loader
Daha Güçlü Bağışıklık İçin Daha

Daha Güçlü Bağışıklık İçin Daha "Sağlıklı Beslenme"

Protein, lif, vitamin-mineral ve antioksidanlardan zengin, dengeli bir beslenme olmalıdır. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde önerilen Sağlıklı Beslenme...

Daha Güçlü Bağışıklık İçin Daha "Sağlıklı Beslenme"
 
Yaz döneminin sona ermesi ve mevsim geçişi ile birlikte hastalıklardan korunmak için “güçlü bağışıklık” herkesin dilinde. Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli, dengeli ve sağlıklı bir beslenme modeli benimsemeliyiz. İşte basit ipuçları:
 
* Protein, lif, vitamin-mineral ve antioksidanlardan zengin, dengeli bir beslenme olmalıdır. Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi’nde önerilen Sağlıklı Beslenme Tabağı modeline göre; her ana öğünde tabağın bir çeyreği sebzelerden, diğer çeyreği tam tahıllı ürünlerden ve kalan yarısının eşit 3 parça şeklinde proteinli gıdalar (yumurta, et, tavuk, balık, kurubaklagiller, peynir…), meyveler ve süt ürünlerinden olması öneriliyor.
 
* Günlük ihtiyaca uygun miktarda protein tüketilmelidir. Hastalıklara sebep olan virüs ve bakterilere karşı vücudun savunma mekanizması olan antikorların işlevselliği için proteinler çok önemlidir. Önemli protein kaynaklarından yumurta, kırmızı ve beyaz etler(tavuk ve balık, sağlıklı yağlardan zengin olduğu için tercihen balık), kurubakagiller (yemek, salata, piyaz şeklinde çeşitlendirilerek tüketimi arttırılabilir) ve az yağlı süt-süt ürünleri tüketilmelidir.
 
* Günlük beslenmemizde yeterli miktarda sağlıklı yağlar(zeytinyağı, avokado, ceviz, çiğ badem, fındık…) bulunmalıdır.
 
* Günlük yeterli miktarda C vitamini tüketilmelidir. Özellikle narenciye grubu meyveler C vitamini yönünden zengindir.
 
* Lifli besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir. Taze ve kuru sebze-meyveler, tam tahıllar, kurubaklagiler lif bakımından zengindir.
 
* Beslenmede doğal probiyotik kaynaklarına(ev yoğurdu, turşu, ev sirkesi, kefir…) yer verilmelidir. Bunların içerisinde yer alan faydalı mikroorganizmalar bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar.
 
* Yeterli su tüketimi de sağlıklı bir bağışıklık ve vücut için olmazsa olmazlardan.
 
Peki Neleri Tüketmeyelim?
 
Kan şekerini ani yükselten basit şeker ve şekerli yiyecek-içecekler, beyaz ekmek dahil hamur işleri, işlenmiş et ürünleri(sucuk, salam, sosis), aşırı tuz içeren gıdalar(hazır soslar, mayonez, ketçap, cips vb.) uzak durulması gereken besinlerdir. Bunların haricinde enerji içeceği ve alkollü içecekler de mümkün olduğu kadar sınırlandırılmalıdır.
 
Sağlıklı, mutlu günler dilerim.
 
Diyetisyen Cahide Çağlayan 
GSM: 0 538 604 41 10 
E-posta: dytcahidecaglayan@gmail.com
Instagram: dytcahidecaglayan
 
Adres: 
Cumhuriyet Mah. Güvenlik Cad. No: 22/5 Gazipaşa/ANTALYA


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler