loader
Baklagil Tohum Böcekleri

Baklagil Tohum Böcekleri

Baklagil Tohum Böceklerinin Tanımı ve Yaşayışı, Baklagil Tohum Böceklerinin Zarar şekli, larvaları beslenmeleri sonucunda tanelerde kalite, çimlenme gücü ve ağırlık kayıplarına neden...

Baklagil Tohum Böcekleri
 
Bezelye tohum böceği (Bruchus pisoru)
Bakla tohum böceği (Bruchus rufimanus) Mercimek tohum böceği (Bruchus lentis) Ortadoğu mercimek tohumböceği (Bruchus ervi) Akdeniz mercimek tohum böceği (Bruchus signaticornis) Fasulye tohumböceği (Acanthoscelides obtectus) Börülce tohumböceği (Callosobruchus maculatu)
 
Fasulye tohum böceği ergini ve zararı
Bezelye tohum böceği ergini ve zararı
Bakla tohum böceği ergini ve zararı
Mercimek tohum böceği ergin ve zararı
 
Baklagil Tohum Böceklerinin Tanımı ve Yaşayışı:
Baklagil tohum böcekleri yıl içinde “tek döl veren türler”(Bezelye tohum böceği, Bakla tohum böceği, Mercimek tohum böceği, Ortadoğu mercimek tohum böceği, Akdeniz mercimek tohumböceği) ve “çok döl veren türler” (Fasulye tohum böceği, Börülce tohum böceği) olarak iki gruba ayrılır.
 
Ortalama vücut uzunlukları 3-5 mm civarında, vücutları yassı, oval, basık, silindirik yapıda olup, genel renkleri açık kahverengi, grimsi ve siyah renklidirler. Vücutlarının üzeri tüy ve kıllarla kaplıdır.
 
Tek döl veren tohumböceklerinin erginleri konukçularının çiçeklenme devresinde görülür ve doğada çiftleşerek yumurtalarını tohumları belirginleşmiş yeşil kapsüllere bırakırlar. Tohumun olgunlaşmasıyla birlikte tohumu terkederek, tarlada en yakın ağaç kabukları arasında, ambarda ise kuytu yerlerde veya çuval kıvrımlarında kışlar. Yılda bir döl verirler.
 
Çok döl veren tohum böceklerinin erginleri yumurtalarını tarlada olgun kapsüllere, ambarda ise tohumlara bırakırlar.Bölgelere göre değişmekle beraber yılda ortalama 3-6 döl verirler.
 
Baklagil Tohum BöcekleriBaklagil Tohum Böceklerinin Zarar şekli:
Baklagil tohum böceklerinin larvaları, konukçuları olan baklagil taneleri içinde beslenmeleri süresince, oyuklar meydana getirerek tanenin besin değerini düşürdükleri gibi dışkı ve vücut artıkları ile de kirletirler.
Çok döl veren türlerin devamlı üremeleri sonucu, delinmiş ve içinin büyük kısmı yenilerek besin değerlerini tamamen yitirmiş olan taneler, hayvan yemi ve gübre olarak dahi kullanılmazlar.
 
Baklagil tohum böcekleri, larvaları beslenmeleri sonucunda tanelerde kalite, çimlenme gücü ve ağırlık kayıplarına neden olurlar.
 
Bu şekilde zarar görmüş, iç ve dış piyasada önemli yeri olan baklagillerin, pazar değeri de düşer.
 
Baklagil Tohum Böceklerinin Zararlı Olduğu Bitkiler:
 
Bezelye tohum böceği: Bezelye
Bakla tohum böceği: Bakla ve fiğ
Mercimek tohum böceği: Mercimek ve fiğ
Börülce tohum böceği: Börülce, nohut, bezelye
Fasulye tohum böceği: Fasulye, börülce, nohut, mürdümük
 
Mücadele yöntemleri: Kültürel önlemler:
Ağır zarar görülen bölgelerde geç ekim yapılması önerilir.
Hasat ve harmanın geciktirilmeden yapılarak ürünün, temizliği önceden yapılmış ambara çuvallar içinde alınmasına özen gösterilmelidir.
Hasat sonrası tarlada kalan artıklar pullukla derine gömülmeli veya yakılmalıdır. Temiz tohumluk kullanılmalıdır.
Tarladaki gerekli önlemleri alınmış ürün çuvallar içinde, temizliği yapılmış, ilaçlanmış, pencerelerine kafes telleri takılmış ambara yerleştirilir. Ayrıca ambara bulaşık ürün, çuval veya malzeme konulmamalıdır.
 
Kullanılacak ilaçlar ve dozları hakkında en yakın il veya ilçe müdürlüklerine başvurulmalıdır.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler