loader

Bir Şepit Atıver Bakeen

Gazipaşa Mutfak Kültüründe Ekmek yapımı hatırın yoğrulması ile başlar. Hamur mayalanır. Bu arada ekmek sacı küllenir. Niye mi? Ekmek yanmasın deye. Senit, sırana, oklava, şiş hazır edilir.

Bir Şepit Atıver Bakeen...
 
Bizde ekmek yufkadır. İmece usulü ile mahalledeki yakın evlerin hanımları tarafından yapılır. Ekmek yapılır da laf edilmez mi. Ekmek açmasını bilmeyen evlenmez derlerdi eskiden. 
 
Aantalya Gazipaşa Mutfak Kültüründe Ekmek yapımı hatırın yoğrulması ile başlar. Hamur mayalanır. Bu arada ekmek sacı küllenir. Niye mi? Ekmek yanmasın deye. Senit, sırana, oklava, şiş hazır edilir. 
 
Bir Şepit Atıver Bakeen...
Geleneksel Anadolu mutfağında Yörük Mutfağı Ve Yörük Yemeklerinin yanında Sabahleyin veya akşam üzeri yapılmaya başlanır ekmek. Hatırı bezesini açan kadar ekmeği pişiren de önemlidir. Yardımcı olarak bezeci ve ön açıcı bulunur. Ekmekler nar gibi kızara kızara yığın yığın olur. 
 
Bu arada ev halisi, çor cocuk, yoldan geçenler ve şepit yolu gözleyen yaşlılar için şepitler atılır. Az açılmış kalın ekmeğe şepit denir. Pişirmek çok önemlidir şepiti. Puf puf şişmeli şepitler. Şepitler yağlanır. 
 
inek yağı veya zeytin yağı ile çomaç edilir sıcak sıcak yenir. Bu arada kapama(gözleme) ici hazır edilmiş çay ocağa konmuştur.  
 
 
Ekmeğin sonu kapama ile biter. Ekmek yığınları uygun yerlere konur. Ilerde ihtiyaç kadar alınıp tavlanır burasını ayrı bir yazı ile paylaşacağım. Ekmek sonunda kapama çay ile bir sonraki ekmek kime yapılacak kararlaştırılır. 
 
Antalya Gazipaşa Yemeklerinin ve Gazipaşa sofralarının vazgeçilmezi yufka ekmek hakkında Unuttuğum yerleri de siz söyleyiverin baken. 
 
Ünzüle GÜLCAN ve ailesine de komşu ve sevenleri bir ekmek yapmışlar. Bunu da bizimle paylaşmışlar. Teşekkür ediyoruz. Afiyet olsun. Bereketli olsun. 
 
Kaynak: 
Hasan BARIŞKAN ' nın Sosyal ağından alınmıştır.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler