loader
Gazipaşa Mutfağında Kuzu Göbeği Yemeği Nasıl Yapılır?

Gazipaşa Mutfağında Kuzu Göbeği Yemeği Nasıl Yapılır?

Yöresel Mutfaklardaki Yöresel Yemeklerimizden Gazipaşa Mutfağında Kuzu Göbeği Yemeği Nasıl Yapılır? Kuzu Göbeğinin Faydaları...

Yöresel Mutfaklardaki Yöresel Yemeklerimizden Gazipaşa Mutfağında Kuzu Göbeği Yemeği Nasıl Yapılır?
Kuzu Göbeği Yemeği Kullanılan Malzemeler: 
 
*     500 Gr. Kuzu Göbeği/Göbek 
*     2 Adet Soğan 
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı 
*     1 Yemek Kaşığı Toz Kırmızı Biber 
*     3-4 Dal Taze Sarımsak Yaprağı 
*     Tuz 
*     2-3 Tane Yumurta (İsteğe Göre)
*     1 Adet Limon (İsteğe Göre)
 
Gazipaşa Mutfağında Kuzu Göbeği Yemeği Yapılış Tarifi:
Kuzu Göbeği Gazipaşa özel Yemeklerinden Göbek denilen mantar, bol suda yıkanır, süzülür, pişince küçüldüğü için iri iri doğranır. 
Yayvan bir tavada ısıtılan yağın içinde kavurmaya alınır. 
Soğanlar doğranır, mantar suyunu bırakıp çektikten sonra üzerine ilave edilir, soğanların diriliği gidene kadar kavurmaya devam edilir. Yemek, 30-40 dakika içinde pişmiş olur. 
 
Tercihe göre üzerine yumurta kırılabilir. 
Ocaktan indirmeden önce toz kırmızı biber, tuz ve doğranmış taze sarımsak yaprakları eklenir. 
Sıcak olarak servis edilen kuzu göbeği kavurması bazıları için etten daha lezzetlidir. 
Yerken üzerine limon da sıkılabilir.
 
Gazipaşa Haberler Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli mantar yemekleri tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 
 
Kuzu Göbeğinin Faydaları Nelerdir?
Kuzu göbeği mantarı, bahar aylarında ortaya çıkan, besin değeri ve sağlığa faydalarıyla oldukça dikkat çeken bir mantar türüdür. Diğer adıyla Morchella Esculenta olan bu mantar morchellaceae familyasından gelir. Az bulunur ve çok lezzetli bir bitki olması sebebiyle değerli ve yüksek fiyatlıdır. Bazı bölgelerimizde her yıl mayıs ve haziran aylarında toplanabilen kuzu göbeği birçok sağlık sorunu üzerinde de etkili bir mantardır. 
 
 
Göbek mantarı olarak da anılan bu mantar çok zengin bir besin kaynağıdır;
içeriğinde B1, B2 ve C vitaminlerin yanı sıra yüksek miktarda kalsiyum, sodyum, çinko ve potasyum bulundurur. Daha da önemlisi 1 adet kuzu göbeği mantarı 1 kilo etin taşıdığı proteine eşit miktarda protein içerir. 
 
Zihin açan bir ürün olan bu mantar besin değerinin yanı sıra bağışıklık sistemi üzerinde de güçlendirici bir etkiye sahiptir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde de vücudunuzun tüm zararlı mikroorganizmalara karşı korumasını destekler.
 
Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi hastalığı vücutta demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar.
Kansızlık uzun süreli devam etmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kuzu göbeği mantarı herhangi bir alerjinin söz konusu olmadığı durumlarda kansızlık tedavisinde de kullanılır, sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.  
 
Kuzu göbeği mantarının içeriğinde yer alan niosin ve selenyum maddeleri özellikle prostat kanserine karşı olumlu bir etkiye sahiptir.
 
Kan şekerini dengelemek ve buna bağlı gelişen sağlık sorunlarından etkilenmemek için sık sık kuzu göbeği tüketimi tavsiye edilir.
 
Kuzu göbeği mantarının faydaları arasında karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı geliştirdiği koruma etkisi de yer alır. Karaciğer ve kalp sağlığını korur, karaciğer enzimlerinin yenilenmesini sağlar.
 
B2 vitamini eksikliğinde gözlerde katarakt, glokom gibi sağlık sorunları gözlenebilir. İçeriğinde bol miktarda B2 vitamini barındıran bu değerli mantar ile göz hastalıklarından da korunabilirsiniz.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler