loader
Kavun Kızılböceği

Kavun Kızılböceği

Erginleri 6.5-7 mm boyunda olup vücut Ģekli uzunca ve silindiriktir. Oldukça hareketli bir böcektir. Larva limon sarısı renginde ve ince uzun olup, olgunlaştığında 10-15 mm boya ulaşır...

Kavun Kızılböceği
(Rhaphidopalpa foveicolli)
 
Tanımı ve Yaşayışı:
Erginleri 6.5-7 mm boyunda olup vücut Ģekli uzunca ve silindiriktir. Oldukça hareketli bir böcektir. Larva limon sarısı renginde ve ince uzun olup, olgunlaştığında 10-15 mm boya ulaşır. Kavun kızılböceği, kışı ergin döneminde diyapoz durumunda kuru yapraklar altında veya toprak içinde geçirir.
 
Erginler ilkbaharda havaların ısınmasıyla kavun tarlalarında görülmeye başlarlar.
Yılda 2-4 döl verir.
 
Zarar şekli:
Kavun kızılböceği‟nin hem ergini ve hem de larvası zararlıdır.
 
Erginleri genç bitkilerin yaprak, sürgün ve çiçekleri üzerinde beslenirler ve yaprakları kalbur gibi delik deşik ederler.
Larvaların zararı ise köklerdedir. Bitkilerin ana ve yan köklerini delerek tahrip ederler.
 
Kavun Kızılböceği
Zararlı Olduğu Bitkiler:
Kabakgiller bu zararlının konukçusudur. Özellikle kavun ve hıyarı tercih ederler. Karpuz ve kabak ikinci derecede tercih ettiği konukçulardır.
 
Kültürel önlemler:
Tarlada sonbahar veya erken ilkbaharda derin sürüm yapılması kışı geçirmek üzere bitki artıkları veya toprakta bulunan erginlerin yok edilmesi bakımından oldukça yararlıdır.
 
Kimyasal mücadele:
Kullanılacak ilaçlar ve dozları hakkında en yakın il veya ilçe müdürlüklerine başvurulmalıdır.
  


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler