loader
Mutluluk Kaynağı Besinler...

Mutluluk Kaynağı Besinler...

Mutluluğun formülü nedir? Günlük yaşantımıza baktığımızda mutlu olmak zor gibi görünse de fizyolojik olarak formülü aslında çok açık. Bu maddeler nasıl üretilir? Beslenme şeklimiz bu maddelerin...

Mutluluk Kaynağı Besinler Nelerdir?
 
Mutluluğun formülü nedir? Günlük yaşantımıza baktığımızda mutlu olmak zor gibi görünse de fizyolojik olarak formülü aslında çok açık.
 
Dopamin, seratonin vb. nörotranmitter maddeler… Bu maddeler beynimizdeki mutluluk merkezinin uyarılmasını sağlar. 
 
Bu maddeler nasıl üretilir? Beslenme şeklimiz bu maddelerin düzeyini etkiler mi? 
 
Dopaminin yarısı beyinde, yarısı bağırsaklarda üretilmektedir. Yani aslında vücut tarafından üretiliyor. Ama üretim sırasında fenilalanin, triptofan gibi elzem (vücutta üretilmeyip besinlerle almak zorunda olduğumuz) aminoasitler ve B6 vitamini gibi vitaminler kullanılmaktadır. Bu nedenle bu maddelerin vücuttaki düzeyi dolaylı olarak beslenmemizden etkilenir.
 
Peki mutluluk kaynağı diyebileceğimiz bu besinler nelerdir?
 
YUMURTA, KIRMIZI VE BEYAZ ET, SÜT ÜRÜNLERİ (SÜT-YOĞURT-PEYNİR-KEFİR): 
 
Bu gıdalar genel olarak proteinden zengindir ve çoğu elzem aminoasiti içerirler. Özellikle yumurta dopamin üretimine katılan dokuz aminoasiti birden içerir.
 
Mutluluk Kaynağı Besinlerden "ELMA": 
 
Güçlü antioksidanlardan kuersetin ve polifenol içeriği ile dopamin üretiminin uyarılmasına ve yapının serbest radikallerden korunmasına yardımcı olur.
 
Mutluluk Kaynağı Besinlerden "BADEM": 
 
Tüm sert kabuklu kuruyemişler içerdikleri bileşenlerle ideal dopamin düzeyini korumaya katkı sağlar. Badem de elzem aminoasitlerden olan fenilalanin içeriği ile dopamin üretimine yardımcıdır.  
 
Mutluluk Kaynağı Besinlerden "MUZ": 
 
İçerdiği tirozin aminoasiti dopamin seviyelerini düzenlemeye yardımcıdır. Aynı zamanda hafıza ve konsantrasyonu arttırıcı özellikleri de mevcuttur.
 
Mutluluk Kaynağı Besinlerden "BİTTER ÇİKOLATA": 
Bitter çikolata da fenilalanin içeriği ile dopamin üretimine katkı sağlar. Bu içerikten daha fazla yararlanmak için %85 ve daha fazla kakao içeren bitter çikolatalar tercih edilmelidir. Ancak çikolata yerken fazla kalori alımını önlemek için ölçüyü kaçırmamak gerekir.
 
Mutluluk Kaynağı Besinlerden "ÇİLEK-KARPUZ": 
 
Bu meyveler yüksek C vitamini içerikleri ile beyindeki serbest radikallere karşı savaşır. Böylece dopamine kolayca erişim sağlanır. Ayrıca içerdikleri antosiyaninler ve ellajitaninler gibi fenol antioksidanlarla dopamin üreten nöronların korunmasına katkı sağlar.
 
Mutluluk Kaynağı Besinlerden "KABAK ÇEKİRDEĞİ": 
 
Tirozinden zengin besinlerden biridir. Ayrıca içerdiği E vitamini dopamini uyarır ve antioksidan bir vitamin olduğu için beyin hücrelerini serbest radikallerin hasarından korur. 
 
Mutluluk Kaynağı Besinlerden "KIRMIZI PANCAR": 
 
İçerdiği betain aminoasiti ile dopamin üretiminin uyarılmasına yardımcıdır. Taze pancar tüketimi daha zinde ve mutlu hissetmenize katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda düşük kalori ve yüksek demir içeriğine sahiptir. 
 
Sağlıklı, mutlu günler dilerim.
"Gazipaşa Diyetisyen... Çağlayan Diyet Merkezi, Beslenme Danışmanlığı ve Diyet Danışmanlığı"
 
Mutluluk Kaynağı Besinler Nelerdir?
 
Cahide Çağlayan İletişim:  
GSM: 05386044110 
E-posta: dytcahidecaglayan@gmail.com
Instagram: dytcahidecaglayan
 
Adres: 
Cumhuriyet Mah. Güvenlik Cad. No: 22/5 Gazipaşa/ANTALYA


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler