loader
Tropikal Meyvelerden Mango Nedir? Mango Nasıl Yetiştirilir?

Tropikal Meyvelerden Mango Nedir? Mango Nasıl Yetiştirilir?

Mangonun Faydaları Nelerdir? Mango Neye İyi Geliyor? Gazipaşada Tropikal Meyvelerden Mango nasıl ekilir? Mango nasıl dikilir? Mango nasıl aşılanır?

Tropikal Meyvelerden Mango Nedir? Mango Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Mangonun Faydaları Nelerdir? Mango Neye İyi Geliyor?
 
Sağlık açısından Mangonun faydalarından bazıları şunlardır:
 
Mango sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Mango proteinlerin parçalanmasına ve sindirilmesine yardımcı olan enzimleri ve ayrıca sindirim kanalının verimli çalışmasını sağlayan lifleri içeriyor. Diyet lifi kalp hastalığı, tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur.
 
Mango meyvesinin posası karotenoidler, askorbik asit, terpenoidler ve polifenoller içerir. Bunların tümü meyvenin kanseri önleyici özelliklerinden sorumludur.
 
Maküler dejenerasyon, özellikle yaşlılarda görülen yaygın bir göz hastalığıdır. Mangoda zeaksantin isimli gözü koruyan bir çeşit antioksidan bulunur. Bu da özellikle güneşin verdiği göz hasarlarına ve yaşla beraber gelen göz hastalıklarına iyi gelir.
 
Mangoların genel sağlığa katkıda bulunan etkileyici bir vitamin içeriği vardır. Tropikal meyvelerden Mango Nedir? Potasyum, magnezyum, B vitamini, A vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini bakımından zengindirler. Bu bileşenler sizi bir dizi hastalıktan korunmanıza yardımcı olur.
 
Mangolardaki güçlü antioksidanlar vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalıklarını, erken yaşlanmayı, kanseri ve diğer birçok dejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.
 
Tropikal Meyvelerden Mango Nedir? Mango Ağacı Yetiştirilir?
Mango iyi bir folat kaynağıdır, ayrıca içeriğindeki B vitamini, A, C, K ve E vitaminlerinin tamamı bağışıklığı artırmaya yardımcı olur.
 
Mango, cildinize esnekliğini veren ve sarkmasını ve kırışmayı önleyen C vitamini içerir. Aynı zamanda sağlıklı saçları destekleyen A vitamini de sahiptir.
 
Mango polifenolleri kolon, akciğer, prostat, meme ve kemik kanserleri ile bağlantılı oksidatif stresle savaşabilir.
 
Mangolar vücutta kollajen proteinleri üretmeye yardımcı olan yüksek miktarda A ve C vitaminleri içerir. Kolajen kan damarlarının ve vücudun bağ dokularının korunmasına yardımcı olur, böylece doğal yaşlanma sürecini yavaşlatır. Bu nedenle, mango haklı olarak yaşlanma karşıtı bir yiyecek olarak adlandırılabilir.
 
Gazipaşada Tropikal Meyveler Nasıl YetiştirilirTropikal Meyvelerden Mango nasıl ekilir? Tropikal Meyveler Nelerdir dedigimizde Mango nasıl dikilir? Mango çekirdeğini nasıl çimlendirebilirsiniz?
 
Mango meyvesini kestiğiniz zaman çekirdeği meyve etine sıkı bir şekilde yapışıktır. Çekirdeği meyve etinden ayırdıktan sonra, dışındaki sert katmanı yarıp içinden iri bir fasulye tanesine benzeyen tohumu çıkarmanız gerekmektedir.
 
Tropikal Meyvelerden Mango Nedir? Mango Ağacı Yetiştirilir?
Mango Tohumu çıkarma işlemini birkaç gün içerisinde, çekirdek özelliğini yitirmeden yapmanız gerekmektedir. Ben artık alışık olduğum için çekirdeği meyveyi keser kesmez çıkarıyorum, ancak çekirdeği 1-2 gün kuruduktan sonra çıkarmak daha kolay oluyor.
 
Artık en kolay kısmında Mango Tohumunu ıslak bir peçeteye, pamuğa ya da beze sarıp, bir poşetin içine koyun. Poşetin de ağzını bağlayın. Çekirdeğiniz 1-2 hafta içinde çimlenmiş olacak, hatta yaprak da verecektir. Daha sonra saksıya geçirebilirsiniz.
 
Mango çekirdeğinin yapısı nasıldır? Tohumdan yetiştirdiğim mango aşı gerektirir mi?
 
Aşılama bir ağaçtan meyve alabilmenin ek kritik konularından biri. Babam aşı yapmayı biliyor, ama başlarda aşı kalemini nereden alacağız sorunumuz vardı. Babam sürekli eşime aşı kalemi de getir Afrika’dan diyordu. Neyse ki aşılı fidanlar aldık, Türkiye’de yetiştiren üreticilerle tanıştık, rahatladık.
 
Mango çekirdekleri çeşide göre monoembriyonik ya da poliembriyonik yapıda olabilir.
 
Monoembriyonik çekirdek tek embriyo içerir. Yani bir tohumdan sadece bir fidan çıkar. Birçok meyvede olduğu gibi tohumdan yetiştirilen fidanların meyvesi ne birbirlerine, ne de ana ağaca benzer. Bu şekilde yetiştirilen mangoların verimli bir çeşitle aşılanması önerilmektedir. Tabi aşı alacak anaç bulunabilirse.
 
Tropikal Meyvelerden Mango Nedir? Mango Ağacı Yetiştirilir?
Bu fidanım evdeki favorim, monoembriyonik çekirdekten yetişen bir meyve. Aşılanması gerektiği için şimdilik ev bitkisi.
 
Antalya Gazipaşada ziraat ve tarım da Mango nasıl aşılanır?
Yetişmiş mango fidesine, aşılı mango aşılanmalı. Yaklaşık 2-20 cm yüksekliğinde kesin. Aşı vurulacak filizin yapraklarını alttan alınız. Fideyi “V” şeklinde kesin ve filizi yerleştirin. Sıkı plastik şerit kullanarak sarın ve filizin başını kesin.
 
Mango Ağacı Yetiştiriciliği
Anarcardia ceae familyasından olan Mango ağacının anavatanı Hindistan’dır. Latince adı Magnifera İndica olan Mango ağacının kenarları dalgalı olup, sarı yaprakları bulunmaktadır. Meyve boyları da ağacın çeşidine göre farklılık gösterir. Kimisi yumurta büyüklüğünde, kimisinin de ağırlığı bir kiloyu bulmaktadır.
 
Mango ağacının boyu ne kadar uzar?
Mango ağaçları 3 asırlık bir ömre sahiptirler.  Mango meyvesinin tüketimi ise farklı yıllarla tüketilebilir. Meyvesi taze olarak yenildiği gibi kurtulmuş olarak da yenilebiliyor.  Hatta yurtdışında Mango ağacının meyvesinden reçel ve turşu bile yapanlar vardır.
 
Ülkemizde yetirilmesi çok zor olan bu meyveyi, bulabiliyorsanız, tatmayı sakın unutmayın. Mango ağacının boyu neredeyse 40 metreyi bulmaktadır. Bakımı ise oldukça kolaydır.
 
Ekim sonrasında çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz.
Kendi kendine büyür ve meyve verir.
Sadece düzenli olarak aşılama ve gübre verilebilir
Sulama yapılırken köklerine doğru sulama yapılmalıdır
Budama zamanında fazla budanmaya ihtiyaç duymaz ama budama yaparak daha hızlı büyümesini sağlayabilirsiniz.
 
Tropikal Meyvelerden Mango Nedir? Mango Ağacı Yetiştirilir?
Mango Hangi İklimde Yetişir "Mango nerede yetişir?
Mango ağacının en iyi gelişim gösterdiği toprakları nemli ve derin, tabakalı toprakladır.  Mangonun sağlıklı gelişebilmesi için toprağın geçirgen olması gerekmektedir.  Mango ağacı tohum ya da fideden yetiştirilmektedir. Tropik bölgeleri çok sevmesine rağmen sadece tropik bölgeler de yetişmemektedir. Çok uzun sürmemek koşulu ile hava ısısının eksiye kadar düştüğü bölgelerde bile dayanıklılık göstermektedir.
 
Mango ağacının yetiştirilmesi meşakkatli bir iştir. Havanın aniden soğuması ağacı kuruttuğu gibi havanın mevsim normallerinin üstüne çıkması ise   ağacın uykuya yatmasına yani   gelişimini durdurmasına neden olmaktadır. Bu yüzden bu ağacı yetiştirmeden önce iklimi detaylıca analiz edilmelidir.
 
Mango Çiçeklenme döneminde aniden çıkan fırtına ve esen rüzgârlar ağacın çiçeğinin dikmesine ve ağacının verimsiz olmasına neden olmaktadır. Mango ağacının ihtiyaç duyduğu iklim tropikal iklim olup, geçirgenliği olan derin tınlı ve humuslu topraklardır. Ancak toprağın aşırı verimli olması da mango ağacı için bazı olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.
 
Mango Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir?
 
Mango ağacı 5 ila 6 yaşında meyve vermeye başlarlar. Tropik ülkelerde yıl boyunca meyve ve mango ağaçları sub- tropik ülkelerde ise yılın belli ayında sadece birkaç meyve vermektedirler.  Özelikle Kuzey Hidistan’ın köy bahçelerinde köy ya da yolların kenarlarında çeşitli mevsimlerde olgunlaşmış türleri yan yan dikilerek Mart’ın başından Temmuz’un sonuna kadar meyve vermektedir.
 
Fakat mango ağacının 3 asır boyu meyve vere türleri de vardır, nadir görülse de 2 metreye ulaştığında meyve veren türleri de bulunmaktadır. Mango ağacının en çok yetiştiği ülkeler; Hindistan, İspanya, Çin, Pakistan, Avusturalya, Küba, Tayland, Küba, Endonezya, Filipin  Jamaika’dır.
 
Mango Ağacı Türkiye’de Yetişir mi? 
Mango Ağacı tropikal iklime özgü bir ağaçtır. Tropikal iklim şartlarını taşıyan her bölgede mango yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Subtropikal iklim bölgelerinde mango yetiştiriciliği yapıldığı bilinmektedir. Ülkemizde mango yetiştiriciliği ilk olarak Geçen yıl Antalya’nın Manavgat ilçesinde gerçekleştirildi ve başarılı sonuç verdi.
 
Tropikal Meyvelerden Mango Nedir? Mango Ağacı Yetiştirilir?
150 Adet dikilen mango fidanlarından bazıları meyve vermeye başladı. Bu da gösteriyor ki ülkemizde Akdeniz bölgesinde gerekli bakımlar yapıldığı zaman Mango yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Adana, Mersin, Antalya gibi illerimizin özellikle kıyı kesimlerinde Mango yetiştiriciliği yapılmaya uygun olduğu belirlenmiştir. Aslen Muz yetişen neredeyse her yerde mango da yetişmektedir.
 
Mango Ağacı Özellikleri
Mango Ağacı asıl yetişme bölgesi Hindistan’dır. Boyu 35 metreyi aşabilmekle beraber ömrü çok uzundur. Mango ağacı ülkemize ki diğer ağaçlar gibi belirli süre sonra meyve vermeyi kesmez. Hindistan’da 300 yılı aşkın süredir aralıksız meyve veren mango ağaçları yer almaktadır.
 
Mangonun Kökleri çok kuvvetli ve çok su isteyen bir ağaçtır. Yumuşak yapılı topraklarda ağacın kökleri 6-7 metre derinliğe kadar ulaşmaktadır. İyi sulandığı zaman meyve verimi de artmaktadır. Meyve vermeden önce çıkan çiçekleri 10-15 santimetre boyundadır.
 
Sonrasında verdiği meyveler armut büyüklüğünde olmaktadır. Mango Ağacı tek tür bir ağaçtır Tip olarak elma ve Armut tipine benzemekte fakat meyvenin yetişmesine bakıldığında birebir muz gibidir. İlk başlarda mor olarak çıkan meyveler sonrasında sararmaktadır. Bildiğiniz üzere muzda daha kabuğundan çıkmadan Mor olarak çıkar sonra zamanla yeşil ve sarı rengi alır.
 
mango ağacı için dikkat edilmesi gerekenler;
Meyvenin orta noktasında bir zar ve zarın içine tohum vardır. Meyve bu özelliği ile de armuta benzemektedir. Mango ağacını yetiştirmek için kesinlikle don yemesinden korunmalıdır. Eğer bir mango ağacını don vurur ise mango ağacı ya ölür ya da o sene meyve vermez. Çünkü meyvenin asıl yetiştiği bölgede don türü olaylar hiçbir zaman olmadığı için ağaç bu tür olayları uyum sağlayamaz. 
 
Ülkemizin kıyı kesimlerinde de don olayı çok nadir ve güneş sürekli olduğu için Mango yetiştirilebilir. Yeterli sulama ve sıcaklık olması kafidir. 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler