loader
Avokado Nedir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?

Avokado Nedir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?

Avokadoda Bulunan Vitaminler Nelerdir? Avokado Nasıl Tüketilmelidir? Avokado çeşitlerinden Ettinger, Zutano, Bacon,Hass Avakado...

Avokado Nedir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?
 
Avokadonun faydaları nelerdir? Hiç bilinmeyen yararı ortaya çıktı..
Tropikal Meyveler Nelerdir Dediğimizde Enerji değeri yüksek bir meyve olan avokadonun faydaları saymakla bitmiyor. Kabuğu yeşil, içi yeşilimsi beyaz ortasında kocaman bir çekirdeği avokado iştahı keser, yüksek lif içeren besinler içindedir ve kabızlığa da iyi gelir. İşte uzmanlar tarafından tüketilmesi sıkça önerilen avokadonun bilinmeyen faydaları.
 
Avokadonun faydaları nelerdir? Hiç bilinmeyen yararı ortaya çıktı..
Meksika, Hindistan ve bazı Afrika ülkelerinde yetiştirilen bir meyve olan avokadonun her ne kadar meyve kategorisinde yer alsa da çoğu meyve neredeyse hiç yağ içermezken avokadodaki enerjinin %80’i yağdan gelir. Bir orta boy avokadonun yarısı yaklaşık 142 kaloridir ve bir tatlı kaşığı yağa denk gelecek kadar yağ içerir. 
 
Dolayısıyla avokado tüketirken günlük alınan yağ miktarı gözden geçirilmelidir. 100 gr avokadonun yediğimiz kısmı 167 kaloridir; 2,1 gr protein, 16,4 gr yağ, 6,3 gr karbonhidrat, 74 gr su içerir. A, C ve E vitaminleri açısından zengin olan Avokado oldukça faydalı bir besindir. Diyet yaban kişilerin özellikle tercih ettiği avokadonun fazla tüketiminden kaçınılmalı. İşte avokadonun faydaları ile ilgili tüm bilgiler...
 
Avokadonun Fayları Nelerdir?
 
Avokado Nedir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?
Ruh halinizi iyileştirir
Doygunluk hissi verir ve kilo kaybı sağlar
K vitamini eksikliğini önler
Kötü nefesleri önler
Muzdan daha fazla potasyum içerir
Kanser önleyici özellikler içerir
Hamilelikte sabah bulantısını önler
Kalp sağlığını korur
Göz sağlığını korur
Lipid zenginidir
Sindirime yardımcıdır
Karaciğeri korur
Kilo vermeye yardımcı oluyor. Karın yağlarını eritiyor
 
Avokadoda Bulunan Vitaminler Nelerdir?
Avokado 20 değişik vitamin, mineral ve Omega 3 yağları ile besin değeri açısından çok kıymetli. 100 gram avokado, pek çok vitamin ve mineralin günlük tavsiye edilen miktarını önemli oranda karşılıyor: 
 
K Vitamini: %26
Folik Asit: %20
C Vitamini: %17
Potasyum: %14
Vitamin B5: %14
Vitamin B6: %13
E Vitamini: %10
 
Avokado Nasıl Tüketilmelidir?
 
Avokado Nedir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?
İyileştirici özelliklerinden dolayı, avokado çekirdeği acı ve keskin bir tada sahiptir. Tüketmeden önce kahverengi ince kabuğunu soyun, rendeleyin ve dilerseniz kısık ateşte kahverengileşinceye kadar kavurun. Kabuğunu soyduğunuzda kırmızımsı bir rengi olduğunu göreceksiniz. Bununla şunları yapabilirsiniz:
 
- Demleme: 10 dakika kaynatıp 5 dakika demlenmesini bekleyin ve gün içinde için.
 
- Salatalarda, çorbalarda, yahnilerde, pilavlarda, makarnada vb. çeşni olarak kullanın.
 
- Çekirdeği yeterince kavurursanız, kahve çekirdeği öğütücüsünde öğütebilir ve bu şekilde toz halinde saklayabilirsiniz.
 
Avokado Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
 
Avokado çekirdeği çeşitli şekillerde kullanılıyor. Meğerse avokadonun en önemli kısmını çöpe atıyormuşuz. Avokado çekirdekleri, lif ve antioksidan deposu. Avokado çekirdeğinin %70’inde antioksidan var. Avokado çekirdeğindeki lif sindiriminizi düzenliyor ve tok hissetmenizi sağlıyor. Yani avokado çekirdeğini tüketerek kalori alımınızı azaltabilir ve kilo verebilirsiniz.
 
Avokado çekirdekleri pişirilmeden yenmiyor. Sakın çiğ olarak yemeye çalışmayın. Dişinizi kırabilirsiniz. Avokado çekirdeklerini blender ile toz haline getirebilir yada rendeleyebilirsiniz ve yoğurt, smoothie ve mısır gevreklerine ekleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken çekirdeklerin yumuşamasını beklemek ve yumuşadıktan sonra blender yardımıyla toz haline getirmek.
 
Avokadonun Zararları Nelerdir?
 
Avokado Nedir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?
Bazı kişilerde şiddetli baş ağrıları ve migrene sebep olabilir.
Kan inceltici ilaçlar kullanan kişiler tüketmemelidir.
Normal miktar tüketimi kolesterolü dengeler, fakat aşırı miktarda tüketilirse kolesterolü yükseltici etki yapabilir. Bu nedenle aşırı miktarda tüketilmemelidir.
İçeriğindeki yağlar karaciğere zarar verebilir. Karaciğer rahatsızlığı bulunan kişiler mutlaka doktorlarına danışarak tüketmelidir.
Bazı kişilere kaşıntı, kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Aşırı tüketimi ağız yaralarına sebep olabilir.
 
Avakado Çeşitleri Nelerdir?
 
Avakado Çeşitlerinden Fuerte Avakado
 
Dünya’da yetiştiriciliği yapılan önemli bir avokado çeşididir. Meksika-Guatemala soyları melezidir. Meyvesi armut şekilli olup, meyve ağırlığı 175-400 g arasındadır. Meyve kabuğu yeşil renkli, derimsi yapıda, sert, orta kalınlıkta, kolay soyulur özelliktedir. Çekirdek orta büyüklüktedir. %15-20 oranında yağ içerir. Meyve eti oldukça lezzetlidir. Taşımaya uygunluğu iyidir. Pazarlarda tutulan bir çeşittir.
 
Ağacı büyük yapıda olup, yayvan gelişir. Çiçek tipi B olup, ilkbaharda çiçeklenir. Yerel iklim koşulları iyi bir meyve tutumu için uygun olmalıdır. Periyodisiteye eğilim gösterir, bir yıl az, bir yıl çok meyve alınır. Meyve verimi tutarlı değildir.
 
Avokado Nedir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?
Yerel iklim koşullarının uygunluğuna göre az veya çok kendi kendine meyve verebilir. Tozlayıcı çeşit kullanıldığında verim artar. Meyve ağaç üzerinde uzun süre kalabilir. Ülkemiz koşullarında derim zamanı ekim ortası- nisan sonu olarak belirtilebilir. Fuerte çeşidine tozlayıcı olarak Zutano, Hass, Rincon, Bacon, Jalna, Topa Topa çeşitleri kullanılabilir. 
 
4-5 yılda meyve vermeye başlar. 12-15 yaşlarında en yüksek verim alınır. Dekara 800-1500kg verim alınabilir. Soğuklara orta derecede dayanıklıdı. -2,8°C’de zararlanma başlar. Kırağıdan olumsuz olarak etkilenir. Dikim aralığı 6x6m veya 7x7m olabilir.
 
Avakado Çeşitlerinden Hass Avakado
 
Son yıllarda dünya’da yetiştiriciliği en fazla yapılan çeşitlerin başında gelir. Guatemala soyundandır. Meyve ağırlığı 150-350 g olup, yumurta veya armut şekillidir. Meyve kabuğu olgunlaştığında siyaha yakın koyu renkli, yüzeyi pürtüklü, kalın, oldukça kolay soyulabilir özelliktedir. Meyve iriliğine oranla tohumu küçük-orta büyüklüktedir. %18-20 yağ içerir. Meyve eti lezzetli çeşitlerden birisidir. Taşımaya uygunluğu çok iyidir. Bu çeşide pazar talebi oldukca fazladır.
 
Avokado Nedir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?
Ağacı yayvan gelişir. Çiçek tipi A olup, ilkbaharda çiçeklenir. Tek ağaç olarak periyodisiteye eğilimli ise de, bahçe halinde meyve tutumu kararlıdır. Meyvesi ağaç üzerinde uzun süre kalabilir. Ülkemiz koşullarında derim zamanı; aralık-haziran olarak belirtilebilir. Meyveler bu tarihten sonra da ağaç üzerinde kalabilirlerse de meyve olgunluğunun ilerlemesi, uzun süre ağaçta meyvenin kalmasının ortaya çıkardığı olumsuzluklar, hava sıcaklıklarının giderek artması vb.nedenlerle bu uygulama sakıncalı görülmektedir.
 
Hass çeşidine, Bacon çeşidi tozlayıcı olarak kullanılabilir. 3-4 yaşında meyve vermeye başlar. 10-12 yaşından itibaren en yüksek verim alınmaya başlanır. Dekara 1200-2000 kg arasında verim alınabilir. Hass çeşidi soğuğa v esıcağa karşı duyarlıdır. -1,1 °C’de zararlanma görülebilir. Kırağıdan çok etkilenir. Kırmızı örümceklere, zararlı böceklere ve susuzluğa karşı çok duyarlıdır. Dikim aralığı 6x6m olabilir.
 
Avakado Çeşitlerinden Bacon Avakado
 
Meksika ve Guatemala soyları melezidir. Meyve ağırlığı 175-350 g olup, yumurta şekillidir. Meyve kabuğu yeşil renkli, pürüzsüz, ince, nispeten kolay soyulur özelliktedir. Çekirdek orta iridir. %16-18 oranında yağ içerir. Taşımaya uygunluğu iyidir. Pazarlarda tutulan bir çeşittir.
 
Avokado Nedir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?
Ağacı dikine gelişir. Çiçek tipi B olup, ilkbaharda çiçeklenir. Orta derecede verimli bir çeşittir. Periyodisiteye hafif eğilimlidir. Meyvesi ağaç üzerinde uzun süre kalamaz. Ülkemiz koşullarında derim zamanı; kasım-ocak olarak belirtilebilir. 3-5 yılda meyve vermeye başlar. 10-12 yaşından itibaren ekonomik verim alınmaya başlanır. Daha çok ağacın üst kısımlarında meyve tutar. Dekara 1000-1500 kg arasında verim alınabilir. Ağacı soğuğa en dayanıklı çeşitlerden biridir. -4,4 °C’de zararlanma başlar. Dikim aralığı 5x5m veya 6x6m olabilir.
 
Avakado Çeşitlerinden Zutano Avakado
 
Meksika soyundandır. Meyve ağırlığı 170-285 g olup, armut şekillidir. Meyve kabuğu sarımsı yeşil renkli, yüzeyi düzgün, ince olup, soyulması kolay sayılabilir. Meyve iriliğine göre çekirdek büyüktür. %12-18 oranında yağ içerir. Lezzeti, taşımaya uygunluğu ve pazar değeri orta derecededir.
 
Ağacı dikine gelişir. Çiçek tipi B olup, erken ilkbaharda çiçeklenir. Her yıl düzenli olarak meyve verir. Meyvesi ağaç üzerinde uzun süre kalamaz. Ülkemiz koşullarında hasat mevsimi; kasım başı-aralık sonu olarak belirtilebilir. Fuerte çeşidine tozlayıcı olarak kullanılır. 2- 3 yaşında meyve vermeye başlar. 8-10 yaşından itibaren en yüksek verim alınmaya başlanır. Dekara 1000-1500 kg arasında verim alınabilir. Ağacı soğuğa dayanıklı çeşitlerden biridir. -3,3 °C’de zararlanma başlar. Dikim aralığı 5x5m veya 6x6m olabilir.
 
Avakado Çeşitlerinden Ettinger Avakado
 
Avokado Nedir? Avokadonun Faydaları Nelerdir?
Meksika soyundandır. Meyve ağırlığı 225-340 g olup, armut şekillidir. Meyve kabuğu yeşil renkte, yüzeyi pürüzsüz, orta kalınlıkta kolay soyulabilir niteliktedir. Çekirdek orta iridir. %16-18 oranında yağ içerir. Lezzeti çok iyidir. İsrail’de selekte edilmiş bir çeşittir. Taşımaya uygunluğu iyidir. Pazarlarda tutulan bir çeşittir.
 
Ağacı dikine gelişir. Çiçek tipi B olup, ilkbaharda çiçeklenir. Periyodisiteye hafif eğilimlidir. Meyvesi ağaç üzerinde uzun süre kalamaz. Ülkemiz koşullarında hasat mevsimi; kasım başı -ocak ortası olarak belirtilebilir. Fuerte çeşidine tozlayıcı olarak kullanılır. 2- 3 yaşında meyve vermeye başlar. 
 
10-12 yaşından itibaren en yüksek verim alınmaya başlanır. Dekara 1000-1500 kg arasında verim alınabilir. Bu çeşit ekolojik seçicilik göstermekte olup, yerel iklim koşulları iyi bir meyve tutumu için uygun olmalıdır. İlkbahar dönemi düşük sıcaklıklar meyve tutumunu olumsuz yönde etkiliyebilir. Ağacı soğuğa dayanıklı çeşitlerden biridir. -3,5 °C’de zararlanma başlar. Dikim aralığı 5x5m veya 6x6m olabilir.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • avatar
    Yorumlayan: Mehmet Kandemir
    5.12.2020

    Avokado Gazipasa da son yıllarda çok yaygınlaşmaya başladı. Kahvaltilarimizda sıklıkla yer edindi.

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler