loader
Barçın Nedir? Barçın Yaylası Nerededir?

Barçın Nedir? Barçın Yaylası Nerededir?

Gazipaşa’daki Barçın’dan başka Alanya Gündoğmuş yaylalarında, Afyon’da ve mektir. Böylece şimdiki Sugözü halkı olan Kurukarılılar da yukarılılar olarak adlandırılmışlardır...

Barçın Nedir? Barçın Yaylası Nerededir? "Araştırmacı - Yazar - Ali YILDIZ
 
Barçın Gazipaşanın Tarihi Ve Özelliklerinde Gazipaşa Yaylarından ahalinin eskiden büyük kısmının çıktığı Sarıveliler üstü ile Taşkent arasındaki yaylaların toplu adıdır. 
 
Şimdi sadece bir kısım Bahşişli Yörük Yaylarından ahalinin çıkmaya devam ettiği bu yaylalar eskiden Seyfeliler,  Güneyliler, Kıcıklılar, Çamurlu ve Beyobalılar tarafından çıkılan yaylalardı. 
Barçın Nedir? Barçın Yaylası Nerededir?
Barçın İPEKLİ KUMAŞ demektir. Orta Asya’da Maveraünnehir bölgesinde Oğuzların Anadolu’ya göçmeden önce son kurduğu şehirlerdendir. 
 
Buranın adı Barçınlı Kent’tir. Moğol baskısı ile Anadolu’ya göçen Oğuzlular yeni yurtlarına eski güzellerinin ve güzel kentlerin adını da taşımışlardır. 
 
Barçın bu adlardan biridir. Gazipaşa'da Gezilecek Yerlerden Barçın’dan başka Alanya Gündoğmuş yaylalarında, Afyon’da ve mektir. Böylece şimdiki Sugözü halkı olan Kurukarılılar da yukarılılar olarak adlandırılmışlardır. 
Barçın Nedir? Barçın Yaylası Nerededir?
Gerçekten de Gazipaşa’nın coğrafi konumunda Sugözülüler YUKARIDA Torosların eteğinde konuşlanmışlardır. Coğrafi bir tarif olarak da bu isim isabetlidir. 
 
Bu adın KURU KADIN’dan değil; konuşlandırıldıkları coğrafya.dan isim aldıkları görülmektedir. Yani bu adlandırma ile Gazipaşa Türkmenlerinin dilinde 1500 yıllık bir Öz Türkçe sözcüğe hem de orijinal haliyle rastlamaktayız. 
Barçın Nedir? Barçın Yaylası Nerededir?
Bir başka değerlendirme ile Sugözü Türkmenlerinde 1500 yıllık bir Orta Asya hatırasının varlığından söz edilebilir. 
 
Bu Linki Tıklayarak Yörük Kültürü Nedir ve Gazipaşa Doğa Ve Spor Haberleri'mizi İnceleyebilirsiniz…
 


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler