loader
  • Gazipaşa'ya Neden Selene - Selendi Adı Verildi ?

    Gazipaşa'ya Neden Selene - Selendi Adı Verildi ?

  • Gazipaşa'ya Neden Selene - Selendi Adı Verildi ?

    Gazipaşa'ya Neden Selene - Selendi Adı Verildi ?


Gazipaşa'ya Neden Selene - Selendi Adı Verildi ?

Selinus adı da Orta Asya’dan Selene Irmağı boylarından kopup, Anadolu ve Orta Doğu coğrafyasına yaşamaya gelen bu Turanî kavimlerin...

Gazipaşa'ya Neden Selene - Selendi Adı Verildi ? "Araştırmacı - Yazar - Ali YILDIZ
 
Girişte Kamus-ul Alam’dan verilen örnekte görüldüğü gibi bölge bir seller ve sular bölgesidir. 
 
Bölgede Sedre çayı dâhil Delice, Bıçkıcı, Hacı Musa ve Kaledran Çayı olmak üzere tam beş tane çay vardır ve bu ad bölgeye akarsularına izafeten verilmiş bir addır. 
 
Antalya Gazipaşanın tarihinde Selene adı bu bölgeye nasıl taşınmıştır diye sorulduğunda ona da yine tarihten şahitler bulmaya çalıştık. Bölgede Luwi’lerin yaşadığı su götürmez bir gerçektir. Luwi’lerin ise İç Asya kökenli olduğuna dair en azından Fin-Ogur dil grubuna dâhil olduklarına ait delilleri bilim adamları söylemektedir. 
 
Prof. Dr. Ekrem Memiş “Eski Çağ Türkiye Tarihi” isimli eserinin 45. sayfasında Luwice başlığı altında şu açıklamayı yapar:  Luwice’nin anlaşılması ve tetkiki çok uzun çalışmalar sonunda kabil olmuştur. Bu dille ilgili malzemeyi de HATTUŞAŞ arşivi vermiştir.
 
Bu malzemeye dayanarak ilkin E.Forrer, ss ve nt sonekli yer adlarının, “Wahsulassas, Huwarsanassa, Arinanda,  Asita.wanda” gibi daha ziyade GÜNEY ANADOLU’da yer aldığını işaret etmiştir. 
 
B.Landsberger ve ona dayanarak Prof.Dr. Emin Bilgiç ve Rozenkranz isimli bilginler;
Luwice’nin, Hititlerin zamanında da konuşulmaya de.vam eden bir dil olduğunu söylemişlerdir. Selenti adı da Selinus adı da  nt ve ss son eki kalıbına uyuyor. 
 
Ekrem Memiş’in kitabında 32. sahifeden itibaren yapılan açıklamalardaki Şamtamhari metinlerinin Hattuşaş arşivindeki tablette;  
 
Anadolu’da 17 krallık olduğu ve bunlardan birinin adının doğrudan doğruya Mezopotamya’da büyük bir imparatorluk meydana getiren Sami kökenli Akkadlar’ın vesikalarından “…Musul ve Kerkük dolaylarında Hurriler adıyla anılan bir kavim oturuyordu.” 
Gazipaşa'ya Neden Selene - Selendi Adı Verildi ?
Hurri dili üzerinde yapılan tetkikler bu kavmin dilinin Orta Asya kökenli bir dil olduğunu ortaya koymuştur. Bu kavim Urartu’larla akraba olup Urartular da Asya kökenlidir. Hurriler’in YUVARLAK ÇADIR tipli evler yaptığını biliyoruz. 
 
Prof. Dr. Afif Erzen’e göre günümüzde bile yarı göçebe Türk Boylarının hala kullandığı tek direkli ve bunun hemen yanında bulunan ışık menfezli çadır tipleri eski yuvarlak planlı evlere benzemekte ve dolayısı ile yerli Anadolu karakteri taşımaktadır. 
 
Çünkü yarı göçebe Türk boylarının kullandığı yuvarlak planlı çadır, en eski çağlardan beri kullanılan ve tipi değişmeyen bir konut tarzıdır. Halen Urfa civarındaki birçok köy evleri bu tiptedir. 
 
Luwiler ve Hurrilerden sonra bölgeye egemen olan Hititler ise bu hâkim kültürden çok etkilenmişlerdir. Önce Luwi’lerin, arkasından Hurriler ve Hititlerin yaşadığı bölgemizde birçok ad o kavimlerden kalmadır. 
 
Ancak daha sonra, M.Ö. 1200’lerde EGE GÖÇLERİ sebebi ile yıkılan Hitit devletinden geriye kalan bazı yer isimleri, arkasına ve önüne getirilen Yunanca ekler ile telaffuz değişikliğine uğramış,  üstelik de XVII ve XIX. yy.da batıda patlayan Helen Sempatisi ile tuhaf şekilde Yunanca ilan edilmiştir.
 
Selinus adı da Orta Asya’dan Selene Irmağı boylarından kopup, Anadolu ve Orta Doğu coğrafyasına yaşamaya gelen bu Turanî kavimlerin birlikte getirdikleri kıymetli armağanlardan olup, Selene’den Selenus’a dönmüş ve ünlü Prenses Selinus; adını bu memlekete vermek bir yana,  tam tersine o güzel adı, bu güzel memleketten almıştır. 
 
Çünkü Selene o çağlarda verimli topraklar ve ormanlara sahip, beş tane akarsuyu ile kıyılara bereket taşıyan bir cennet köşesi idi.
 
Gerek sahilde ve gerek iç bölgelerde Hitit yapılarının temelleri üzerine oturtulmuş bulunan Selenus Kalesi, Adanda Kalesi, Antiochia Kalesi, Sivastı Kalesi, Macar’daki Sestrus, Göçük üstündeki Sebaste ve Kıcık’taki Nefelis kaleleri ve yerleşimler bu beldenin yaşamaya değer bir yer olduğunun tarihi kanıtlarıdır. 
Gazipaşa'ya Neden Selene - Selendi Adı Verildi ?
Böyle güzel bir beldenin adını kim çocuğuna ad olarak vermek istemesin? Krallar da böyle yapmışlar ve doğan güzel kızına Selenus adını vermişlerdir. Selenus; Seleneli demektir. 
 
Son dönemlerde bölgenin “Tarihî-Coğrafyası” üzerinde yapılan “Eski Çağ Konya Araştırmaları”  üzerinde duracak olursak Selendi adına daha bilimsel yaklaşımlar getirebiliriz.
 
Buna göre; Konya Klasik Çağ’da Lykaonia olarak adlandırılmakta idi. 
 
Bu ismin bundan önceki Hitit dönemindeki Lukka’dan kaynaklandığı ileri sürülmektedir. Bu durumda bölgenin Hititlerden itibaren Lukka olarak adlandırıldığını ve klasik çağda bu ismin Lukka’dan değişerek Lykaonia şekline dönüştüğünü sanırız. 
 
Tabii bunun öncesi de var. M.Ö.III. bin yılın sonlarında bölgeye gelmiş olan Luwiler  yaşa.yan halkın büyük çoğunluğunu teşkil ettiğinden böl.gede Luwice konuşuluyor ve Güney Anadolu’nun iç kısmı Luwia olarak anılıyordu. Bu bölgenin batı kısmı ise Arzawa olarak biliniyordu. Luwiler M.Ö. III. bin yıl.dan Helenistik döneme kadar varlıklarını sürdürmüşlerdir.
 
Klasik dönem, Helenistik Dönem ve Antik Dönem yer adlarından hareketle Luwice isimlerin yayılma alanlarını tesbit etmeye çalışan Ten Cate isimli bilgin, Lykaonia’nın güneyinde yer alan Lykia, Dağlık Kilikya (Taşeli) ve İsauria Bölgelerinin önemli Luwi yerleşimleri olduğunu kabul etmiştir. 
 
Araştırmacılar 1994 yılında Konya’nın Hatıp Kasabası güneyinde bir Hitit Anıtı tesbit etmişlerdir. Burada 5 metre yükseklikte bir tanrı figürü ile hiyoroglif metinleri bulunmuştur. Yazıtta “Büyük Kral Muwattalli’nin oğlu Büyük Kral (Kahraman) Kurunta”ya işaret edilmektedir. 
 
Konya bölgesi Hititlerin batı politikaları ba.kımından önemli olduğu gibi, Kadeş Savaşına giderken, kuzeyden gelebilecek olan Kaşka saldırılarına karşı da başkentin buraya (Tarhunta..a-şimdiki Konya’nın güneyi) taşınarak arkasını emniyete alması söz konusu olduğu görülmektedir. 
 
Bölgeye Hattusa’da (Hattuşaş) oturan büyük kral ile aynı haklara sahip olan ve hükümdar ailesine mensup bir kral atanmakta idi. 
 
Tarhuntaa Ülkesine aynı zamanda Hulia Nehri Memleketi de denilmekte ve birincisi İDARİ, ikincisi de COĞRAFİ ad olarak kabul edilmektedir. Boğazköy kazılarında elde edilen bir Bronz Tablette Hulaia Ülkesinin Sınırları ise şöyle tesbit edilmiştir: 
 
Batı Sınırı: Walwara, Harhasuwatna Tarapa, Sarnanta, Tupisa ve Nata şehirleridir. 
Hulaia Ülkesine deniz kesiminden sınır teşkil eden şehirler ise;
 
Mata, Sanhata, Surima, Saranduw, İstapanna, Sallusa (Sallune-Gazipaşa), Tatta, Dasa’dır. Bu durumda Hulia Ülkesi en azından Alanya’ya kadar olan bölgeleri elinde bulunduruyordu.
 
Bu Linki Tıklayarak Yörük Kültürü Nedir ve Gazipaşa Doğa Ve Spor Haberleri'mizi İnceleyebilirsiniz…
 
Bronz tablette; Hulaia Ülkesine ait olarak gösterilen Sallusa Kenti yeni Asur belgelerinde Sallune, Klasik çağda Selinus olarak kaydedilmektedir. 
 
Bilge Umar’a göre de bu isim Luwice’dir. 
Yabancı bilim adamlarının şahitliği ile Rum-Roma sözcüğünün aslı ve yine batılı tarihçi Sabatino Mos.cati dâhil birçok bilim adamının kanıtları ile Sallune,
 
Selinunte-Selene-Selinus yer adının Yunanca köklü olmayıp, sonradan Yunanca ekler alarak ve Yunanperestler tarafından Yunanca’ya mal edilen bir sözcük olduğu, sözcük aslının İç Asya dillerinden geldiği söylenebilir. 
 
İç Asya dillerinden en yaygın olanın Türkçe olduğu düşünüldüğünde sözcük aslı pek ala Türkçe olabilir. 
 
Bu Linki Tıklayarak Anadolu Mutfağı, Osmanlı Ve Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı, Akdeniz Mutfağı Ve Uluslararasi Mutfaklar 'da "Yiyecek Ve İçecek Danışmanlığı" , "İşletmeci Körlüğü" Ve "Mutfak Danışmanlığı" Hakkında Bilgi ve Yardım Alabilirsiniz...
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler