loader
Silahlı İnsansız Deniz Araçları

Silahlı İnsansız Deniz Araçları

Milgem projesi bağlamında Ada sınıfı korvetlerin ve İ sınıfı fırkateynlerin yanında ; 7 adet muhrip, 1 Adet Uçak gemisi ve 1 adet Amfibi hücum gemisinin de planlaması...

Silahlı İnsansız Deniz AraçlarıSilahlı İnsansız Deniz Araçları’nın, Deniz Savaşlarına Ve Bölgesel Üstünlüğümüze Katkıları…
Av. Sedat Çetinkaya
 
Bilindiği üzere yüzen platformlar çerçevesinde donanmaların muharip gücü kabaca ; uçak gemileri, amfibi hücum gemileri , destroyerler (muhrip), fırkateynler, korvetler, çıkarma ve mayın gemileri , hücumbotlar ve denizaltılardan oluşmaktadır.
 
Türkiye yarı kapalı ve sığ sayılabilecek denizlerle çevrilmiş bir ülke olduğu için, ülke savunmasının gerçekleştirilmesinde devasa gemilere ihtiyaç duyan bir konumu da bulunmamaktadır. Özellikle Adalar Denizi’nin irili ufaklı adalarla kesilen ufuk çizgisi ve sığ yapısı ; bu denize özgü küçük, hızlı ve etkili deniz platformlarının varlığını destekleyen bir askeri stratejiyi zorlamaktadır. 
 
Ancak bu durum, büyük gemilere mutlak anlamda ihtiyacımız olmadığı anlamına da gelmemektedir. Bu gerçekliği gören devletimiz ; Milgem projesi bağlamında Ada sınıfı korvetlerin ve İ sınıfı fırkateynlerin yanında ; 7 adet muhrip, 1 Adet Uçak gemisi ve 1 adet Amfibi hücum gemisinin de planlamasını yapmış ve çalışmalara da başlamış durumdadır.
 
Bu arada, yüksek kapasiteli bir hücumbot geliştirilmesi, 6 Adet Reis sınıfı denizaltının üretilmesi  ve Milli Denizaltı Projesi (Milden) bağlamında ve özellikle Adalar Denizi bölgesinde etkinlik oluşturabilecek şekilde dünyanın en gelişmiş denizaltılarının geliştirilmesi için önemli çalışmalar da yürütülmektedir. 
 
Yine tüm gemi ve denizaltı envanterimizin ; 
tüm yönleriyle modernize edilmesi, birlikte savaşacak sistemler (Genesis Advent) ve elektronik harp yeteneğiyle donatılması, milli gemisavar füzemizin (Atmaca) geliştirilmesi, menzilinin arttırılması (KTJ 3200 motoru) ve kara konuşlu olarak kullanılabilmesi, uzun menzilli Gezgin füzesinin Reis sınıfı denizaltılardan ve muhriplerden atılabilmesi, insansız denizaltı geliştirilmesi (İsatar), Deniz platformlarından da kullanılabilecek Hava Savunma füzelerinin-
 
-(Hisar A plus / Hisar O plus / Hisar-U ) geliştirilmesi, Deniz Helikopterleri- İnsansız hava aracı ve uçaklardan atılabilecek gemisavar füzelerinin geliştirilmesi, lazer işaretleyiciler ve lazer arayıcı başlıklar kullanılarak kara konuşlu füzelerin, deniz sahası için de vurucu bir güç oluşturması gibi irili ufaklı onlarca konuda önemli çalışmalar yürütülmektedir.
 
Ancak deniz harbiyle ilgili stratejiyi temelden değiştirebilecek yeni bir olanak daha ortaya çıkmış bulunmaktadır ki bunun adı ; insansız silahlı deniz araçları ordusu'dur...
 
Sürü halinde hareket edebilecek, radar görünürlüğü düşürülmüş, yapay zekalı, elektronik karıştırmaya karşı korumalı, elektronik harp kapasitesine sahip, yüksek hızlarda hareket edebilen, vurulması zor, denizaltı tespiti ve denizaltı harbi ifa edebilecek, gemisavar füzesi fırlatabilecek, hava savunma füzeleri bulunan, mayın avlayabilen, torpido kullanabilen , keşif-istihbarat ve saldırı görevleri ifa edebilen, denizdeki ve hava sahasındaki tüm platformlarla haberleşerek müşterek görev ifa edebilen ve her biri 10 – 20 milyon dolar aralığında maliyete sahip olacak platformlar, DENİZDEKİ ZAFERLERİMİZİN KAPISINI DA SONUNA KADAR AÇACAKTIR. 
 
Bir (1) Milyar Dolar fiyatındaki 1 adet FIRKATEYN FİYATINA sahip olacağımız, 50 -100 KADAR silahlı insansız deniz aracı, denizlerimizde AMAN VERMEYECEK bir güç olacak ve EN BÜYÜK DONANMALARI DAHİ PERİŞAN EDEBİLECEKTİR...
 
Bu arada Silahlı İnsansız Deniz Araçları filosunun, torpido atabilen mini denizaltılarla da takviye edilmesi durumunda, dünyadaki tüm deniz envanterinin, Akdeniz ve Karadeniz’deki Türk Donanması karşısında neredeyse, VURULUP ATILMAYI BEKLEYEN BİR ÇÖP HALİNE GELECEĞİNİ de şimdiden ifade etmek isterim…
 
GELECEK, onu şimdiden gören ve herkesten önce yol alan öncülerin olacaktır… (Ancak belirtmeliyim ki kesinlikle kokuşmuş ve köhnemiş CHP zihniyetinin, işbirlikçilerinin ve yandaşlarının olmayacaktır...)
 
Antalya Gazipaşa Haberler Olarak Tavsiye Linklerimizden Gazipaşanın Tarihi Ve ÖzellikleriTropikal Meyveler Nasıl Yetiştirilir Haberlerimizi'de İnceleyebilirsiniz…

 

 



Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler