loader
Yörük Nedir? Yörüklerin Yaşantısı Nasıldır?

Yörük Nedir? Yörüklerin Yaşantısı Nasıldır?

Yörük, “yörümek” kelimesinden türemekle birlikte Orta Asya’dan Anadolu’ya gelip buraya yerleşen göçebe Oğuz Boylarını tanımlama dır. Yörük kültürü nedir...

Yörük Nedir? Yörüklerin Yaşantısı Nasıldır?
 
Yörük, “yörümek” kelimesinden türemekle birlikte Orta Asya’dan Anadolu’ya gelip buraya yerleşen göçebe Oğuz Boylarını ifade eden bir tanımlamadır. Yörük, belirli bir yerde ikametgâhı olmayan, göç halinde olan, konargöçer, göçebe olarak tanımlanmıştır (Eröz, 1965). Başka bir tanımlamada ise Yörük, göçebe şeklinde olan, dağda yaşayan; gideceği mesafeleri yürüyerek kat eden ve geçimini hayvancılıkla sağlayan göçebe kişilerdir (Artun, 1996). Başka bir çalışmada ise, Yörük için yürüyen, sefere koşan çadır halkı anlamlarında tanımlamalar da kullanılmaktadır. 
 
Yörük Nedir? Yörüklerin Yaşantısı Nasıldır?
Antalya Gazipaşahaberler Olarak Yaptığımız Araştırmada;
Yörük, bir yerde durmayıp, devamlı yer değiştiren göçebe halkın genel adı olmuştur (Dulkadir, 1997). Buradan anlaşılacağı üzere Yörük ve Türkmen kelimeleri aynı anlamda kullanılmış olup bu kavramları karşılayan tanım konargöçer yaşayan, hayvancılıkla uğraşan, çadırda yaşayan ve doğa yaşamına uyum sağlayan bir Türkmen topluluğudur.
 
Yörük Nedir? Yörüklerin Yaşantısı Nasıldır?
Yörük ve Türkmen çoğunlukla aynı anlamda kullanılmış olup Anadolu’ya gelen göçebe Oğuz Türklerini işaret etmektedir. Bütün kayıtlar bu göçebelerin Orta Asya’dan geldiklerine delildir (Eröz, 1991). “Her Yörük Türkmen’dir ama buna karşılık her Türkmen’e Yörük demek doğru olmaz. Yörüklük, Türkmen aşireti hayatının sadece davar sürüleri otlamakla geçinen ve daha klasik bir hayat tarzı içinde olanlarıdır. 
 
Yörük Nedir? Yörüklerin Yaşantısı Nasıldır?
Netice olarak Yörük kültürü nedir dedigimizde yazın yaylalarda, serin otlaklarda ve kışın kışlaklarda, daha sıcak ovalarda hayvancılıkla uğraşan, büyüklü küçüklü gruplar halinde yaşayan, konar-göçer Türklerdir.” (Doğan ve Doğan, 2004). Buradaki tanımlamadan da anlaşılacağı üzere Yörüklerin yaşam şekli bağlı kaldıkları coğrafyayı da etkilemiştir. Bu sebeple yazlak ve kışlak olarak barınabilecekleri coğrafyaları mesken tutmuşlardır.
 
Yörük Nedir? Yörüklerin Yaşantısı Nasıldır?
Yörüklerin yaşam biçimi kültürlerini oluşturmuş olup bu yaşam biçiminin devam etmesi ise sahip oldukları kültürlerini korumak içindir. Günümüzde Yörüklere dair birçok veri olsa da onların mutfak iklimini ortaya koyan doğrudan bir araştırma elde etmek, Yörük kültürünün daha iyi anlaşılmasını sağlamış olacaktır. 
 
Yörük Nedir? Yörüklerin Yaşantısı Nasıldır?
Anadolu’nun tamamındaki Yörüklerden ziyade Torosların orta bölgesinde yaşayan Yörüklere dair olan veri azlığı bu konunun üzerine eğilmeyi amaç haline getirmek için bir sebep olmuştur. Bu bölgede hala konargöçer yaşayan bir Yörük aşireti olan Sarıkeçililer ise Yörüklerin yaşayan tarihi olarak araştırmaya ışık tutmuştur.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler