loader
Mahkeme Kararına Sert Tepki

Mahkeme Kararına Sert Tepki

Antalya Barosu Alanya Kadın ve Çocuk Hakları ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Başkanı Melek Depren, “Burada bir araya gelmemizin sebebi, yargı eliyle bir kez daha katledilen Hatice Kaçmaz’ı anmak ve tüm kad

TRT Sanatçısı Hatice Kaçmaz’ı katleden Orhan Munis’in yargılanmasına ilişkin davada verilen karar Gazipaşa’da protesto edildi
 
ANTALYA Barosu Alanya Kadın ve Çocuk Hakları ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu tarafından, Hatice Kaçmaz'ı katleden Orhan Munis'e verilen ceza indirimini protesto etmek için basın açıklaması yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklamaya, Antalya Barosu Alanya Kadın ve Çocuk Hakları ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Başkanı Melek Depren,  hukukçular ve vatandaşlar katıldı. 
 
16 BIÇAK DARBESİYLE ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ
 
Antalya Barosu Alanya Kadın ve Çocuk Hakları ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu Başkanı Melek Depren, “Burada bir araya gelmemizin sebebi, yargı eliyle bir kez daha katledilen Hatice Kaçmaz’ı anmak ve  tüm kadın katliamlarına hep birlikte ‘dur’ demektir. 
 
Bildiğiniz üzere Hatice Kaçmaz, Orhan Munis isimli erkek tarafından ısrarcı takip mağduru edilmiş, ve neticede sırf evlilik teklifine ‘hayır’  dediği için Ankara’da güpe gündüz bir park içinde 6’sı öldürücü olmak üzere 16 bıçak darbesiyle öldürülmüşür. 
 
Yargıtay Ceza Genel Kurulu doya incelemesinde; sanık ile maktülün gündüz saat 13.00 civarında, herkesin bulunabileceği bir zamanda, her zaman buluştukları ve herkese açık olan bir parkta buluştuklarını, sanık ile maktül arasında bir tartışma yaşanmadığını, sanığın yanına bıçak aldığını ve bu bıçağı ise ssağ ayak bileğine gizlice bağladığını, maktül ile bir an önce evlenmeyi arzulayan sanığın, kendisiyle evlenmeyi kabul etmeyen ve ayrılma düşüncesini kendisine hissettirip, açıklayan maktüle duyduğu hiddetle yanına tedbiren aldığı bıçağı maktülle konuşmalarının olumlu geçmesi halinde kullanmayacağı düşüncesiyle sağ bileğine bağladığı, 
 
maktülün kendisinden ayrılma konusunda ısrarcı olması üzerine kapıldığı hiddet duygusunun etkisiyle maktüle vurduğu birden fazla bıçak darnbesiyle ölümüne sebep olduğu, sanığın eyleminin, aralarında geçen görüşme sonunda isteğinin kabul edilmemesinden kaynaklanan duygusal çöküntü ve hiddetin etkisi altında, soğukkanlı bir şekilde düşünmesini engelleyecek şekilde aniden gerçekleştirdiği, şarta bağlı olarak hareket eden sanığın eyleminde tasarlamanın koşullarının oluşmadığı sonucuna varılarak nitelikli hal uygulamasının yavaşça kasten öldürme suçundan sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir. 
 
HATİCE SIRF HAYIR DEDİĞİ İÇİN ÖLDÜRÜLMEDİ Mİ?
 
Dosyadaki bütün tespitlerle birlikte maktul Hatice Kaçmaz’ı ve onun nezdinde şiddet dosyasında mağdur edilen kadınlar adına Yargıtay Genel Kurulu’na şunları sormak istiyoruz: Tedbiren bir erkek yanında neden bıçak taşır? Tedbirden kastınız nedir? Tedbiren taşınan bıçak neden sağ ayak bileğine bağlanarak gizlenir? 
 
Görüşme olumlu geçseydi, yani sanığın evlilik teklifini kabul edip, ayrılma isteğini dile getirmeseydi bugün yaşayacak mıydı? Sanık tüm bunları düşünüp, planlayarak ve tasarlayarak oraya gitmedi mi? Ve bugün Hatice Kaçmaz’ın aramızla olmamasının sebebi, evlenmek istemediği bir erkekten ayrılmak istemesi değil mi? Hatice sırf hayır dediği için öldürülmedi mi? Özetle Yargıtay CMK’nın bu kararı, Hatice’yi bir kez daha erkil şiddetin elinde ve erkin bir yargı zihniyetinde ölüme sürüklemiştir. 
 
Bu karar, tam anlamıyla dosya içerisinde sabit bulunan tüm delillere, aykırı ve açıkça bir hukuk katliamıdır. O yüzden bir kez daha ve daha yüksek sesle haykırıyoruz. Hayır, hayır demektir. Biz kadınlar istemediğimiz her şeye hayır deme hakkına sahibiz.  Ve bu en bireysel hakkımızdan feragat etmeyeceğiz. Erkil yargı ile sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ve insanca yaşama hakkımızın bir de yargı eliyle katledilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler