loader

Gazipaşada Ziraat Ve Tarım

Gazipaşa'da Ziraat Ve Tarım (Muz Ve Sera Kenti Gazipaşa) Gazipaşa'da Ziraat Nedir? Gazipaşa'da Ziraat Nasıl Yapılır? Gazipaşa'da Hangi Sebze Ve Meyveler Ekilir? Tarım Kenti Gazipaşada Çiftçiler Nasıl Üretim Yapar? Gazipaşa Haberleri olarak yaptığımız araştırmada Hasan DEMİRKAN & Mücahit KIVRAK'ın yazısını... 




Gazipaşa'da Ziraat Ve Tarım (Muz Ve Sera Kenti Gazipaşa) Gazipaşa'da Ziraat Nedir? Gazipaşa'da Ziraat Nasıl Yapılır? Gazipaşa'da Hangi Sebze Ve Meyveler Ekilir? Tarım Kenti Gazipaşada Çiftçiler Nasıl Üretim Yapar?
 
Hemşerilerimize daha fazla faydalı olabilmek amacı ile Antalya Gazipaşa güncel Haberleri olarak yaptığımız araştırmada Hasan DEMİRKAN & Mücahit KIVRAK'in yazısını sizlerle paylaşmak istedik.
 
Antalya’nın Gazipaşa ilçesi Orta Akdeniz’de bulunan turizm yerine tarımı seçmiş bir kenttir. Elli bin nüfusu ile tarımın tüm ürünlerini yetiştirmeyi hedeflemiş, bir çiftçi kitlesi mevcuttur. Kentte seralar, muz bahçeleri, zeytinliklerde tarım işleri hiç bitmemektedir. Üreticiler bahçelerine ve seralarına ciddi bir şekilde emek harcamaktadır.
 
Gazipaşa'da Ziraat Ve Tarım'da Gazipaşa’nın simgesi haline gelen muz, artık cam seralara alınarak yetiştirilmektedir. Yerli malı kullanmak isteyen bilinçli tüketicilere, cam seralarda ve normal olarak yetiştirilen alanlarda yerli muzumuz piyasaya sunulmaktadır. Dekar ve yerin önemi (eğimi, yüksekliği) olmadan muz bahçeleri seralara alınmaktadır. Yeni yapılan seraların cam olması, modern seracılıkta gelinen son noktayı göstermektedir. Eski olan seraların da bazıları yine camdır. Cam seralar ile naylon seraların üretim maliyetleri, içerideki nem-sıcaklık düzeyleri ve elde ettikleri verim birbirlerinden farklıdır.
 
Ziraat Ve Tarım'da Antalya ve ilçeleri gündeminde Gazipaşada Bilinçli üreticiler seralarında yabancı otlarla mücadelede “solarizasyon” uygulamasını yaygın biçimde uygulamaktadır. Bu da seralarda yabancı otlarla mücadelede büyük mesafe kat edildiğinin göstergesidir. Ayrıca hastalıkla mücadelede sürekli arayış içerisinde, yeniliğe açık olmaları da çiftçilerimizin tarım teşkilatı ve bilime olan yaklaşımlarını ortaya koymaktadır.
 
İlçede turizm faaliyetlerinin az olması da tarım açısından güzel ve kayda değerdir. Turizm bir başka ilçe için önemli bir gelir kaynağı iken, Gazipaşa ilçesi için felaket olacaktır. Çünkü Gazipaşa halkı hizmet sektöründen değil üretimden kazançlarını sağlamaktadır. İlçede sebze ve meyve adına birçok ürün (domates, hıyar, patlıcan, taze fasulye, çilek, avakado gibi) yetiştirilmektedir. İyi bir ziraat mühendisi olmak isteyen bir kişinin birkaç sene Gazipaşa’da çalışması, mesleğin ilk yıllarında ona çok büyük bir deneyim kazandıracaktır.
 
Ticaretin uzun yıllardır ihracata dayalı olması nedeniyle üreticilerimiz son günlerde sıkıntı içerisinde. Yeni pazarlar aramak ve ürünlerini en kısa şekilde tüketicilere ulaştırmak için çareler aranmaktadır. Gazipaşa ilçesinde üretici kooperatiflerinin eksikliği, bu noktada göze çarpmaktadır. Üretici kooperatifinin tek işi pazarlama olmalıdır. Son yıllarda değişik pazar aramalarına devletin de desteği bulunmaktadır.
 
Seralarda dolu tehlikesi nedeniyle, camların kırılmaması adına projeler üretilmelidir. Dolu tehlikesi, küresel iklim değişikliğinin en önemli göstergelerinden birisidir. Bu noktada üreticilerimiz ciddi zararlar görmektedir. Seraların üzerlerinin cam olması, dolu esnasında kırılması üreticilerimize zarar vermektedir. Basit önlemlerle seralarımız korunmalıdır.
 
Antalya Gazipaşa bir tarım kentidir; asla turizme kurban edilmemelidir. Alanya 30 km uzağındadır. Her deniz kenarında bulunan yerleşim, turizm kenti değildir. Balıkçılık da geliştirilmelidir. Yerel çeşitlerimize mutlaka önem verilmelidir. “Beylik” ve “Tavşan yüreği” zeytin çeşitleri ile yerli muzun katma değeri arttırılmalıdır. Son yıllarda trend kazanmaya başlayan orman arazilerinde meyve ağaçları dikilerek tarıma kazandırılması kapsamında çok dikkatli olunmalıdır. Özellikle zeytin yetiştirmek isteyen üreticilerin dikilecek zeytin çeşitleri ve yetiştirme koşulları konularında mutlaka uzman kişilerden yardım alması gerekmektedir. Kaynak; www.apelasyon. com