loader
16. yüzyıl'da Gazipaşa...

16. yüzyıl'da Gazipaşa...

Gazipaşa tarihinde ilk Kaymakamı Oğuz Han isimli Türkmen Beyi’dir. İlk Türkmen yerleşiminin başladığı 1225 yılından itibaren geçen 783 yıllık süre içinde Türkmen oymak...

16. yüzyıl'da Gazipaşa "Araştırmacı - Yazar - Ali YILDIZ
Antalya Gazipaşa tarihinde Karamanoğulları çatısı altındaki bir çok Türkmen aşireti arasında Oğuz Hanlular Gazipaşa’ya yerleştirilen ilk Türkmen  aşiretleridir. Bunların beyi de Oğuz Han olarak bilinmektedir. 
 
 
Denilebilir ki Gazipaşa’nın ilk Kaymakamı Oğuz Han isimli Türkmen Beyi’dir. İlk Türkmen yerleşiminin başladığı 1225 yılından itibaren geçen 783 yıllık süre içinde Gazipaşa’ya bir çok Türkmen oymakları  yerleşmeye devam etmiştir. 
16. yüzyıl'da Gazipaşa...
Başta Karamanoğlu çatısı altındaki Avşarlar, Salurlular, Varsaklılar olmak üzere Bozdoğanlı, Ekizceli, Evcili, Hoyranlı, Güney Bahşişli, Karalar Bahşili, Gerce Bahşişli, Küçüklü, Saçıkaralı, Kürtler, Çağlayıklı-Çığlıklılar, Bucaklı, Macarlı, İlisuluklu, Temürcü-Demircili, Salmanlı;
 
İnallı, Göçüklü-Karahacılı, İncekız-İnceğizli, Emirşahlı-Emirli-Umurlu-Canavarcıklı, Korulu, Burhanlu, Beyobalı, Sahnalarlı, Çevruşlu-Çörüşlü, Sabuklu-Sebüklü, Horzumlu-Hardımlı, Şamlu, Uğurlu, Sendilli, Hacı Bahaddinli, Hacı Hebiblü, Köselerlü, Şanşalı, Seyfeli, Cullahlu, Basurlu, 
16. yüzyıl'da Gazipaşa...
Cuhadarlı, Muratlı-Murtlinli, İriklü-Yirikli, Tatarlu, Bohçalarlu, Sarıimamlı-İmamlı, Keşeflü,-Keşlü, Kozanlu, Aydınlı, Kırahmet Yörük ve Türkmen oymak ve obalarının yerleştiğini görmekteyiz. Bunların bazıları asıl aşiret halinde bazıları da o cemaatlerin perakendesi şeklinde bölgeye gelmişlerdir. 
16. yüzyıl'da Gazipaşa...
Bölge Türkmenleri 16. yüzyıl başlarında önce Gülnar’a bağlı bir nahiye olarak, sonra da Anamur’u da içine alan bir kaza merkezi olarak  yaşamlarını sürdürmüşler; artan ve kalabalıklaşan nüfus neticesinde Anamur, Gazipaşa’dan ayrılarak müstakil kaza yapılmıştır. 
 
17 ve 18. yüzyıllarda bazen müstakil kaza bazen de Anamur’a bağlı bir nahiye şeklinde siyasi hayatını sürdüren Gazipaşa’yı 19. yüzyıl sonlarında Anamur’a bağlı nahiye statüsünde görmekteyiz. 
16. yüzyıl'da Gazipaşa...
1671’de Selinti’den geçen Evliya Çelebi buranın 26 köylü bir kaza olarak, kadısının köyleri dolaştığını ve Kıbrıs iskelesi olduğunu kaydeder. Bu yıllarda Gazi.paşa 1571’de fethedilen Kıbrıs Paşalığına bağlanmıştır. 
16. yüzyıl'da Gazipaşa...
Kıbrıs’ın fethinden sonra 1572 yılında Selinti köylerinden 49 aile zorunlu iskâna tabi tutularak Kıbrıs’a yerleştirilmişler yani Kıbrıs Türklerinin kurucu ataları olmuşlardır. Bu konuda da Dünden Bugüne Gazipaşa Tarihi isimli çalışmamızda belgelere dayanan geniş ayrıntı vardır. 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler