loader
Yörük Mutfağından Nefis Topalak Çorbası Tarifi...

Yörük Mutfağından Nefis Topalak Çorbası Tarifi...

Yöresel lezzetleri sofralarınıza getirmeye devam ediyoruz. Topalak çorbası nasıl yapılır? İşte enfes topalak çorbası tarifi. Yörük sofrasında Çorba...

Geleneksel Türk Mutfağında Çorbalar
Gazipaşa lezzetlerinde çorbalar genellikle içine katılan yiyeceklere göre adlandırıldığı gibi yaşanmış bir olayın, çorbanın hazırlandığı yörenin-beldenin, ya da o çorbanın ilk ustasının ismi ile de adlandırılabilir. yörük mutfağında Çorbalar çok yaygın Türk yiyeceklerindendir. Özellikle tarhana çorbası ve yoğurtlu çorba, un çorbası, mercimek ve pirinç çorbaları en çok içilen çorba türleridir. 
 
Yörük yemek kültüründe beslenme kültürüne geçmiş bazı çorbaların isimleri, içerisine konulan malzemeye göre sınıflandırılması ve ait olduğu yöreler belirtilmeye çalışılmıştır. Daha geniş çaplı araştırmaların yapılması özellikle yöre yöre belde belde bu çalışmaların derinleştirilmesi ve çorbalar dâhil tüm yiyeceklerin standart tariflerinin yapılması ve kayıt altına alınması önerilmektedir.
 
Yörük sofrasında Çorba özellikle kış aylarında Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır. Mercimek Çorbası, Ezogelin Çorbası, Yoğurt Çorbası ve Tarhana Çorbası en çok tercih edilen çorbalardır. Ancak Türk mutfağı bunların yanı sıra sayısız miktarda çorbalar içerir. Etler, Sebzeler ve baklagiller genellikle çorbaların ana malzemeleridir.
 
Et suyu, un, yoğurt ve şehriye bu malzemeleri çorba haline getirmek için kullanılır. 

İşkembe Çorbasının alkollü içkilerin neden olduğu baş ağrısına iyi geldiği inancı yaygındır. Özellikle şehirlerde yer alan işkembeci lokantaları geç saatlere kadar açık kalarak müşterilere işkembe çorbası servisi yaparlar.
 
Yöresel lezzetleri sofralarınıza getirmeye devam ediyoruz. Topalak çorbası nasıl yapılır? İşte enfes topalak çorbası tarifi...
 
Yörük Mutfağından Topalak Çorbası Tarifi
Gazipaşa Mutfağında Topalak Çorbası Kullanılan Malzemeler
 
*     250 Gr. Çiğ Köftelik Yağsız Kıyma
*     1 Çay Bardağı Köftelik Bulgur
*     3 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
*     2 Orta Boy Soğan (Biri Köftenin İçine, Biri Yemeğin İçine)
*     2 Çorba Kaşığı Salça (1 Kaşık Biber, 1 Kaşık Domates)
*     Sıvı Yağ
*     2 Çorba Kaşığı Un (Köftenin İçine)
*     Göz Kararı Sıcak Su
*     3-4 Kaşık Un (Tepsimizi Unlamak İçin)
*     Tuz, Karabiber, 
*     Pul Biber,
*     Kimyon
*     1 Tane Yumurta
 
Gazipaşa Yemek Kültüründe Topalak Çorbası Yapılış Tarifi
Kıymayı bir kaba alıp içine bulguru, baharatı ve birde 1 tane kuru soğanı rendeleyip yoğurup biraz bekletin. (içindeki bulgur şişsin diye) Bulgur yumuşamışsa tepeleme 2 çorba kaşığı unu ve yumurtayı kırıp iyice yoğurun. 
 
Kıvamı kulak memesi kadar olacak. Hazırlanan hamurdan misketler iriliğinde parçalar koparıp unlanmış tepside biriktirilir. Tencerede doğranmış diğer soğanımızı kavurun ve salçaları da ekleyip biraz daha kavurun... 
 
Daha sonra sıcak suyu, nohutları ve tuzunu, ekşisini (limontuzu kullanıyorum ben) ekleyin. Sıcak su salçayla özleşene kadar kaynatın. Daha sonra iyice özleştikten sonra Köfteleri ilave edin ve normal ateşte 20 dakika pişirin...


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler