loader

Kurt Ağzı Bağlattıran Karaltı Süleyman -2

Ali YILDIZ
Yazar:Ali YILDIZ
Bu yazı

Girdev Yaylası Kurt Ağzı Bağlattıran Karaltı Süleyman-2
 
Karaltı Süleyman oğlu Tahir’den Kurt Ağzı Bağlama Hikâyeleri...
Bizim sülaleden Karaltı Osmanoğlu derler biri vardı. Babamın amcası. Bu adam Kurt Ağzı Bağlıyor. O zamanlar davar doluk çok olduğundan çoban yetişmiyor, köpekler de bazen kurda kaptırıyordu davarları.
 
Bu Karaltı Osmanoğlu KURT AĞZI BAĞLAMAYI öğrenmiş.
 
Kurt ağzı bağladıktan sonra “sürüyü salın dağa yayılır geri gelir ona kurt falan dokanmaz” derdi..
 
Kurt ağzı bağlayanlara OCAK denir.. Karaltı Osmanoğlu da böyle bir ocakmış. Kurt ağzı bağlayacağında ocağa bir ateş yaktırır, ateşe sığla yağı(Günlük) atardı. Önce bu gün nerelerde havyan otlatılacağını öğrenen OCAK, dua ederken bu derelerin dağların adını, kurdun veya ayının oralara uğramaması için duaların arasında anarmış. 
 
Kurt Ağzı Bağlattıran Karaltı Süleyman -2
Sonra eline bir Çoban Bıçağı alır. Çoban Bıçağı kemik saplı açmalı kapamalı bir bıçaktır. Yakın yerde en meşhuru Kardıç Bıçağı veya Kardıç Çakısı diye bilinir. Kumluca Kardiç ustaları tarafından yapılan meşhur bir çelik çoban bıçağıdır. İşte OCAK, bu çakının önce ağzını açıyor, sürüyü de otlayacağı yere doğru sürdürmeye başlıyor ve yavaş yavaş sürü ile yürürken başlıyor dualar okumaya, artık ne okuduğunu Allah bilir. 
 
Belki de içinden Türkçe olarak “Ey Kurt, sen bu Süleyman’ın mallarına dokanma!” diyordur.
 
Karaltı Osmanoğlu okudukça bıçağın ağzını biraz kapatıyor, okumaya devam ediyor biraz daha yumuyor. Dua bitip de bıçağın ağzı tam kapandıktan sonra, haydin gari selametle diyor ve sürü giderken bıçağın üzerine sıkıca bir ip dolayıp düğümlüyor,kurdun ağzını bağlamış oluyor, çadırın bir köşesine koyduruyor ve kimseye dokundurmuyor. 
 
Sürü yayılımdan döndükten sonra bıçağın ağzı açılıyor..
Karaltı Süleyman oğlu Tahir diyor ki babam bu amcaoğluna devamlı kurt ağzı bağlattığından bizim sürülere kurt musallat olmaz, başkasının sürüsünü yerdi.. Bu bıçak bende uzun zaman kaldı. Sonra hala oğlum benden bıçağı alarak iki yıl sürücülük yaptı. (Bıçağın tılsımına bakın?) Sonra sürüyü bıraktı bıçağı ne yaptı bilmiyorum..
 
Kurt Ağzı Bağlattıran Karaltı Süleyman -2
Bu Arada Bende 3 Tane Kangal Vardı Demeyi De Unutmuyor..
Yakın akrabadan biri bana benim sürüyü bir gün güdüver dedi. Sürüyü güttüm eksiksiz teslim ettim. Amma sen sürüye sahip çık kurtağzı bağlat dedim. İlgilenmedi. O gece ağılda bir güldürtü koptu. Ağıl bize de yakındı. Bağrış çığrış uyandık.
 
Koyunlar kendini duvardan aşağı atıyordu. Meğer ağıla kurt girmiş. Ben söyledim kurt ağzı bağlat diye, bana inanmadı sürüyü kurda yedirdi. Sadece 15 kadar koyunun gırtlağını parçalamış. Birkaç tanesinin bağırsaklarını parçalamış. Duvardan atlayanların da yarısı parçalanmıştı.. Sürü telef oldu gitti.
 
İşte biz de anlatanın yalancısıyız diyerek size bir Kurt Ağzı hikâyesi anlattık. Girdev’de anlatılacak çok şey var..





Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.