, genelde cumartesi akşamları, kına töreni yapılır ve bu tören kız evinde olur.
 
Ertesi gün öğleye doğru düğün başlar. Davetliler çeşitli hediyelerle gelir. Öğleyin konuklara yemek verilir. Kız evinin uzaklığına göre ikindi vaktine yakın gelin almaya gidilir. Eskiden gelin almaya yayan ya da binek hayvanla gidilip ve gelin atla getirilirmiş. 
 
Fakat son zamanlarda motorlu taşıtlarla gelin almaya gidilmektedir. Konvoyun başını bayrakçı çekmektedir.
Bayrak genelde motorsikletli gençlere verilir. Bayrakçı genç, kız evine varınca bayrağa iyi sahip olmak zorundadır. Çünkü kız evinde, damada satmak üzere bayrağı çalmaya çalışırlar. Gelin almaya gelenler de kız evinden mutfak eşyası vb. şeyler çalmaya çalışır. Bunda da amaç damada satmaktır. 
 
Gelin baba evinden dualarla çıkarılır. Dönüşte gelin arabasının önü kesilip bahşiş istenir, buna kütük düşme denir. Eve gelince gelin arabadan inmeden önce indirtmelik adıyla konuklardan para toplanır. Düğünden birkaç gün sonra gelin ve damat el öpmek için aile büyüklerini ziyaret eder. Son zamanlarda bu tür düğün âdetlerinin birçoğu terkedilip düğün salonlarında balo tarzı düğünler yapılmaktadır.