loader
Yaz Aylarında Meyve Porsiyonlarına Dikkat Edilmeli...

Yaz Aylarında Meyve Porsiyonlarına Dikkat Edilmeli...

Meyveler günlük beslenmemizde ihmal edilememesi gereken besin gruplarındandır. Vitamin, mineral, enerji, su, lif ve daha birçok yönüyle şifa kaynağı meyvelerden...

Yaz Aylarında Meyve Porsiyonlarına Dikkat Edilmeli...Yaz Aylarında Meyve Porsiyonlarına Dikkat Edilmeli...
Gazipaşa Diyetisyen "Cahide Çağlayan"
 
Yaz meyveleri denince çoğumuzun iştahı kabarıyor. Çeşit çeşit, renk renk yaz  meyvelerine kim hayır diyebilir ki. Peki günlük meyve porsiyonu ne kadar olmalıdır? Meyve porsiyonları nelerdir? 
 
Meyveler günlük beslenmemizde ihmal edilememesi gereken besin gruplarındandır. Vitamin, mineral, enerji, su, lif ve daha birçok yönüyle şifa kaynağı meyvelerden günlük ortalama 2-3 porsiyon tüketilmelidir. Hatta bu miktar sağlıklı bireylerde ihtiyaca göre 4 porsiyona kadar çıkabilmektedir. 
 
Ama meyveler çok faydalı, doğal, zararsızdır diyerek bir oturuşta 1 kg meyve yiyenlerle de sıklıkla karşılaşmaktayız. Her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi meyveler de aşırı tüketim sebebiyle vücutta olumsuz etkilere yol açabilmektedir. 
 
Meyveler içerdikleri şeker(früktoz) nedeniyle fazla tüketildikleri takdirde vücutta yağa dönüşerek depolanmaktadır. Yani sağlıklı da olsa bazı besinlerin aşırı tüketimi sizin için kilo olarak geri dönebilmektedir.  
 
Özellikle bel çevresinde yağlanmaya sebep olan faktörlerin başında hamur işi besinler, yağlı gıdalar, aşırı meyve tüketimi ve alkol gelmektedir. Bu sebeple kontrollü tüketimi oldukça önemlidir.
 
Özetle hiç meyve yememek de abartarak çok fazla yemek de doğru değildir. 
 
Meyveler sofralardan eksik edilmemeli ama porsiyonlara mümkün olduğu kadar dikkat edilmeye çalışılmalıdır. Ayrıca mevsim meyveleri tercih edilmeli ve olabildiğince çeşitlendirilmeye çalışılmalıdır. 
 
Meyveler genellikle ara öğünlerde, özellikle yemeklerden 2-3 saat sonra 1 defada 1-2 (maksimum) porsiyon şeklinde tüketilmelidir. 
 
Eğer ara öğün olarak tüketmek yeterli olmuyorsa veya ara öğün tüketme alışkanlığınız yoksa; yanında peynir veya yoğurt gibi bir protein kaynağı ile ana öğünlerde de tercih edilebilir. İhtiyaca göre günlük 2-4 porsiyon kadar tüketilebilir.
 
Yaz Aylarında Meyve Porsiyonlarına Dikkat Edilmeli...
 
Bazı yaz meyvelerinin 1 porsiyona karşılık gelen miktarları:
 
  • Şeftali: 1 orta boy (100 g)
  • Kayısı: 3 orta boy (100 g)
  • Kiraz: 12-15 tane (75 g)
  • Çilek: 12-15 küçük boy (175 g)
  • Yeşil erik: 10 küçük boy (100 g)
  • Kırmızı erik: 5 tane (60 g)
  • Mürdüm eriği: 3-4 tane (60 g)
  • Karpuz: 1/8 orta boy (1 ince dilim=200 g)
  • Kavun: 1/8 orta boy (1 ince dilim=200 g)
  • Üzüm: 15 iri tane (80 g)
  • Böğürtlen: ½ su bardağı (90 g)
  • Dut: ½ su bardağı (60 g)
 
Şimdiden afiyet, şifa olsun. Sağlıklı günler..
 
İletişim:  
GSM: 05386044110 
E-posta: dytcahidecaglayan@gmail.com
Instagram: dytcahidecaglayan
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler