loader

Urummi’den Rum’a (Anadolu’ya) - 02

Ali YILDIZ
Yazar:Ali YILDIZ
Bu yazı

Urummi’den Rum’a (Anadolu’ya)- 02
 
Anadolu’ya Diyar-ı Rum demekle Rum toprağı oluyorsa, Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’ye ne demek lazım? Üstelik Doğu Türkistan hem Türk toprağı, hem de Anadolu’ya 10.000 km uzakta.
 
Urumçi’nin sonundaki “çi” küçültme eki, Küçük Urum. Üzerinde inceleme yapmış olan var mı bilmiyorum.
 
Denilebilir ki ama Urumçi’nin başında “U” harfi var.
 
O iş öyle değil.
 
Türk halkı R ile başlayan kelimelerin başına U, İ, I, gibi sesli harfler getirerek konuşur. Recep-İrecep, Rumeli-Urumeli, Rakam-Irakam, Rakı-Irakı, Ramazan-Iramazan gibi. Adınız Ramazan ise ve biri size Iramazan diyorsa bilin ki o adam Türk’tür.
 
Karacoğlan bir Türküsünde:
Bizim ilde URUM olur UÇ olur
 Sızılaşır bozkurtları aç olur
 Bir yiğide emmi demek güç olur
 Bir kız bana emmi dedi neyleyim
Demişti.
 
Bu dörtlükte önemli bir bilgi vardır. Ozan, yaşadığı coğrafyayı tarif etmiştir. Urum Anadolu, Uç ise, Uç-İli, İçel, bunun karşıtı Taşeli’dir (Taş İl-Dış İl). 
 
Urummi’den Rum’a (Anadolu’ya) - 02Selçuklu geldiğinde burada Bizans bakiyeleri çoktu. Onun için Osmanlı ve Selçuklu’da buraya Yunan Vilayeti de denmiştir.
 
Osmanlı Vergi(Tahrir) Defterlerinde Vilayet-i Anadolu Defteri Batı Anadolu’yu( Kütahya, Saruhan, Balıkesir vs), diğer bir defterde Vilayet-i Karaman ve Rum Defteridir.
 
Burada Kayseri Konya, Beyşehir, Akşehir, Niğde, İçel, Karaman vilayetleri vardır. Rum adı Osmanlı’da Orta Anadolu’ya münhasır bir ad olarak kalmıştır.
 
Rumeli Tahrir Defteri da ayrıdır. Osmanlılar Trakya’yı fethettikten sonra oradaki Türk Nüfus azlığını tamir etmek ve şenlendirmek amacıyla Anadolu Yörük aşiretlerini Trakya topraklarına iskan ettiler. 
 
Peki, Türkler Trakya’yı Yunanlardan mı aldılar ki Rumeli dediler?
 
Hayır. İlk savaşlar Sırplarla oldu. Sırp Sındığı, Kosova vb. Ama aldıkları yere Anadolu Türklerini gönderdikleri için oranın adı Rumeli oldu. Oraya Rumeli dediler.  Urumluların yeni memleketi. Yani Urum aşiretlerinin yerleştiği toprak..
 
Bu günlük bu kadar olsun.
Uzun yazıları kimse okumuyor.





Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.