loader
Bise & Püse Nedir? (Katran)

Bise & Püse Nedir? (Katran)

Katran eski dönemlerde Türkler tarafından birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış. Yani katran, atalarımızdan bize kalan doğanın en güzel mucizelerinden biri. Gılgamış destanından günümüze kadar insanlık tarihine eşli

Bise Nedir? (Katran)
Süreyya Özcanım
 
Bir kaç gün önce yaptığım köy gezisi sırasında eşşek sütü  sabunu yapan  bir bayanla tanıştım. Şükran hanım. Yaptığı sabun çeşitlerine  bakarken içlerindeki bir sabunun hem rengi  hem de kokusu dikkatimi çekti.Kokusu sanki hiçte yabancı değildi.
 
Evet bu sabun...
Hani bizim ağaçlardan ve evlerden  haşereleri uzak tutmak  için kullandığımız katrandan yapılmıştı.
 
Tabi uzun  bir sohbete başladık. 
 
Ciltte oluşan yara, uçuk, sivilce, yanık, egzama, sedef gibi cilt sorunlarının bir numaralı ilacıymış. Sorun olan  bölgelere geceleri uyumadan önce sürüldüğünde   iyileşmeyi hızlandırdığını, sivilcelerin  iz bırakmadan yok olduğunu söyledi. Bunun içinde  yapmanız gereken tek şey gece  yatmadan önce uygulanan katranı sabah kalktığınızda ılık su ile yıkamakmış…
 
Peki
bu katran doğal mıydı, ve nasıl elde ediliyordu?
 
Araştırdığımda,
 
Katran eski dönemlerde Türkler tarafından birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış . Yani katran, atalarımızdan bize kalan doğanın en güzel mucizelerinden biri…
 
Gılgamış destanından günümüze kadar insanlık tarihine eşlik eden  katranı elde etmek için, sedir, çam, ardıç gibi ağaçların kök ve dalları kullanılıyor. Bir belgeselde seyretmiştim. Bir çukur açılıyor. Bu çukura  geniş bir kap üzerine de bu ağaçların kök ve dalların koyulduğu bir kazan oturtuluyor.  Altı  delik olan bu kazanın etrafında  ateş yakılıyor.  
 
Kazan  ısındıkça içindeki kök ve dal parçalarından  siyah  bir sıvı  kazan altındaki kapta birikiyor.İste hafif  yapışkan ve koyu  sıvıya katran deniyor.
 
Gelin hep birlikte Hala tedavi amaçlı  bir çok alanda kullanılan katranın  faydalarına bir göz atalım.
 
Bise Nedir? (Katran)
Katran daha çok  köylülerin işlerine yaramış. 
 
Katır, at, eşek gibi yük hayvanlarının ayakların  da oluşan yaraların tedavisin de   meşe külüyle karıştırılarak sürülür,
 
Yeni doğmuş kuzu, oğlak ve buzağı gibi körpe yavrular ishal olduklarında katran  ile buğday ununun kepeğini karıştırıp hap yaparak yutturmak suretiyle hayvanın ishali kesilir.
 
Haşarat ve parazitler ile mücadelede ev ve ağaçlara sürülür.
 
Saçlardaki kepek, saç diplerinde pullanma, bit ve pire gibi durumlar için katran saç diplerine uygulanır.
 
Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklardan korunmamızı sağlar.
 
Dudaklarda doğal nemlendirici olarak kullanılabilir. Uçukların tedavisinde çok faydalıdır.
 
Soğuk ısırması ve donmaları engeller.
 
Sivilcelerin iz bırakmadan temizlenmesini sağlar.
 
Hayvanlardaki uyuz hastalığını tedavi eder. Parazitlerden korur.
 
Daha ne olsun …
 
Atalarımızdan kalan her bir öğreti  hazine değerinde… 
 
Hem gurur duyuyorum hem de o tarihlerde  nasıl oluyorda böyle uygulamalarla  mucizelere kapı açıyorlar  hayret ediyorum.
 
Görünen o ki  atalarımız ilk doğayı okumayı öğrenip, doğayla dost olmuşlar.
 
Umarım bu kapılar tamamen kapanmadan, bizde doğanın  dostluğunu geri kazanırız…
 
Gazipaşa Haberler Not:
İlgili haberde belirtilen rahatsızlıklar için sağlığınız açısından "öncelikle" mutlaka doktorunuza görünmenizi tavsiye ederiz.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler