loader
Başkan Yılmazdan Denizcilik ve Kabotaj Bayramına Davet

Başkan Yılmazdan Denizcilik ve Kabotaj Bayramına Davet

Gazipaşa belediye başkanı Mehmet Ali Yılmaz Gazipaşa turizmininde hareketlendiği bu günlerde Denizcilik ve Kabotaj Bayramına istinaden bir açıklama yaptı.

Başkan Yılmazdan Denizcilik ve Kabotaj Bayramına Davet...
 
Antalya Gazipaşa belediye başkanı Mehmet Ali Yılmaz Gazipaşa turizmininde hareketlendiği bu günlerde Denizcilik ve Kabotaj Bayramına istinaden bir açıklama yaptı.
 
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında, Gazipaşa Balıkçılar Kooperatifi ile iş birliği içerisinde, Gazipaşa Kemal Akça Rehabilitasyon Merkezi’ndeki öğrencilerimiz ve velilerine tekne turu düzenledik. 
 
Başkan Yardımcımız Ahmet Kalaycı, bu güzel etkinliğe eşlik etti. 
 
Çocuklarımızı masmavi denizimizle buluşturarak mutlu eden, Gazipaşa Balıkçılar Kooperatifi başkanımıza ve kooperatif üyelerine ve belediyedeki çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. 
 
Yarın 17.30’da, Gazipaşada gezilecek yerlerden Gazipaşa Limanında, eğlenceli yarışmalar eşliğinde kutlayacağımız Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinliklerimize, herkesi bekliyoruz. Dedi.
 
Kabotaj Bayramı neden kutlanır? Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ne anlama geliyor?
 
Başkan Yılmazdan Denizcilik ve Kabotaj Bayramına Davet
Bugün Kabotaj Bayramı! Milli bayramlarımızdan biri olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, her yıl 1 Temmuz'da kutlanmaktadır. İlk kez 1926 yılında kutlanmaya başlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, bu sene 94. kez çeşitli etkinliklerle kutlanacaktır. İşte Denizcilik ve Kabotaj Bayramı hakkında merak edilenler...
 
Kabotaj, sözlük anlamı olarak ‘Bir ülkenin iskele veya limanları arasında gemi işletme işi' manasına gelmektedir. İlk kez 1 Temmuz 1926 yılında ilan edilen Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, gemi işletmeciliğini desteklemek ve kabotaj hakkının elde edilişini kutlamak için her yıl 1 Temmuz'da çeşitli etkinliklerle kutlanır. İşte Denizcilik ve Kabotaj Bayramı hakkında bilinmesi gerekenler…
 
Kabotaj Ne Demek?
 
Kabotaj, bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslararası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.
 
Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı
 
Başkan Yılmazdan Denizcilik ve Kabotaj Bayramına Davet
Ülkemizde, 20 Nisan 1926 Tarihinde kabul edilmiş olan kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girmiş ve bu Kanun, “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir. Bu nedenle her yıl 1 Temmuz gününü “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutluyoruz.
 
 
Osmanlı Devleti’nin kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı Lozan Barış Antlaşması’yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. 
 
Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre; akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. 
 
Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler