loader
Gazipaşa'da Kuzu Göbeği Mantarı Sezonu Açıldı...

Gazipaşa'da Kuzu Göbeği Mantarı Sezonu Açıldı...

Gazipaşa'da Bahar aylarının gelmesi ile birlikte sosyal bir aktiviteye dönüşen kuzu göbeği yaş fiyatlarının kilosu 125 lirayı bulduğunu ve kuzu göbeği...

Gazipaşa'da Kuzu Göbeği Mantarı Sezonu Açıldı
GH- Sadi GÜR
 
Genellikle mart ve nisan aylarındaki yağmurlala çam, meşe, gürgen, dişbudak, ağaçlarının dibinde yetişen kuzugöbeği  Akdeniz Ege bölgelerinde   özellikle fethiye Alanya Gazipaşa  gibi ilçelerde  çalı diplerinde bulunuyor.
 
Gazipaşa'da Bahar aylarının gelmesi ile birlikte sosyal bir aktiviteye dönüşen kuzu göbeği yaş  fiyatlarının kilosu 125 lirayı bulduğunu ve kuzu göbeği nesli azaldığı için  Önümüzdeki günlerde 150 liraya kuru kilosununda 1000 tl ile 1200 tl ye cikmasi beklenen göbek fiyatlarının pazar fiyatını duyanlar “Et fiyatlarını katlamış” demekten kendini alamıyor.
 
Hafta sonlarını değerlendirmek için çıktıkları doğa gezilerinde kuzu göbeği arayan Alanya ve Gazipaşa halkı  bu işin ayrı bir bilgi ve tecrübe istediği söylüyorlar bu yıl ilk resimler Alanya.da doğaya giden Gazipaşa haberler bölge temsilcimiz GH- Sadi GÜR Doğada bulduğu kuzu göbeğini sosyal medyada paylaşırken Gazipaşa  Alanya bölgesinde kuzu göbeği sezonun açıldığını bildirirken birde kuzu göbeğinin toplanması ile  bilgiler verdi.
 
Kuzu Göbeği Nasıl Toplanır
Birçok doğa mantarı, bilinçsiz toplamalar nedeniyle tehdit altında olup, Bazı türler yakın bir gelecekte tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Örneğin, özellikle Kuzu göbeği olarak bilinen ve ihracatı yapılan Türleri birçok yöremizde artık Bulunmamaktadır. Bazı yörelerimizde ise zor bulunur hale gelmiştir. 
 
 
Bu durum toplama Yapan kişiler tarafından da bilinmesine rağmen, maddi getirisi nedeniyle toplama işlemi, Doğayı sömürecek şekilde sürdürülmektedir. Toplayıcılar, mantarları çok küçük ve kökleri ile topraklı bir şekilde sökmektedir.
 
Böyle bir toplama işlemi, özellikle kuzugöbeği türleri için son derece tehlikelidir. Çünkü Bu türler Sınıfından olup, sporları diğer şapkalı mantar türleri gibi Olmayıp, İçerisinde bulunmaktadır. 
 
Sporların doğaya Yayılması; 
mantarın büyüyüp gelişmesi, yaşlanıp çatlaması ve İçinden sporların Kolayca çıkabilmesiyle mümkün olmaktadır. İşte bu nedenle yeni oluşmakta olan çok küçük Mantarların koparılması son derece hatalıdır.
 
Mantarların büyümesine fırsat Verilmediğinde, kuzugöbeği gibi mantar türlerinin çoğalabilmesi toprakta kök Bölgesindeki misellerle mümkün olmaktadır. Kökler topraklı bir şekilde alındığında, bu Yolla çoğalma imkanı da ortadan kalkmış olacaktır. 
 
Bu tür bilinçsiz toplamalarla, doğa Mantarları giderek azalmakta ve neredeyse yok olma sınırına gelmiştir…
 
Doğaya saygılı olalım şayet torunlarımızın da bu zevki yaşamasını istiyorsak kuzu göbeğini ekelim nasıl mı keserek çıkarttığımız bu mantarları bir sepet içerisinde ormanda dolaştırır sak petek içerisindeki açılmamış olan spor kesecikleri açılacak ve sepetten aşağılara inecek ve dolaştığımız her yere serpmiş olacağız.
 
Kuzu Göbeği Yemeği Nasıl Yapılır?
Kuzu Göbeği Yemeği Kullanılan Malzemeler: 
 
*     500 Gr. Kuzu Göbeği/Göbek 
*     2 Adet Soğan 
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı 
*     1 Yemek Kaşığı Toz Kırmızı Biber 
*     3-4 Dal Taze Sarımsak Yaprağı 
*     Tuz 
*     2-3 Tane Yumurta (İsteğe Göre)
*     1 Adet Limon (İsteğe Göre)
 
Kuzu Göbeği Yemeği Yapılış Tarifi:
Göbek denilen mantar, bol suda yıkanır, süzülür, pişince küçüldüğü için iri iri doğranır. 
Yayvan bir tavada ısıtılan yağın içinde kavurmaya alınır. 
Soğanlar doğranır, mantar suyunu bırakıp çektikten sonra üzerine ilave edilir, soğanların diriliği gidene kadar kavurmaya devam edilir. Yemek, 30-40 dakika içinde pişmiş olur. 
 
Tercihe göre üzerine yumurta kırılabilir. 
Ocaktan indirmeden önce toz kırmızı biber, tuz ve doğranmış taze sarımsak yaprakları eklenir. 
Sıcak olarak servis edilen kuzu göbeği kavurması bazıları için etten daha lezzetlidir. 
Yerken üzerine limon da sıkılabilir.
 
Gazipaşa Haberler Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli mantar yemekleri tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • avatar
    Yorumlayan: Tamer Polat
    12.03.2020

    Cocuklari da alip toplamaya gideceğim icin sabirsizlaniyorum.

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler