loader
Gazipaşa Mutfağı Nedir?

Gazipaşa Mutfağı Nedir?

Gazipaşa Mutfağı Nedir? Gazipaşa'da Ne Yenir? Gazipaşa Mutfak kültüründeki yemekler nelerdir? Yöresel Mutfaklarımızdaki Gazipaşa Mutfağından Yöresel Yemekleri biliyormusunuz?..

Gazipaşa Mutfağı Nedir?
 
Gazipaşa Mutfağı Nedir? Gazipaşa'da Ne Yenir? Gazipaşa Mutfak kültüründeki yemekler nelerdir? Yöresel Mutfaklarımızdaki Gazipaşa Mutfağından Yöresel Yemekleri biliyormusunuz?
 
Gazipaşa'nın ekonomisi, seracılıktan önceki dönemlerde tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ilıman iklim bölgesinde bulunması nedeniyle, dört mevsim sebze üretilebilmektedir. 
 
Üretim için harcanan zaman fazla olduğu için, hazırlığı uzun süren yemek kültürü oluşmamıştır. Çabuk yapılan aperatif yemek türleri ve ağırlıklı olarak sebze yemekleri beslenmede yerini almıştır.
 
Gazipaşa Mutfağından Yemekler
 
Göleviz:
Patates gibi yumruları bulunan bir bitkidir. Limon suyuyla harmanlanarak patates yemeği şeklinde pişirilir. Kuru baklagil eklemesi ile veya tarator sosu ile de yapılabilir.
 
Bişme:
Yaz sebzelerinden özellikle patlıcandan yapılan domatesli sebze yemeğidir.
 
Yahni:
Arpacık soğan ve kemikli etle yapılır.
 
Ülübü Piyazı:
Kuru böğrülce haşlanıp haşlanmış yumurta, soğan, maydanoz, limon ve zeytinyağı ile yapılır.
 
Gazipaşa Mutfağında Çorbalar
Fıstıklı Ayran Tarhanası :
 
Buğday kırması, ayran yer fıstığı, tereyağı ve kırmızı biberle pişirilip limon ilavesiyle tüketilir.
 
Heyire :
Tereyağında un kavrulup, süt yada su eklenerek krema kıvamında pişirilir. Daha çok hasta çorbası olarak yapılır.
   
Yumurta Çorbası :
Tereyağında kırmızı biber kavrulur su eklenir. Çırpılmış yumurta ve limon ilave edilir.
 
Bakla Çorbası :
Kırılmış kuru bakladan yapılır.
 
Maş Çorbası :
Mercimeğe benzer. Kurubaklagil çeşididir. Haşlanıp kabuğu alınır. Ezme mercimek çorbası gibi yapılır.
 
Gazipaşa Mutfağında Hamur İşleri
Cızlama(Akıtma) :
 
Kalın öğütülmüş buğday unu ,su ve tuz ile karıştırılarak akışkan bir hamur elde edilir.Saç ısıtılıp karın iç yağı ile yağlanır.Bir kepçe hamur el büyüklüğünde yayılarak pişirilir. Tereyağ ,çökelek, bal ve pekmez sürülerek tüketilir.
 
Porçlu Ekmek :
Sakızlak (Çitlembik) çiçeğini hamurla karıştırıp gözleme şeklinde yapılmasıdır.
 
Göç Çöreği :
Azık olarak hazırlanır. Yufka hamuru yoğurt ile hazırlanır leğene yayılıp yumurta sürülüp çörek otu(Occam) ilave edilir. Alttan ve üstten kömürle pişirilir.
 
Dolaz :
Kırılmış yufka üzerine tereyağı, pul biber ve su dökülerek yapılır.
 
Ovmaç :
Yeşil biber, soğan, domates kavrulup kırılmış yufka ekmekle ovalanır. Kuru çökelek veya diğer peynir türleri ile tüketilir.
 
Uluslararası Yiyecek ve İçecek Danışmanlığı:
Yiyecek ve içecek alanlarında restoran ve konaklama ve işletmelerine belirtilen konularda Osmanlı ve Türk mutfağı, Osmanlı saray mutfağı, Anadolu mutfağı, Akdeniz mutfağı, menü planlama, konsept belirleme, mesleki eğitim alanlarında uluslararası konumlarda:
 
Gastronomi alanında Yiyecek ve içecek danışmanlığımutfak danışmanlığıişletmeci körlüğüYeni Restoran Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?, Kesin Başarı İçin Restoran Danışmanlığı Almalımıyım?, Menü DanışmanlığıRestoran YönetimiGastronomi DanışmanlığıŞehrin En İyi Restoranlarına Nasıl Sahip Olabilirim?, Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorular?, Kalıcı Bir Restoran Sahibi Olabilmek İçin Dikkat !!! konularında mesleki eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. İlgili projeler için mesleki bilgilerine ihtiyaç duyan kişi ve kurumlar Türkiye saati ile sabah 10:00 ila aksam 22:00 saatleri arasında İLETİŞİM bilgilerinden bağlantıya geçebilirler...

 



Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler