loader
Kilo Verme Sürecinde Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Kilo Verme Sürecinde Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Beslenme bilimi neredeyse herkesin kendine göre fikir sahibi olduğu dolayısıyla bilgi kirliliğinin en fazla olduğu alanlardan. Bu yüzden çok sık karşılaştığım beslenme...

Kilo Verme Sürecinde Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
Diyetisyen Cahide Çağlayan
 
Beslenme bilimi neredeyse herkesin kendine göre fikir sahibi olduğu dolayısıyla bilgi kirliliğinin en fazla olduğu alanlardan. Bu yüzden çok sık karşılaştığım beslenme hatalarından bazılarına değinmek istiyorum. Doğrularıyla birlikte gelin birlikte inceleyelim:
 
1. Zayıflama sürecinde ekmeği tamamen kesmeliyim.
 
Doğrusu: 
Ekmek en önemli karbonhidrat kaynaklarından biridir. Vücuda yeteri kadar karbonhidrat girmediği zaman kan şekeri düşer, glikojen depoları azalır. Buna bağlı olarak vücut enerji kaynağı olarak kas proteinlerine yönelir. 
 
Vücutta kas ve sıvı kaybı görülür. Baş dönmesi, halsizlik gibi şikayetler görülebilir. Doğru ekmek seçildiği takdirde içerdiği lifler sayesinde ekmek, tokluk hissi sağlar. Yani önemli olan beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar gibi esmer ekmeklere yönelmektir. Tabi porsiyon kontrolü de oldukça önemlidir.
 
2. Kızarmış ekmek daha az kalorilidir.
 
Doğrusu: Ekmek kızartıldığı zaman içeriğindeki suyu kaybeder. Suyun da kalorisi olmadığı için kalori olarak normal ekmekten farkı yoktur. Suyunu kaybettiği için yerken porsiyon kontrolü daha zordur.
 
3. Aç kalırsam ya da öğün atlarsam hızlı kilo veririm.
 
Doğrusu:  
Uzun süreli açlık metabolizma hızının yavaşlamasına sebep olur. Bu yüzden vücut kendini korumaya alır ve yağ yıkımı zorlaşır. İlk başta kilo veriliyor gibi gözükse de bu büyük bir ihtimalle kas kaybı olacaktır ve verilen kilolar hızlıca geri alınacaktır. Uzun vadede de baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik, kalp ritim düzensizlikleri gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
 
4. Bütün yağlar vücudu kötü etkiler.
 
Doğrusu: 
Bu noktada yağların çeşidi, tüketim miktarları ve sıklığı oldukça önemlidir. Doymuş ve trans yağlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı ve miktarları kontrollü olmalıdır. Çünkü bu yağ türleri birçok hastalık için risk faktörüdür. Beslenmemizde çoğunlukla tekli (zeytinyağı) ve çoklu doymamış (ayçiçek yağı vb.) yağ asidi kaynaklarına çeşitlendirerek yer vermeliyiz. Ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlulardan da porsiyonlarına dikkat ederek yararlanmalıyız.
 
5. Meyveyi çok tüketmek kilo aldırmaz.
 
Doğrusu: 
Meyveler bir karbonhidrat çeşidi olan früktoz adındaki meyve şekerini içerir. Günlük ihtiyaçtan fazla alınan früktoz da diğer karbonhidrat kaynakları gibi vücutta yağ olarak depolanır.  Bu da sizin kilo almanız demek. Gereksinime göre değişmekle birlikte günlük ortalama 2-3 porsiyon meyve tüketimi yeterli olacaktır.
 
6. Kilo alırım korkusuyla çok sık tartılmak.
 
Doğrusu: 
Çok sık tartılmak kişide yanılgılara sebep olacağı için psikolojik olarak olumsuz etkilemektedir. Bunu önlemek için doğrusu haftada bir kere, sabahları aç karna, tuvalete gittikten sonra tartılmaktır. 
 
7. Saat 20.00’dan sonra bir şey yenmemelidir.
 
Doğrusu: 
Bazen akşam yemeği biraz geç saatlere sarkabilir veya akşam yemeğinden sonra ara öğün yapılabilir. Bu kişiden kişiye ve yaşam tarzına göre değişmektedir. Burada önemli olan yediklerimizde porsiyon kontrolünü sağlayabilmektir. Bununla birlikte yatmadan en az 1,5-2 saat önce yemeyi sonlandırmak gerekmektedir.
 
8. Sabahları aç karna limonlu/sirkeli su içmek zayıflatır.
 
Doğrusu: 
Limonlu suyun tek başına kilo vermeye yardımcı olduğunu gösteren bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Kullanıldığı süre içinde kilo verilse daha bunu tek başına limonlu suya bağlamamak gerekir. Limon ve sirke asidik besinler olduğu için özellikle gastrit gibi mide sorunu olanlar bu uygulamadan kaçınmalıdır. Limon en iyi C vitamini kaynaklarından olduğu için günlük beslenmenizde yararlanabilirsiniz.
 
Özetle sağlıklı kilo vermek için mucizevi yöntemler/besinler aramak yerine beslenme düzenini ve içeriğini düzenleyerek daha gerçekçi yöntemlere yönelmek en doğrusudur. 
 
Sağlıklı, mutlu günler dilerim.
 
İletişim:  
GSM: 05386044110 
E-posta: dytcahidecaglayan@gmail.com
Instagram: dytcahidecaglayan
 
Adres: 
Cumhuriyet Mah. Güvenlik Cad. No: 22/5 Gazipaşa/ANTALYA

 



Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler