loader
Siyasi Strateji Dinamiklerin Türkiye’ye Sunduğu Fırsat

Siyasi Strateji Dinamiklerin Türkiye’ye Sunduğu Fırsat

Avrupa Birliği’nin bu endişesi, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmış olmasının meydana getirdiği güç boşluğu ve Türkiye’nin gerek bölgesel bazda ve..

Avrupa Birliği'nin Ve Batı İttifakı'nın Yakın Dönem Siyasi Stratejisine İlişkin Dinamiklerin, Türkiye’ye Sunduğu Fırsat…Avrupa Birliği'nin Ve Batı İttifakı'nın Yakın Dönem Siyasi Stratejisine İlişkin Dinamiklerin, Türkiye’ye Sunduğu Fırsat…
Av. Sedat Çetinkaya
 
Rusya Federasyonu, söylem biçimi itibariyle Avrupa’ya yönelik olarak bir düşmanlık politikası içinde olmadığını ortaya koymasına rağmen, küresel etkiye sahip devletler döneminin yeniden şekillenmeye başladığını fark eden Avrupa Birliği, Rusya’nın gelecek perspektifinde oluşturma ihtimali olan tehditten ciddi biçimde endişe duyduğunu da gizlememektedir.
 
Avrupa Birliği’nin bu endişesi, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmış olmasının meydana getirdiği güç boşluğu ve Türkiye’nin gerek bölgesel bazda ve gerekse oluşturmaya başladığı küresel ittifaklar ve etki bazında “küresel etkiye sahip bölgesel bir güce” dönüşmenin eşiğinde olması nedeniyle de ciddi biçimde artmaktadır.
 
Amerika Birleşik Devletleri’nin Avrupa üzerindeki hakimiyetini devam ettirmek istemesi ve bunu sağlamak için Rusya’yı düşman ilan edip çeşitli yöntemlerle kışkırtması, Avrupa Birliği’nin güvenlik endişelerini zirve noktasına çıkarmakta ve Avrupa Birliği Ordusu fikrinin güçlenmesine neden olmaktadır. Ancak bu fikir şimdilik, gerek Amerika Birleşik Devletleri’nin Avrupa üzerindeki sınırlayıcı etkisi gerek ekonomik yetersizlikler ve gerekse irade eksikliği nedeniyle, düşünce babında bir yer işgal etmekten öteye gidememektedir.
 
Dini, genetik ve sosyolojik temelden şekillenen bağnaz tutumları ve hiçbir zaman unutamadıkları tarihi gerçeklikler nedeniyle, Türkiye ile siyasi bir yakınlaşmadan uzak durma niyetinde olan Avrupa Birliği, Türkiye ile ticari anlamda iyi ilişkiler geliştirmenin yanında , bölgesel politikalar noktasında siyasi bir konsensusun oluşturulması gereğini de iyice hissetmiş bulunmaktadır.
 
Bu arada benzer yaklaşımlarla Türkiye ile birlikte yol almaya çalışan İngiltere ile Türkiye’yi “batı dünyası ittifakları” zemininden tamamen koparmaya çalışan Rusya’nın, Avrupa Birliği’nin bu politik stratejisine karşı kıskançlıkla cevap vereceğini ve Avrupa Birliği’nin arzuladığı bu stratejiye hizmet edecek politikaları akamete uğratmaya çalışacağını söyleyebilmek mümkündür.
 
Bu arada ABD’nin, Türkiye ile tam düşmanlık politikası ile Türkiye ile anlaşmazlıklara rağmen bazı konularda işbirliği içinde bulunulması ve Türkiye’nin batı ittifakından kopmasının engellenmesi politikası arasında debelenirken, Türkiye’ye karşı etkisiz kalacağını da görmek gerekmektedir.
 
Ayrıca ABD yönetimine hakim olan ancak kendilerine yeni merkez olarak Çin’i belirlemiş olan küreselcilerin, ABD - Çin karşıtlığı tiyatrosundan geliştirdiği gerilim zemininde, İpek yolu projesinin önünü açma stratejisine hizmet noktasında Türkiye’ye olan ihtiyaçları ile Türkiye’nin, İsrail’e yönelik daha büyük bir tehdit geliştirmesini engelleme düşünceleri de ABD’nin Türkiye’ye yönelik stratejik etkisini zayıflatan faktörler olarak tespit edilebilmektedir.
 
İŞTE BU ZEMİN ;  Türkiye tarafından etkili ve akılcıl bir yaklaşımla kullanılması durumunda, önümüzü açacak ve ihtiyaç duyduğumuz seviyeye ulaşmak için öngördüğümüz süreyi bize kazandırabilecek olan bir gerçekliği ifade etmektedir. Ve yine belirtmek gerekirse, Türk siyaseti bir tarafa dünya siyaset sahnesinde bu zeminin sunduğu gerçeklik üzerinden, denge ve yükselme politikası geliştirebilecek tek kişi  şuan için Sayın Erdoğan olarak durmaktadır.
 
Türkiye’nin gelecek 150 yıllık hedeflerinin şekillenmesi noktasında büyük önem arzeden önümüzdeki 10 yıl için ihtiyaç duyduğu şey sadece ama sadece İSTİKRAR’dır. Sahip olacağımız İSTİKRAR ; 
 
ekonomimizin gelişmesine, ülkemizin bir çekim merkezi haline gelmesine, ülke refahımızın ve askeri kapasitemizin artmasına, doğrudan doğruya hedef almanın düşünülemeyeceği nükleer bir güç konumuna yükselmemize, hedeflediğimiz bölgesel ve küresel politikaları çok daha büyük bir etkinlikle gerçekleştirebilme kabiliyeti kazanmamıza, Kıbrıs- Doğu Akdeniz- Adalar Denizi - Balkanlar- Kafkasya ve Ortadoğu coğrafyasında arzuladığımız tüm kazanımları elde etmemize, "Türk Devletler Birliği"ni oluşturma noktasında büyük aşamalar kaydetmemize, bölgesel hakimiyetimizi ve etkimizi genişletmemize ve üzerimize oynanan oyunları rahatlıkla bozacak ve küresel siyaseti yönlendirecek bir kapasiteye ulaşmamıza olanak sağlayacaktır. 
 
İşte herkes bilmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yukarıda tarif ettiğim büyük kapasiteden uzak tutmak, “kendi güç dengelerini oluşturmasını engellemek” ve kendilerine tabi kontrol edilebilir bir güç seviyesinde tutmak isteyenlerin ; ekonomik gelişimimize, askeri kapasitemizin yükselmesine ve iç ve dış siyasetimize yönelik olarak uyguladıkları çevrelemeyi gözden kaçırmamamız ve gerekli tedbirleri almayı da asla ihmal etmememiz gerekmektedir.
 
Zorlu bir süreçten geçerken, kutlu davalarımıza sirayet eden ilkesizlerden, asalaklardan, çıkar odaklarından ve kifayetsizlerden kurtulmayı başarmalı, istihbarat birimlerinin kaos planlarını ve algı operasyonlarını etkisiz kılmalı, İÇİMİZDEKİ İŞBİRLİKÇİLERİ VE HAİNLERİ İYİ TANIMALI ve oluşturacağımız "yeni bir şevk" ile geleceği kucaklamaya hazırlanmalıyız...
 
GELECEK, seçilmiş bir komutanın emrinde kutlu davalara hizmet edecek, dünya dışı varlıklarla mücadele dahil insanlık tarihinin en büyük mücadelelerini yaşayacak olan çok kıymetli bir nesli, büyük bir umutla ve hasretle beklemektedir…
 
Gelecek, görenler için çok uzakta değil, sadece bir adım ötededir…
 
Sadece anı yaşayanlar ve küçük resimlerin sunduğu renk cümbüşünde YA DA FARKLI BİR BAKIŞ AÇISIYLA BATAKLIKTA kendini kaybedenler, her zaman kaybedenler başlığı altında toplananlar olacaktır.
 
HEM BU DÜNYA'DA HEM DE AHİR YAŞAMINDA KAZANACAK OLANLAR ; MÜSLÜMAN- TÜRK MİLLETİ'NİN BAYRAKLARI VE HZ. MUHAMMED SAV. EFENDİMİZİN SANCAĞI ALTINDA BİRLEŞENLER OLACAKTIR...
 
Antalya Gazipaşa Haberler Olarak Tavsiye Linklerimiz;
Bu Linkleri Tıklayarak Gazipaşa Restoranları ve En İyi Gazipaşa Plajları Haberlerimizi'de İnceleyebilirsiniz…

 



Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler