loader

Gazipaşa'da Zeytin Üreticisine İlaçlama Uyarısı...

Önümüzdeki dönemde atılacak olan zeytin güvesi çiçek nesli, pamuklu bit ve zeytin güvesi meyve nesli ilacı bu zararlıya da ruhsatlı olduğu..

Gazipaşa'da Zeytin Üreticisine İlaçlama Uyarısı
 
GAZİPAŞA’DA Büyükakça Zeytincilik Sahibi Zafer Tan, zeytin üreticilere ilaçlama uyarısında bulundu. Zeytin bahçelerinde kara koşnilinin nimf dönemi olduğunu belirten Zafer Tan, pamuklu bit zararlısının da yoğun şekilde görüldüğünü söyledi. Sosyal medyadan yaptığı açıklama ile vatandaşları ilaçlama konusunda uyaran Gazipaşa ziraat ve tarımda Zafer Tan şunları söyledi, “Sevgili zeytin üreticileri, bahçelerinizdeki zeytin ağaçlarında görülen kara koşnilinin nimf dönemi. Baya bi yoğun görünüyor. 
 
Antalya Gazipaşa Haberler olarak hazırladığımız haberde;
Önümüzdeki dönemde atılacak olan zeytin güvesi çiçek nesli, pamuklu bit ve zeytin güvesi meyve nesli ilacı bu zararlıya da ruhsatlı olduğu için üreme dönemine kadar baskı altında tutulmasına yeterli olacaktır. Ancak asıl altın vuruş haziran ortası gibi pyriproxyfen etken maddeli bir ilaçla yapılır ve tüm yıl boyunca etkili olur.
 
Zeytin Üreticisine İlaçlama UyarısıÇiçekler çatlarken deltamethrin etken maddeli veya beta cyfluthrin etken maddesi tercih edilmeli pamuklu bite atılacak dimethoate bu zararlıya etkili olmadığı için deltamethrin veya beta cyfluthrin ile karıştırılmalı yada hem pamuklu bit hem güve hem de koşnilin üçüne de ruhsatlı olan lambda cyhalothrin kullanılmalıdır. 
 
Pyriproxyfen koşnilin üreme dönemi denk gelmeden atılırsa gram faydası olmaz.
Zaten bu pyriproxyfen etken maddesi zehir değil böcek gelişim durdurucusudur. İlaçtan sonra 20 30 gün etkili olur ve koşnil döl veremediği için yok olur. Üreme dönemine kadar baskılayıp Zamanlamanızı iyi seçin. Tek dozla bir yıl rahat edin. Kolay gelsin bereketli olsun. Değerli zeytin üreticilerimiz, zeytin ağaçlarımızda içerisinde bulunduğumuz günlerde unlu(pamuklu) bit zararlısı gözlemlenmektedir. 
 
Aşağıda paylaşacağımız resimlerdeki gibi bir zararlı tespit etmeniz halinde ilaçlama yapmanızda fayda olacaktır. Bahçelerde kullanabileceğiniz ilaçlar mevcuttur, ziraat mühendisiniz ile görüşüp benzer bir uygulamada da bulunabilirsiniz. Poligurdan tenekeye (18-20)litre suya 70gr kullanabilirsiniz” dedi.
 
Bilinçsiz İlaçlama Uyarısı
Zafer Tan, ilaçlama yapacak üreticileri uyararak, “Bilinçsiz yapılan ilaçlama yarardan çok zarar getirir. Özellikle zeytine bakır atarken dikkatli olun” dedi. Bakır gübresinin ağır metaller içerdiği ve bilinçsiz atılmaması gerektiğini söyleyen Zafer Tan, “Zeytine bakır atarken lütfen etiketi okuyup atın. Ağaç tahlil sonunda bakır gübresine ihtiyacı varsa atılır. Bakır sıvı etiketi üzerinde EC Fertilezir yazar bu gübredir, ağır metaldir bilinçsiz atmayın. Ağaçta halkalı leke kanser ve buna benzer hastalıklar için toz veya sıvı bakır bordo bulamacı atarken de dikkatli olun. 
 
Zeytin Pamuklu Biti İle Mücadele Videosunu izleyebilirsiniz...
 
İlaçların etiketinde, ‘Tarım Bakanlığı Bitki Koruma Ürünüdür’ yazar ona göre atın. Bakır oksit veya bakır klorürdür.
 
Onun için halkalı leke hastalığında bilinçli mücadele yapın. Bordo bulamacıda bakır olduğu için ikinci bir bakıra ihtiyaç duymayabilir. Lütfen bakır atarken bu ayrıntılara dikkat edelim” dedi. Zafer Tan, zeytin ağaçlarının bakımının aksatılmasının verim ve kaliteyi düşürdüğünü söyledi. 
 
Zafer Tan, zeytinde verim ve kaliteyi arttırmak için her ay yapılması gereken bakımların aksatılmadan yapılması gerektiğini dile getirdi.
 
Tan, zeytin üreticilerinin mayıs ayı içerisinde yapması gerekenleri ise şöyle sıraladı;
“Mayıs ayı içerisinde hafif sürümle kaymak kırılarak, yabancı otların gelişmesi önlemelidir. Zeytin fidanlarının hızlı büyümeleri için belirtilen oranlarda amonyum sülfat, süper fosfat ve potasyum sülfat fidan izdüşümüne verilerek arkasından sulama işlemi yapılmalıdır. 
 
3-4 yaşındaki fidanlara ve gençleştirilen zeytinlere şekil budaması yapılmalı, dipten çıkanlar temizlenmeli ve gövdelere güneş yanıklarını önlemek için kireç badanası yapılmalıdır.
 
Nisan ayında yapılan aşıların bağları çözülmelidir. Zeytin güvesi mücadelesine devam edilmeli ve zeytin sineği takibine başlanmalıdır. Zeytinde toprak tavına sürgü çekilebilir ve zeytin güvesinin ikinci nesili için organik fosfatlarla ilaçlama yapılabilir” dedi.


Gazipaşa Haberler Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Gazipaşa Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.gazipasahaberler.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve "kaynak gösterilse" dahi iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz ve başka bir yerde yeniden yayıma konulamaz.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler