loader
Çelik’ten Su Mesajı

Çelik’ten Su Mesajı

Ziraat Odası Başkanı Çelik, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada tarımsal sulamanın önemine dikkat çekti. Yaşamımızın her aşamasında, tarımda..

Ziraat Odası Başkanı Çelik, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada tarımsal sulamanın önemine dikkat çekti
 
GAZİPAŞA Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, tarımsal sulamanın önemine dikkat çekti. Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, su kaynaklarının son derece verimli kullanılması gerektiğini belirterek, “Tarımda su kullanımını azaltmanın önemi gittikçe artmaktadır. Vahşi sulama yerine daha modern sistemlerle sulama yapılabilir” dedi.
 
Yaşamımızın her aşamasında, tarımda ve sanayide suyun vazgeçilmez bir kaynak olduğunun altını çizen Oda Başkanı Çelik, "Yetersizliği durumunda gıda üretimi azalmakta, hijyen yok olmakta, hastalıklar artmakta ve ekonomi bozulmaktadır.
 
Son yıllarda nüfus artışı, sanayideki gelişme insan eliyle doğanın tahrip edilmesi sonucu İklim Değişikliği kendini iyice hissettirmektedir. Yapılan çalışmalar, su kaynaklarının hızla kirlenmesi ve azalması nedeniyle sorunların büyüyeceğini göstermektedir. 
 
Gelecekte yaşanması muhtemel su kıtlığını önlemek için çalışmalar başlatılmış ve Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında 22 Mart Dünya Su Günü olarak kabul edilmiştir. Su toplumsal bir sorundur. Toplumdaki her bireyin ve her kesimin sorumluluğu vardır. 
 
Haftalardır caddelerdeki ilan tahtalarında bir ailenin, bulaşık ve çamaşır makinesi kullanmakla yılda 40 ton su tasarruf edilebileceğini görmekteyiz. Bunlar önemlidir, bakıp geçmemeliyiz. Ülkemizde 20 yıl önce kişi başına yıllık su tüketimi, kişisel tüketim de dahil olmak üzere 4 bin ton iken bugün bin 430 ton’dur. Su fakiri bir ülke olduğumuzu unutmayalım" dedi.
 
Suyumuza Sahip Çıkalım 
 
Yakın gelecekte insanları su kullanımında önemli sorunların beklendiğini belirten Oda Başkanı Çelik, “Su kullanım ve yönetimi ile ilgili tüm taraflar bir araya gelerek tartışmalı, farkındalığın artırılması için çalışmalar yapılmalı, çözüm önerileri ortaya konularak uygulamaya geçilmeli ve tüm bunlar kamuoyuyla paylaşılmalıdır. 
 
Tarımda daha az kaynakla daha fazla ürün elde etmek mümkündür. Bu nedenle de tarımda su kullanımını azaltmanın önemi gittikçe artmaktadır. Tarımsal sulamada su israfının önüne geçmek bir zorunluluk haline gelmiştir. Yine Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre 2030 yılında dünyadaki su tüketiminin yaklaşık yüzde 80’i sulamada kullanılacaktır. 
 
Tarımsal sulama alanlarında; su kaynağı, toprak ve iklim özelliklerine uygun bitki deseni kullanılmalıdır. Sulama programları; bitkinin su istek ve ihtiyacına uygun miktarda, uygun zamanda ve uygun teknoloji kullanılarak hazırlanmalıdır. Uzmanlar ileride dünyada bir su kıtlığı yaşanabileceği konusunda endişelidirler. 
 
Yakıtsız kalmaktan önce susuz kalacağız. Aşırı su tüketimi yüzünden birçok ülkede yeraltı su kaynakları tükenmiştir. Su sıkıntımız hızla açlık sıkıntısına dönüşmektedir. Bütün bunların anlamı: susuz bir dünya, biz susuz, daha az kullanalım, suyumuza sahip çıkalım, artık su hakkında yeniden düşünme zamanı, suyunu etkin ve verimli kullanalım" diye konuştu.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler