loader
Sarı Yaylam Yine Vaktin Geldi...

Sarı Yaylam Yine Vaktin Geldi...

Yörük, Anadolu’yu ve Anadolu insanını birleştiren en temel kavram. Hayatımızdan çıkan birçok güzel şey gibi bu kültür de yok oluyor. Dağlara yakışan ve dağları mekân eyleyen o güzel insanlar...

Sarı Yaylam Yine Vaktin Geldi
"Zeyyat ŞAHİN"
 
Yörük, Anadolu’yu ve Anadolu insanını birleştiren en temel kavram. Hayatımızdan çıkan birçok güzel şey gibi bu kültür de yok oluyor. Dağlara yakışan ve dağları mekân eyleyen o güzel insanlar, çoktan o güzel atlara binip gittiler.
 
Denklerinin üzerine ala kilimler atılmış, çan sesleriyle vadileri inleten deve kervanlarının yerini, arabaların insanı sağır eden gürültüsü aldı. Konak yerleri "Kendin pişir, kendin ye” mekânlarına dönüştü; ama yine de binlerce yıldır devam eden o dayanılmaz yer değiştirme isteği kaybolmadı.
 
“Tebdil-i mekânda ferahlık vardır” diyen atasözü en çok Yörüklere yakışır. Belli bir mekânı yoktur yörüğün. Bütün yaylalar, ovalar; tüm çiğdemler, laleler onlarındır. Ve onlar için şakır, daldan dala kayadan kayaya seken bütün kınalı keklikler. Ala geyikli hikâyeleri, kimi zaman hüzünlü türkülere dönüşen sarı yaylaları vardır. Coşkun ırmaklara kapılan gelinler en çok onlarındır. Ve onlarındır, doruklarından kar eksilmeyen dağlar, güz gelince ıssız kalan bozkırlar.
 
Özgürlüğün türküsüdür ve özgürlüğe söylenmiş bir türküdür Yörük...
 
Eskiden hep dağlarda ve yazılarda ( ovalarda) yaşayan Yörükler, şimdilerde, bir türlü benimseyemedikleri evlerde yaşıyorlar. Yatarken yıldızları sayamadıkları için; “Mart dokuzunda Yörük yazıya çıkar, evlerin içinde sıkıntı basar yörüğü” deyip yollara vuruyorlar kendilerini, başı dumanlı dağlara ulaşmak için. Oysa bugün yayla yolculukları, bir eski zaman şöleninin kötü ve hüzünlü bir taklidi.
 
Yörük dağların adamıdır. Özlemi dağlaradır. Hikayeleri, yalçın kayalıkların geçit vermez bellerine dairdir. Aslolan dağdır, yayladır Yörük için. Hayat onu sahilde yaşamaya mahkûm etse de o yaylayla ilişkisini hiç kesmemiştir. Çünkü bu yaşamla ilişkisini kesmek demektir onun için. Bu yüzden yaz aylarında Türkiye Akdeniz’e doğru akarken Yörük dağlara doğru yolculuğa çıkar.
 
Uzak Asya’dan Avrupa’ya süren o büyük maceramızda hep en önde olmuştur Yörük;
fakat gün gelmiş: “Ferman padişahınsa dağlar bizimdir” demiştir. Kimileri bunu isyandan saysa da isyankâr değildir Yörük. Özgürlüğüne düşkünlüğündendir böyle söylemesi. Ulu dağların ve sonsuz bozkırların adamından başka ne beklenir ki?


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler