loader
Boz Ulus Modeli Hayvancılık

Boz Ulus Modeli Hayvancılık

Tarihi kaynaklarda, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgele 'rimizde konargöçer hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Boz Ulus Türkmenlerinden bahsedilmektedir. Üretici...

Boz Ulus Modeli Hayvancılık...
 
Sarıkeçili Yörüklerine yeniden dönmek üzere şimdi başka bir başlık altında tarihe göz atarak ‘Boz Ulus Türkmenleri’ hakkında bilgi vermekte fayda var. Ülkemizde mera ve otlağa bağlı küçükbaş hayvancılığın yeniden hatırlanması ve incelenmesi bakımından Boz Ulus modeli bir hayvancılığa dikkat çekmek istiyorum.
 
Tarihi kaynaklarda, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde konargöçer hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Boz Ulus Türkmenlerinden bahsedilmektedir. Üretici güç olarak millete, ekonomik kaynak olarak devlete büyük bir gelir kapısı açan bu küçükbaş hayvancılık modeli, keşke sürdürülebilir olsaymış denilecek bir model.
 
Boz Ulus Modeli Hayvancılık...
Koyun sürüleriyle yazın Erzincan, Erzurum ve Kars’ın yüksek platolarına çıkıyor, kışın da Diyarbakır, Urfa ve Mardin yöresine göçerek hayvanlarını barındırıyorlardı. Göç esnasında sürüler güdülerek götürülürken, eşyalar da tıpkı bugünkü Sarıkeçililer gibi develerle taşınırdı. Onların çadırları koyun  yünü keçeden ve yuvarlak, topak ev şeklinde; Sarıkeçili yörüklerininki ise keçi kılından dokuma kıl çadırlardan oluşmuştur. İklim ve hayat şartlarına göre koyunculuk yapanlar yün, keçisi olanlar kıl dokumaları tercih etmişlerdir.
 
Gazipaşa Haberler Olarak Yaptığımız Araştırmada;
Güneydoğu Anadolu’da bugün hâlâ “köçer-göçer” olarak ifade edilen o devrin konar göçerlerinin devamı olarak hayvancılık yapan aşiretler mevcuttur. Hayat tarzları küçük çaplı değişikliklere uğramakla birlikte sistem aynı şekilde işlemeye devam etmektedir. Yörük Kültürü Nedir dediğimizde Hayvancılık, son yıllarda terör ve göç verme yüzünden darbe yemiş olsa dahi, Doğu ve Güneydoğu Bölgesinin olmazsa olmazı bir iş koludur.
 
Boz Ulus Modeli Hayvancılık...
Ortalama 40 günü bulan bu göçler esnasında, bazen bir gün bazen bir hafta konakladıkları duraklarda, bin bir çeşit zorlukla karşılaşıyorlar. Ortalama olarak üç günde bir her durakta göçü yükleyip indirmek oldukça yorucu ve meşakkatli bir yolculuğa sebep olmaktadır.
 
Boz Ulus Türkmenleri uzun yıllar düzenli göçlerle sistemli bir şekilde hayvancılık yaparken, dağılmalarına sebep olacak birçok  olumsuzlukla karşı karşıya kaldılar. Sürekli artan vergiler, geçtikleri güzergâhlarda yerel yöneticilerin çıkardıkları güçlükler, içinden geçilen her köy ve kentlerde toprak bastı parası bu olumsuzluklardan bazıları.  
 
Boz Ulus Modeli Hayvancılık
Bu nedenlerle Boz Ulus Türkmenlerinin bir kısmı bağlı olduğu oba, oymak veya aşiretinden koparak İç Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgelerine göç ederek yerleşik hayatı seçti. Ayrıca inanç ve mezhep farklılıkları da  yerleşecekleri yer yurt konusunda etkili olmuştur.
 
Fakat her ne sebeple olursa olsun Boz Ulus Türkmenlerin dağılması çok iyi işleyen, mükemmel bir ekonomi modelinin çökmesine neden olmuştur. Çünkü Boz Ulus Türkmenleri, meralardan faydalanarak hem maliyeti düşük ve hem de en sağlıklı şekilde et, süt ve mamullerini üreterek ticari hayatı ayakta tutuyorlardı.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • avatar
    Yorumlayan: Şayan hekimoğlu
    21.11.2022

    Unutulmuş Türk'ün gücünün yeniden yeşermesi dileğimdir

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler