loader
Euro Değerlendi, Almanya'dakiler Kral Gibi Yaşıyor!

Euro Değerlendi, Almanya'dakiler Kral Gibi Yaşıyor!

Almanya'da asgari ücret en az 1.500 Euro, bu da 22.500 lira yapar. Bir evde karı-koca çalışırsa ayda 3.000 Euro kazanırlar ki bu da ayda 45.000 bin lira demek. Off paraya bak, Almanya 'dakiler kral gibi..

Euro Değerlendi, Almanya'dakiler Kral Gibi Yaşıyor!Euro Değerlendi, Almanya'dakiler Kral Gibi Yaşıyor!
Fatih YILMAZ
 
Söyleye söyleye dilimizde tüy bitti, birçok yazdık gene anlatamadık. Tekrar yazıyorum, Türkiye ile Almanya'yı kıyaslamaktan vazgeçin. Türkiye'de yaşayanlarda bir Almanya hayranlığı, Almanya'da yaşayanlarda da Türkiye'de olan biten her şeyi güllük gülistanlık görme gibi bir yanlış bir tutum var. 
 
Türkiye ile Almanya'yı ekonomi olarak kıyaslayamazsınız. Döviz kurları fırlayınca Türkiye'dekiler Almanya'da yaşayanların kazandığı para hakkında hesap kitap yapmaya başlar.
 
Düşündükleri şu;
"Almanya'da asgari ücret en az 1.500 Euro, bu da 22.500 lira yapar. Bir evde karı-koca çalışırsa ayda 3.000 Euro kazanırlar ki bu da ayda 45.000 bin lira demek. Off paraya bak, Almanya'dakiler kral gibi yaşıyor."
 
Arkadaşım bizim burada kazandığımız Euro'yu sen niye TL ile çarpıyorsun? Biz burada Euro kazanıp, harcamalarımızı TL olarak mı ödüyoruz? Euro kazanıyorsak, giderlerimiz de Euro. Senin için basit bir liste hazırladım. Kral gibi yaşayıp yaşamadığımızı sen değerlendir;
 
İki çocuklu bir ailede sadece baba çalışıyorsa geçinmekte zorlanır. Babanın ortalama 2.000 Euro kazandığını düşünürsek, en büyük gider kalemi ev kirasıdır bu da gelirinin üçte birinden fazladır ortalama 900 Euro'ya (13.500 TL) denk gelir.
 
Bu kuru kiradır. Buna ilaveten;
 
* Elektrik için 90 Euro (1.350 TL)
* Gaz için 120 Euro ( 1.800 TL)
* Su için 60 Euro (900 TL)
* Ev telefonu ve internet için 30 Euro ( 450 TL)
* Televizyon vergisi 18 Euro ( 270 TL)
* Mutfak masrafı için 600 Euro ( 9.000 TL) daha ödersin
* Bu da toplam: 1.578 Euro eder. 
 
Anne-babanın cep telefonu kullandığını varsayarsak;
 
* Aylık ortalama  75 Euro daha eklersin. 
* 2.000 Euro'dan geriye 325 Euro kalır. 
 
Eğer baba veya anne sigara içiyorsa kalan para da ancak sigaralarına yeter...
 
Ama siz her ay çocuk parası da alıyorsunuz, onu niye hesap etmiyorsunuz dediğinizi duyar gibiyim. 
 
Evet Alman devleti çocuk başına aylık 200 Euro ödüyor. 
 
Ancak ödediği bu parayı çocuğun kreş parası olarak geri alıyor, bu para çocuğun kendi masraflarını bile karşılamaya yetmiyor. 
 
Bu masrafların içine arabası olanlar için kasko giderlerini, yıllık vergisini, aylık yakıt giderini, toplu taşımayı kullananlar için aylık otobüs ve tren abonman giderlerini eklemedim. 
 
Çocuklu bir ailede anne ve babanın aynı anda tam zamanlı (Vollzeit) dedikleri bir işte çalışması imkansız. Ya anne ya da baba çocuklarla ilgilenmek zorunda olduğundan birisi mutlaka yarı zamanlı (Teilzeit) veya minijob denilen 450 Euro'ya kadar olan işlerde çalışabilir. 
 
Velhasıl yaşam her yerde zordur, Türkiye'de şu şartlarda daha da zordur.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler