loader
Pepino Nedir, Nasıl Yetiştirilir?

Pepino Nedir, Nasıl Yetiştirilir?

Dikimden iki ay sonra başlayan hasat ısının 5 C 'nin altına düşene kadar meyve hasatı devam eder. Fideler topraktaki kök araları 45 cm dir. Tropikal meyveler nasıl yetiştirilir dendiği zaman Yerden 160 cm...

Pepino Nedir, Pepino Nasıl Yetiştirilir?
 
Pepino (Solanum muricatum), patlıcangiller familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.
 
Ana vatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen Pepino; kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir.
 
Doğal ortamda çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda tek yıllık üretim tercih edilmektedir.
 
Pepino, Türkiye'de Akdeniz sahilerinde ve Erzincan'ın Üzümlü ve Malatya'nın Bayırköy'ünde yetiştirilmektedir.
 
Pepino Fidelerini diktikten iki ay sonra meyve hasatına başlanmaktadır. Meyvenin %92.si su olduğunda çok hassas davranmak gerekir. 
 
Meyve kopartılmadan bahçıvan makası ile kesilerek alınmalı, taşıma ve kovalamada meyvelerin birbirlerine zarar vermeleri engellenmeli ambalajlama itina ile yapılmalıdır. Dikimden iki ay sonra başlayan hasat ısının 5 C 'nin altına düşene kadar meyve hasatı devam eder.
 
Buda meyve bir defa değil ilk hasattan sonra peyder pey devam eder. Hasat edilen meyveler dayanıklılık bakımından ilk hasat meyveleri 15-20 gün dayanır. Sonra bu süre hasat mevsimi uzadıkça uzar. Son hasatlar normal ortamda 3-4 ay dayanır buda meyvenin dayanıklılığını ve ticari yönünü cazip hale getiriyor. 
 
Diğer meyvelere kıyasla daha fazla dayandığı için ekstra bir masrafa gerek kalmadan üretici malını masrafsız olarak pazarlayabilir.
 
Pepino Nedir, Pepino Nasıl Yetiştirilir?
Fideler topraktaki kök araları 45 cm olarak ayarlanır. Tropikal meyveler nasıl yetiştirilir dendiği zaman Yerden 160 cm yüksekte olan fiber tok ise 15 cm ara ile bir kökten üç dal bırakılır biri dik olarak yukarı, diğer ikisi ise 15 cm aralıkta yanlara bağlanır. Böylece hem bakım, budaması çok kolay olur.Hemde havasilkilasyon güzelce sağlanmış olur.
 
Pepino'nun Tüketimi Nedir? Pepino Nerelerde Kullanılır?
 
 Meyve olarak
 Reçel olarak
 Marmelat olarak
 Meyve Suyu olarak
 Pepino Suyu ( Acılı-Acısız)
 Cacık
 Salatalarda
 Yaş pastalarda
 Pepino tatlısı
 İlaç sanayinde
 Kozmetik sanayinde
 
Pepino'nun Çoğaltılması
 
Çok yıllık çalı formunda büyüyen tropikal meyvelerden pepino bitkisi literatürdeki bilgilere göre 15-25 °C lerde %70-80 nem oranı olan bilgilerde yetiştirilebilmektedir. Ticari amaçla tek yıllık olarak seçme anaçlık bitkilerden alınan ve kiklendirilen çeliklerden fide yetiştirilir. 
 
Çelikler 7-10 cm boyunda kesilir. Bu kesme işlemi Şubat - Mart ayında yapılır. Örf veya temiz bahçe toprağı karışımı ile fidelikte köklendirilen çelikler Nisan ayına doğru 10-15 cm boyunda fide olur. Uygun hava şartları gelince hazırlanmış olan yerlere fideler dikilir...
 
Pepino Fidesi çok yıllık çalı formunda büyür.
Pepino Fidesi literatürdeki bilgilere göre deniz seviyesinden 800-2700 m yüksekliklerde, 15-25C ve % 60-80 oransal neme sahip alanlarda yetiştirilebilmektedir.
Pepino Fidesi ancak sıcak -kurak ve soğuk hava koşullarına oldukça duyarlıdır.
Pepino Fidesi suyu çok sever.
Pepino Fidesi yaz aylarında hatada 2-3 kez sulanması gerekir.
Pepino Fidesi tohumundan üretim şansı çok az olan bu türün , kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadır.
Pepino Fidesi doku kültürü teknikleri ile çoğaltımı oldukça kolaydır.
Pepino Fidesi  ticari anlamda çelikle çoğalır.
 
Ana vatanı güney Amerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen Pepino; kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir. Doğal ortamda çok yıllık üretim şansına sahip olduğu halde, ekonomik anlamda tek yıllık üretim tercih edilmektedir. Pepino, Türkiye''de Akdeniz sahilerinde yetiştirilmektedir. 
 
Pepino Meyvesi (Kavunu) Faydaları (Yararları)
 
Pepinonun içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır. Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir. Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar. Bazı insanlar sağlık iksiri diye nitelendirdikleri pepino'' yu çeşitli rahatsızlıklar için tüketirken bazıları da meyve olarak hatta cilt bakımı için tüketiyor. 
 
Pepino olgunlaşmadan ve olgunluk seviyesine ulaştığı meyve hâlinde de tüketilebiliyor. Meyvenin ham hâli özellikle şeker hastaları için tavsiye ediliyor çünkü tam olgunlaşmamış pepino'' nun şeker oranı daha düşük olduğundan rahatlıkla kullanılabiliyor. Kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etki sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü kullanıcıları tarafından belirtilen meyve, hücre yenileyici özelliği ile çocukların gelişiminde; C vitamini deposu olma özelliği ile vücut direncini artırmada; kalsiyum bakımından zenginliğiyle ağrıların giderilmesinde etki sağlıyor.
 
Ayrıca Pepino, böbrek kumunda etkili olduğu kadar anemi hastalarına fayda sağlıyor.
 
Uyku düzenini dengede tutuyor. K vitamini bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırıyor.Çocuklarda kemik gelişimi sağladığı, eklem romatizmasında faydalı olduğu ve hemofili (Kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığı) hastalığına iyi geldiği belirtilmektedir. Bayanlar cilt bakımı içinde kullanmaktadır. Meyveleri mideye indirip, yaşlanma hali veya belirtileri karşı (anti-aging) etkisi olması nedeniyle kabuklarını da cilt bakımı için yüzlerine sürüyorlar.
 
Pepino Nedir, Pepino Nasıl Yetiştirilir?
Kemik Erimesi,
Dalak Yetmezliği (Tromoksin),   
Bağırsak Kanseri,
Gen Hastaları,
Mide Rahatsızlığı,
Safra Kesesi Rahatsızlıkları, 
Anemi (Kansızlık) Hastaları, 
Hemofili Hastaları (Kanın Pıhtılaşmasındaki Bir Bozukluğa Bağlı Kanama Hastalığı),
Çocuklarda Kemik Gelişimi Sağlamakta,
Eklem Romatizmasına İyi Gelmekte,
Kolesterolü Düşürmekte (Hastaları tarafından beyan edilmiştir),
İdrar Söktürücü Özelliği Vardır.
Kilo Problemine İyi Gelmektedir. Diyet Yapanlar Daha Çok Tüketmektedir.
 
Pepino Yetiştiriciliği : 
 
Çok yıllık çalı formunda büyüyen pepino bitkisi, literatürdeki bilgilere göre deniz seviyesinden 800-2700 m yüksekliklerde, 15-25 OC ve %60-80 oransal neme sahip alanlarda yetiştirilebilmektedir. Ancak sıcak- kurak ve soğuk hava koşullarına oldukça duyarlıdır. Suyu çok sever.Yaz aylarında haftada 2-3 kez sulanması gerekir.
 
Tohumdan üretim şansı çok az olan bu türün, kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadır. Doku kültürü teknikleri ile yoğaltımı oldukça kolaydır. Ticari anlamda pepino çelikle çoğaltılır. Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok sevdiğinden dolayı sık sık sulama yapılır.
 
Bir hafta sonra köklenen çelikler saksılara dikilir. Köklendirme ortamı 15 oC’nin altında olmamalıdır. İdeal ortam 18-23 oC sıcaklık ve %80-90 nem içeren ortamlarda daha iyi köklendiği tespit edilmiştir.
 
Pepinonun çiçekleri 1-20 çiçekten oluşan çiçek salkımları şeklinde ve kendisi ile aynı familyaya ait patlicanın çiçekleri ile benzerlik göstermektedir. Salkımlardaki çiçeklerde, çeşitlere bağlı olarak değişmekle birlikte 1-12 adet meyve oluşmakta, bazen da hiç meyve bağlamadığı durumlarla da karşılaşılmaktadır.
 
Başlangıçta yeşil renkli olan meyveler, normal iriliğine ulaşıp olgunlaşma safhasına geçtiği aşamada sap çukurundan meyve ucuna doğru şeritler halinde uzanan mor çizgilere sahip olmaktadır. Yeme olumundaki meyveler krem-sarı renkte, sulu ve kavun aromalıdır. 
 
Bu nedenle bazı ülkelerde "armut kavunu” olarak adlandırılmaktadır. Olgunluk zamanını belirleyen bir diğer kriterde meyve briks değeridir. Hasat zamanında bu değerin 10 olması istenmektedir. Briks değerinin düşük olmasından kaynaklanan tadda ki azalmalar tüketici şikayetlerine neden olmaktadır. Hasat olgunluk değerlerinin saptandığı bu safhada yapılmalıdır.
 
Hasadın geciktirilmesi meyvede şeker oranını artırdığı gibi, meyve üzerinde koyu kahve rengi lekeler oluşmasına ve böylece meyve kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu kahverengi benekler üzerinde daha sonra Alternaria sp. Etmenleri oluşmakta ve ürün Pazar değerini yitirmektedir.
 
Pepinonun Depolanması
 
Ülkemizde şu ana kadar fazla miktarda üretim yapılmadığından dolayı depolama problemi hiç olmamıştır. İdeal depolama koşulları; 7,5-10oC ve % 90-95 oransal neme sahip bir ortamda 4-6 hafta kadar depolanabilir.
 
Pepinonun Tüketimi
 
Pepinonun meyveleri taze olarak tüketildiği gibi genelde meze olarak, dondurma ile birlikte ve karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılmaktadır. Pepino bazı ülkelerde süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir.
 
Pepinonun Faydaları:
 
İçerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttırır. Ayrıca yara ve diş iltihaplarına karşı etkilidir. Kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar.

 



Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler