loader
Selendi Gazipaşa Oluyor?

Selendi Gazipaşa Oluyor?

1.ve 2. Bozkır İsyanlarında ve bundan 1 sene sonra cereyan eden Delibaş ve Karazor isyanlarında Selendi ahalisi, yerli kanaat önderleri, Murat Ağa, Asaf Çavuş...

Selendi Gazipaşa Oluyor?  "Araştırmacı - Yazar - Ali YILDIZ
 
“Çoban Kepeneği ile Çiftçi Öğendiresi ile” diye başlayan seferberlik, Sakarya savaşının kazanılmasını sağladı. Yokluklarla girilip 22 gün 22 gece devam eden ve nice selindi yiğitlerinin de bir gül bahçesine girercesine kara toprağa girdiği bu kutsal direniş zaferle bitince; TBMM Başkumandan Mustafa Kemal’e GAZİ ünvanını verdi. Artık o, GAZİ-PAŞA diye anılıyordu. 
 
İşte bu savaştan önce Eylül 1919 sonlarında başlayan 1.ve 2. Bozkır İsyanlarında ve bundan 1 sene sonra cereyan eden Delibaş ve Karazor isyanlarında Selendi ahalisi, yerli kanaat önderleri, Murat Ağa, Asaf Çavuş, Kölemen Kiya, Sarı Mehmet, Koçabaş, Bahşişli Halil Ağa gibi Yörük beyleri öncülüğünde Kuvva-i Milliye’ye tam ve kesin bir destek vererek Millici güçlerin yanında yer aldı.
 
Fırsatçı ve bozguncuları Selendi’ye sokmadı. 
 
TBMM Hükümeti, Selendi’nin Kuvva-i Milliye’ye arka çıkması ve Delibaş İsyanında takındığı vatansever tutum sebebi ile kazanın adını, Selinti’den Gazipaşa’ya değiştirmiştir. 
 
Gazipaşanın Tarihinde Gerçi biz bu değişiklik kararının gerekçesinin belgesini elde edemedik ama ortada bir de yaşanan gerçekler vardır. Olayların canlı tanıkları yazılan eserler Selendi’nin İstiklal Mücadelesini nasıl desteklediğine dair pek çok bilgi vermektedir. Ayrıntılar için Dünden Bugüne Gazipaşa Tarihi isimli kitabımıza bakılabilir. 
 
 
ili” ve ismi hiçbir mefhum-u milli ifade etmeyen Eğin Kazasının “Kemaliye” ve ecnebi bir isimden muharref olan Silinti kazasının ismi “Gazipaşa”  ünvanları ile tevsimleri Dâhiliye Vekaletinin 8 Tesrin-i evvel 338 tarih ve İdare-i Umumiye Müdiriyeti 1902/23476 numaralı tezkeresi üzerine İcra Vekilleri Heyetinin 21/10 /338 tarihindeki ictimaında takarrur etmiştir. 
 
21 / 10 / 338 
Türkiye Büyük Millet Meclisi İcra Vekilleri Heyeti Reisi: Hüseyin (Hüseyin Rauf Bey) İmza : Hariciye Vekaleti Vek. : Toplantıda bulunmamış , İmza :Dahiliye Vekili, İmza :  Adliye Vekili, İmza :Şeriye Vekili İmza : Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Vekaleti Vek. İmza : Nafia Vekili İmza : Sıhhiye ve Muavenet-i İçtimaiye Vekili İmza: Maarif Vekili İmza : Maliye Vekili İmza : Müdafa-i Milliye Vekili 
 
Artık Gazipaşa kaza olmuş arkasından da Gazipaşa adını almıştır. Bağlı olduğu il, İçel Vilayeti’dir. Vilayet merkezi Silifke’dir. 
 
Gazipaşa kaza statüsü ile 1926 yılına kadar İçel’e bağlı kaldıktan sonra nüfus azlığı gerekçe gösterilerek önce nahiye yapılmış, arkasından da Alanya’ya bağlanmıştır. Bu durum 9 Aralık 1947 yılına kadar de.vam etmiştir.
 
Bu yıllarda Antalya milletvekili olan Rasih Kaplan’ın gayret ve destekleri ile 5071 sayılı yasa gereğince yeniden müstakil kaza yapılmış, 5071 sayı.lı yasa 1.1.1948 tarihinde yürürlüğe girerek; Gazipaşa doğrudan Antalya Vilayetine bağlanmıştır. 
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler