loader
Çölyak Hastalığı Nedir? Çölyak Hastalığının Belirtileri

Çölyak Hastalığı Nedir? Çölyak Hastalığının Belirtileri

ölyak hastalığı, gluten adı verilen bir protein türüne karşı vücudun bağışıklık tepkisi olarak ince bağırsağın zarar görmesiyle ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Gluten, arpa, buğday ve çavdar..

 
Çölyak Hastalığı Nedir?
Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Çölyak Hastaları Nasıl Beslenir?
 
Antalya Gazipaşa haberler olarak sağlık ve yaşam haberlerimiz ile faydalı bilgilerde Çölyak Hastalığını ve Çölyak Hastalığının Belirtileri araştırdık...
 
Çölyak Hastalığı Nedir?
 
Çölyak hastalığı, gluten adı verilen bir protein türüne karşı vücudun bağışıklık tepkisi olarak ince bağırsağın zarar görmesiyle ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Gluten, arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda bulunur.
 
Çölyak hastaları gluten içeren gıdaları tükettiklerinde, ince bağırsaklarında inflamasyona neden olabilecek bir bağışıklık tepkisi oluşur. Bu inflamasyon, besinlerin emilimini engeller ve birçok sağlık sorununa yol açabilir.
 
Çölyak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
 
Çölyak hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. En yaygın belirtiler şunlardır:
 
* Karın ağrısı ve şişkinlik
* İshal veya kabızlık
* Yorgunluk
* Kilosuz zayıflama
* Gaz ve mide bulantısı
* Baş ağrısı
* Kemik ve eklem ağrıları
* Deri döküntüleri
* Demir eksikliği anemisi
* Büyüme ve gelişme geriliği (çocuklarda)
* Ağız içinde yaralar
* Vitamin ve mineral eksiklikleri
 
Ancak bazı çölyak hastaları bu belirtileri göstermezler ve tanı konulması bazen zor olabilir.
 
Çölyak Hastaları Nasıl Beslenir?
 
Çölyak hastaları için temel tedavi, ömür boyu sürecek bir gluten içermeyen diyettir. Gluten içermeyen bir diyet uygulamak, bağırsağın iyileşmesine yardımcı olur ve belirtilerin ortadan kalkmasını sağlar. Gluten içermeyen diyetin temel prensipleri şunlardır:
 
Buğday, arpa ve çavdar içeren tüm gıdalardan kaçınılmalıdır. Bu tahılların yan ürünleri veya bu tahıllarla hazırlanan yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.
 
Genellikle gluten içermeyen tahıllar olan mısır ve pirinç tüketilebilir.
 
Market alışverişi yaparken, ürün etiketlerini dikkatlice okuyarak gluten içeren gıda katkı maddelerinden (örneğin, modifiye nişasta gibi) kaçınılmalıdır.
 
Hazır gıdalarda, soslar ve çorbalar gibi ürünlerde gizli gluten olabileceği unutulmamalıdır.
 
Restoranlarda yemek yerken, gluten içermeyen menü seçeneklerini tercih etmeli veya yemek hazırlığı konusunda personelle konuşmalısınız.
 
Evde ayrı mutfak gereçleri kullanmak da kontaminasyonu (gluten bulaşması) önlemek için iyi bir fikirdir.
 
Gluten içermeyen diyet uygularken dikkatli olunmalı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Eğer bir bireyde çölyak tanısı konulmuşsa, bir diyetisyenle çalışarak uygun bir beslenme planı oluşturmak faydalı olabilir.
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler