loader
Tarihte Gazipaşa Ahalisi Kimlerden Oluşuyordu?

Tarihte Gazipaşa Ahalisi Kimlerden Oluşuyordu?

Gazipaşa da bu fethedilen kalelerin arasında önemli bir liman kentidir. Selçuklu fetihleri ile bölgeye yoğun bir Türkmen yerleşimi sonucunu...

Tarihte Gazipaşa Ahalisi Kimlerden Oluşuyordu?  "Araştırmacı - Yazar - Ali YILDIZ
 
Taşeli’ne yerleşen Türkmen oymakları için Alaiye’nin fethi (1221) bir milad gibidir. 
 
Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Alaiye’yi Kral Kir Fard’dan alması ile bölgedeki Hristiyan otoritesi parçalanmıştır. 
 
Himayecisi kalmayan diğer küçük derebeylikler Taşeli bölgesinden tasfiye sürecine girmiş, Alaaddin Keykubat’ın Emir-üs Sevahil olarak görevlendirdiği Mübarizeddin Ertokuş denizden, Emir Çavlı karadan kuşatarak Taşeli bölgesindeki 40 kadar kale Selçukluların eline geçmiştir. 
 
Bu fetih hareketi takriben 1225 yıllarında gerçekleşmiştir.
Antalya Gazipaşa da bu fethedilen kalelerin arasında önemli bir liman kentidir. Selçuklu fetihleri ile bölgeye yoğun bir Türkmen yerleşimi sonucunu doğurmuştur. 
 
Alaiye’nin fethinde Sultan Alaaddin Keykubat kuvvetlerine katılan Avşar, Varsak ve Salur Türkmenleri ve onların çatısını teşkil eden Karamanoğulları bu desteğin mükafatı olarak Ermenek, Alaiye, Selinti ve Anamur’a yerleştirilmeye başlanmıştır.
 
Bu Linkleri Tıklayarak Gazipaşa güncel Haberlerimizi ve Gazipaşanın Tarihi Ve Özellikleri ni İnceleyebilirsiniz…
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler