loader
Kırmızı Örümcek Nedir? Mücadele Yöntemleri Nelerdir?

Kırmızı Örümcek Nedir? Mücadele Yöntemleri Nelerdir?

Kırmızı Örümceğin Tanımı ve Yaşayışı Nedir? Kırmızı Örümceğin Zarar Şekli, Kırmızı Örümceğin Zararlı Olduğu Bitkiler Nelerdir? Mücadele Yöntemleri...

Kırmızı Örümcek Nedir? Mücadele Yöntemleri Nelerdir?
 
Bu yıl ilimizde iklim şartlarının sürekli değişmesi, hava sıcaklıklarının nemli, yer yer yüksek seyretmesi ve üreticilerimizin bazı ruhsatsız zirai ilaçları, İl ve İlçe müdürlüklerine danışmadan bilinçsizce kullanmaları sonucu kırmızı örümcek popülasyonunda 2021 yılına benzer artış görülebilir.
 
Üreticilerimizin Mücadele zamanını geçirmemeleri bu açıdan çok büyük önem arz etmektedir. Bu zararlının biyolojisi ve mücadele şekli aşağıda anlatılmıştır.
 
Kırmızı Örümceğin Tanımı ve Yaşayışı Nedir?
 
Akarlar çıplak gözle zor görülecek kadar küçük zararlılardır. Vücutlarında değişik şekil ve büyüklükte kıllar, dikenler ve tüyler bulunur.
 
Kırmızı Örümceğin Zarar Şekli...
 
Kırmızı örümcekler ağaçların yapraklarında bitki özsuyunu emerek ve zehirli madde salgılayarak zarar yaparlar. Şiddetli zarar gören yapraklar kurşun veya gümüş rengini alırlar. Kırmızı örümcek zararı görmüş yaprakta, damarlar boyunca renk bozulması başlar ve yapraklar zamanla dökülür. Gelecek yılın meyve gözleri normal teşekkül etmez. Pişkin gözler az olur. Meyve verimi yıldan yıla düşer.
 
Kırmızı Örümcek Nedir? Mücadele Yöntemleri Nelerdir?
Kırmızı Örümceğin Zararlı Olduğu Bitkiler Nelerdir?
 
Kiraz, elma, armut, şeftali, vişne, erik, kayısı, badem ve diğer meyve ağaçlarında da zarar yaparlar.
 
Mücadele Yöntemleri
 
Kültürel Önlemler
 
Kışın veya erken ilkbaharda ağaçların kök boğazı ve gövdelerindeki kavlamış olan kabuklar kaldırılarak, altındaki kışlayan kırmızı örümceklerin ölmesi sağlanmalıdır. Yere dökülen yapraklar bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Bahçenin bakım işleri düzenli olarak yapılmalı ve ağaçlar sağlıklı bulundurulmalıdır.
 
Kimyasal Mücadele
 
Kırmızı örümceklere karşı kış mücadelesi önerilmemektedir. Ancak diğer zararlılara karşı yapılan kış mücadelesi, kışı yumurta halinde geçiren Avrupa kırmızı örümceği ve Kahverengi örümceğe karşıda etkili olmaktadır.
 
Akarların (Kırmızı örümceklerin) kimyasal mücadelede ilaçlama zamanının doğru bir şekilde belirleyebilmek için, bahçedeki kırmızı örümcek yoğunluğunun saptanması gerekir. 
 
Üreticilerimizin özelikle Haziran ve Temmuz aylarında bahçelerini sık sık ziyaret ederek kırmızı örümcek belirtilerine rastladıklarında numune alarak, İl ve İlçe Müdürlüklerimize gelmeleri ve teknik elamana göstermeleri doğru teşhis ve doğru ilaç önerilmesi için çok önemlidir. 
 
Bu amaçla bahçeyi temsil edecek şekilde 10-ağaçta koparılan 100 yaprakta sayım yapılmalıdır. Yapılan sayımlarda yaprak başına ortalama 8-10 adettin üzerinde kırmızı örümceğin bulunması durumunda ilaçlama yapılmalıdır.
 
Kimyasal Mücadelede kullanılan ilaçlar ve dozları Nelerdir?
 
Kırmızı Örümcek Nedir? Mücadele Yöntemleri Nelerdir?
Kırmızı Örümcek Nedir?
 
Minik kırmızı renkli akarlar bitki üzerinden beslenirler ve dünya üzerinde bir çok bitki üzerinde korkulan zararlılardan biridir. Kuru, ılık iklim koşullarında kırmızı örümcek popülasyonu çok hızlı artabilir.
 
Kırmızı Örümceğin Zararları nelerdir?
 
Kırmızı örümcek besin için bitki özsuyunu emer. Bitki hücereli sarıya döner, bu durum yaprak altında sarı noktacıklar olarak görülebilir. Bu yapraktaki fotosentetik alanı azaltır ve bitki fisyolojik dengesinin dışına çıkar. Daha da fazlası, kırmızı örümceklerin ördüğü ağlar süs bitkilerinin estetik değerini azaltır.
 
Kırmızı Örümcek Hakkında Açıklama ve yaşam döngüsü
 
Dişiler 0,14mm boyundaki yuvarlak yumurtaları yaprakların altına bırakır. Yumurtadan renksiz 6 bacaklı larva çıkar ve hemen beslenmeye başlar. Akabinde, larva protonimfe, deutonimfe ve ergin aşamaya doğru gelişir. Nimfler açıktan koyuya yeşildir ve 2 adet açıkça görülen vücut noktaları bulunur. 
 
Erginlerin renkleri görüldükleri bitkiye bağlı olarak sarı-kahverenginden kırmızı-kahverengiye değişir. Hem erkek hem dişiler 2 büyük vücut noktalarına sahiptir. Gelişim aşamaları akarların yaprak üzerinde sabit kaldığı dinlenme aşamaları ile birbirinden ayrılır. Akar ergin hale geldiği zaman, dişilerin yumurta bırakmaya başlaması 0,5-3 gün daha sürer. Tüm gelişim süreci 30°C'da 7 gün, 20°C'da 17 gün, 15°C 36 gün sürer. Dişilerinin yumurtlama süreci 10 günden (35°C'da) 40 güne (15°C) kadar sürer. 
 
20°C'da toplamda 40 civarında yumurta bırakır, fakat optimum koşullarda bu sayı 100'e kadar çıkabilir. Özellikle kuru ve ılık hava koşullarında kırmızı örümcekler çok hızlı çoğalabilir. Sonbaharda, sıcaklığın ve photoperyodun düşmesi ile, döllenmiş dişiler diapoza girer. Bu tür dişilerin rengi turuncu-kırmızıya döner. Koşullar uygun olduğu gelecek sezonun başlarında ortaya çıkmak için, sera içerisindeki tüm açıklıklarda saklanırlar.
 
Kırmızı Örümcek Türleri Nelerdir?
 
Kırmızı Örümcek Nedir? Mücadele Yöntemleri Nelerdir?
En yaygın türleri iki noktalı kırmızı örümcek (Tetranychus urticae) ve pamuk kırmızı örümceğidir (Tetranychus cinnabarinus).
 
Kırmızı Örümceğin Zarar belirtileri Nelerdir?
 
Larvalar, nimfler ve erginler, bitki öz suyundan beslenerek bitkiye zarar verir. Genellikle yaprakların alt kısmında görülürler ve burada hücreleri delerek hücre içeriğini emerler. Boş ölü hücreler sararır ve çoğu bitkide zarar, küçük sarı noktalar halinde yaprakların üst yüzeyinde de görülebilir. 
 
Hücrelerin yok edilmesi fotosentez miktarının azalmasına, transpirasyonun artmasına ve bitki büyümesinin yavaşlamasına yol açar. Zarar arttıkça yapraklar tamamen sararır ve hücre öz suyu kaybı arttıkça yaprak, sonunda da bitkinin tamamı ölebilir. 
 
Domates ve hıyarda yaprak yüzeyinde %30’luk bir zarar bile mahsulün tamamen kaybedilmesine neden olabilir. Nimfler ve erginler ağ yapabilir ve bitkiler, içinde akarların yaşadığı bu ağlarla tamamen kaplanabilir. Ağlar ve yapraklar üzerindeki noktalar mahsulün görünümünü etkiler. Bu durum, süs bitkileri için özellikle bir sorun teşkil eder.
 
Kırmızı Örümcek Nedir? Mücadele Yöntemleri Nelerdir?


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler