loader
Yağmur Duası

Yağmur Duası "Bilhos"

Kurak geçen dönemlerde insanlar yağmur yağması için çeşitli çarelere başvurmuştur. Bunların arasında; yağmur duasına çıkma en başta başvurulan yöntemlerden biridir. Gazipaşada Âdet Ve Gelenek...

Yağmur Duası "Bilhos"
Fatih Çağlayan
 
Ekonomisi tamamen tarım ve hayvancılığa dayanan yörede, hava koşulları büyük önem taşımaktadır. İlkbahar ve yaz aylarında havaların yağışlı olması tarımsal üretimde verimi arttırırken hayvan hastalıklarının azalmasına ve hayvansal ürünlerin artmasına neden olur. 
 
Bu yüzden kurak geçen dönemlerde insanlar yağmur yağması için çeşitli çarelere başvurmuştur. Bunların arasında; yağmur duasına çıkma en başta başvurulan yöntemlerden biridir.
 
Antalya Gazipaşada Âdet Ve Geleneklerden Yağmur Duası : 
 
Yağmur Duası Bilhos
Yağmur yağmadığı zaman insanlar perşembe veya cuma günleri yağmur duasına çıkarlar. Yağmur duası için şehitlik, türbe veya o yörede kutsal olduğuna inanılan yerlere gidilir. Yağmur duasına gitmeden bir gün önce koyunlar ve inekler yavrularından ayrılır. 
 
Herkesten ekonomik durumuna göre yiyecek malzemesi alınır ve bunlar duanın yapılacağı gün kadınlar tarafından dua yerinde pişirilerek yemekler hazırlanır. 
 
Antalya Gazipaşada Gezilecek Yerlerden Bilhos köyünde Dua perşembe günü yapılacaksa öğle namazından sonra, cuma günü yapılacaksa cuma namazından sonra camiden çıkan cemaatle birlikte dua yerine gidilir. 
 
Yağmur Duası Bilhos
Bunlardan birkaçınada bende katılmıştım.. Resim yine böyle bir dua da çekilmiştir. (Resimden biride benim kardeşim olmak üzere 3 kişi vefat etmiştir mekanları cennet olsun)
 
Yağmur duasına katılan halka kesilen kurbanlardan yemek hazırlık aşamaşı...
 
Dua okunur ve çobanlar tarafından getirilen hayvanlar yavruları ile buluşturulur. Sofralar kurulur, yemekler yenir, sahipsiz kedi ve köpeklerin payları ayrılır. 
 
Toplanan yiyecekler pişirilip bir kısmı fakirlere dağıtılır, bir kısmı da hep birlikte yenir ve dualar edilir. Kuraklığın durumuna göre bu olay birkaç defa tekrar edilir...
 
Yöremizde bu durum Bilhos (Gürçam) Mezar Beleni (Seyyit Sinan Hz mezarının bulunduğu yer)mevkinde geçtiğimiz yıllarda bir çok kez yapılmiştır...
 
Antalya Gazipaşa haberler not:
Tarihi Gazipaşada kültürü yaşatmaya yönelik sosyal destekleri için Sn. Fatih Çağlayan' a teşekkür eder başarılar dileriz...


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler