loader
Ramazan Ayı’nın Önemi Nedir?

Ramazan Ayı’nın Önemi Nedir?

Ramazan ayı hicri takvime göre 9. aydır. Ramazan ayının diğer aylara göre çok önemli bir yeri vardır. Bunun nedenlerinden 1 tanesi de Kur’an-ı Kerim...

Ramazan Ayı’nın Önemi Nedir?
Şahan Mirza Özdemir
 
Ramazan ayı hicri takvime göre 9. aydır. Ramazan ayının diğer aylara göre çok önemli bir yeri vardır. Bunun nedenlerinden 1 tanesi de Kur’an-ı Kerim’in bu ayda inmeye başlamış olmasıdır. Ayrıca bin aydan daha hayırlı olarak anılan Kadir Gecesi de bu ay içerisindedir. Ve de elbette olmazsa olmaz oruç ibadeti de bu ay içerisinde yapılmaktadır.
 
Ramazan Ayı’nın Kur’an-ı Kerim’de Yeri
Ramazan Ayını değerli olarak kılan nedenlerden birisi de kutsal kitabimiz olan Kur’an-ı Kerim’in bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de ‘’ Ramazan ayı insanları kurtuluş yoluna götüren, doğruyu ve yanlışı birbirinden ayıran Kuran’ın indirildiği aydır, ‘’(Bakara Suresi, 185. Ayet) buyurmuştur.
 
Kur’an-ı Kerim Allah tarafından Cebrail as. aracılığıyla insanlara yol göstermek ve öğüt vermek amacıyla indirilmiştir. Bu sebepten ötürü Kur’an insan için hayati öneme sahiptir. Kur’an okumak önemli bir ibadettir. Peygamber efendimiz Allah’ın bizlere bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıklıkla hatırlamamız için Kur’an’ı çokça okumayı tavsiye etmiştir. Müslümanlar Ramazan ayında diğer aylara istinaden Kur’an okumaya daha çok özen gösterirler.
 
Ramazan Ayı’nın Önemi Nedir?
Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek her gün Kur’an’dan 20 sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiği zaman da Kur’an’ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna da hatim denir. Bu gelenek Müslümanlar tarafından yüzyıllarca devam etmiştir, halen de devam etmektedir.
 
Kur’an-ı Kerim Ramazan ayının Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu bilinir. Yüce Allah Kuran-ı Kerim’de Kadir Gecesi’nin bin aydan daha hayırlı olduğunun müjdesini vermiştir. Peygamber efendimiz de ‘’Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni güzel değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır’’(Buhari) buyurarak bu gecenin önemini belirtmiştir.
 
Ramazan Ayı’nda Orucun Yeri
Ramazan ayını değerli olarak kılan nedenlerden diğeri de dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içerisinde tutulmuş olmasıdır. Yüce Allah Kuran-ı Kerim’de ‘’ Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun. ‘’(Bakara suresi 185.ayet) diyerek ramazan ayında oruç tutulmasını emretmektedir. Bu sebeple oruç namaz gibi dinimizde farz olan ibadetlerdendir. Müslümanlar Ramazan ayı boyunca oruç tutarlar.
 
Ramazan ayı oruç, ibadet, sabır ve dayanışma ayıdır. Ramazan ayında oruç tutmanın mükâfatı büyüktür ancak özürsüz oruç tutmamak ta büyük günahtır.(Dini bir mazeret varsa oruç tutmamak günah sayılmaz.)
 
Gazipaşa Haberler Olarak Tavsiye Linklerimiz;
Bu Linkleri Tıklayarak Gazipaşada Gezilecek Yerler, Yörük Mutfağı Ve Yörük Yemekleri ve Gazipaşada Âdet Ve Gelenekler Haberlerimizi İnceleyebilirsiniz…

 



Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler